VIRGIN STEELE

Ексклузивно интервю с David DeFeis от Virgin Steele специално за нашия сайт, взето от младия ни сътрудник Мендоза!


Здравей Дейвид!

Предполагам, че си много горд с Visions Of Eden. Албумът е фантастичен, така че поздравления!!!
 

Благодаря ти много. Да, наистина съм горд с композициите и изпълненията. Мисля, че това са много силни песни, които продължават изследването на нашия „традиционен" звук, докато в същото време разширяват границите на това, което можем да постигнем и ни повеждат в нови и неочаквани посоки.
 

Как оценяваш новия албум?
 

Смятам, го за важно постижение. Мисля, че е благородно усилие, което както казах преди малко, разширява обхвата на музиката на Virgin Steele. Харесвам го много и смятам, че се нарежда сред нашите най-стойностни творби.
 

Какво ви забави толкова много с новия албум?
 

Всъщност, не ни отне много време, докато го запишем. Мисля, че имаш предвид, защо е толкова голямо разстоянието между последния ни албум и настоящия. Има няколко причини. Първо, аз сметнах, че сме издали много музика, между 1999-та и 2003-та година. Ние издадохме The House Of Atreus, който включваше три диска, после издадохме The Book Of Burning, който съдържаше чисто нов албум, заедно с презаписани по-стари наши песни. Плюс това, аз сложих и Hymns To Victory, който беше издаден точно по същото време, в което издадохме и The Book Of Burning и след това се приготвих за преиздаването на първите два албума и първото EP, много скоро след това, така че аз помислих, че може би трябва да си вземем почивка от една година, без да издаваме нищо. След това, през 2003-та, започнах да композирам третата си метъл опера, която беше представена това лято и отне повече от 50 изпълнения. В процеса на писане, аз започнах да полудявам и композирах повече от 60 парчета. Аз просто никога не спрях да пиша музика и работих по завършването на всички тези песни, които смятах да издам в бокс сет или троен или двоен диск! Лейбълът разбира се, не беше заинтересован в издаването на такъв огромен проект, така че трябваше да го подбера, което беше много трудно. Така че, това е причината нещата да се забавят толкова много. Допълнително, аз започнах да монтирам студио в дома си и станах по-активен от всякога в процеса на миксиране на записите, което също отне доста време. Веднъж, когато най-накрая реших какво ще представлява този албум, всичко бързо си дойде на мястото.
 

Вие сте само четитима души, но можете да създавате цели метъл опери. Другите метъл опери включват повече от 20 души. Как успявате да създавате толкова прекрасна музика само с няколко ръце. Това е рожба на твоето чисто сърце, грижливо пазени детски мечти и много труд, разбира се! Нали така?
 

Харесвам факта, че ние направихме албумите без „състав от хиляди". Горд съм от това, което бяхме способни да постигнем, като група. Да, музиката е правена от сърцето и от разума, от тялото и от духа с много вдъхновение и огромно количество тежък труд и посвещение. Обичам да създавам. Това е което правя!
 

Какви са очакванията ти за реакцията на феновете? Те очакват наистина много от новия албум, защото вярвам, че двете части на House Of Atreus бяха истински шедьоври.
 

Надявам се, да го приемат със своето сърце. Все пак ние нямахме албум известно време, така че се съгласявам. Очакванията за него са наистина много високи. Казвам на всеки да не очаква House Of Atreus част 3, но вместо това, да има едно наум и да очаква неочакваното. Не обичам да правя един и същ тип албум всяка година. Доставя ми удоволствие да развивам музиката.
 

Лирическите теми обхващат митологията и мистиката. Това ваша запазена марка ли е или просто сте силно заинтересовани от нея?
 

Има идеи, от които съм заинтересован и които са станали наша запазена марка. Аз пиша за неща, които ме интригуват и които въздействат на живота ми, на погледа ми към света.
 

Този албум е може би най-мрачния, който някога сте правили. Не е за радост и за мир, а описва зловещ сценарии, пълен с разрушение и дразнещ хаос. Това отражение ли е на чувствата ти сега?
 

Да. Животът стана много по-труден и това е отражение на моите мисли, опит и грижи. Изминалите три години не бяха особено добри за мен. Този албум е отражение на моите възходи и падения.
 

Основния характер в концепцията на албума е Lilith. Чувстваш ли нещо по-специфично за нея или просто тя представлява огромен интерес за тебе?
 

И двете. Тя е олицетворение на великата богиня, великата майка, първоначалния извор на съзиданието, което бих искал да обсъдя. Искам да се опитам да накарам хората да се замислят за нашите корени и корените на световната религия и цялата пропаганда, която се появи с тяхното издигане.


Защо реши да представиш митовете за Адам, Ева и Лилит в този албум, а не избра някой друг?

Какво имаш в предвид? Кого визираш?

Избрах това, защото както вече казах, имам навика да развивам теми, свързани с взаимотношенията между хората които искам да поставя. Как сме се появлили тук, къде отиваме и как да разрешим проблемите, които ни обгръщат.

Правите ли планове да продължите цялата сага на Visions Of Eden в следващия албум?

Да, предстои още. Приказката не е свършила...

Обложката е много красива. Описва точно вашата музика и атмосфера. Кой даде идеята за нея?

Благодаря ти много. Да, наистина аз чувам звуци, докато гледам обложката. Тя беше щастлива случайност. Заминах за Германия, за да направя фото сесия за промоцията на новия албум. Дълбоко в ума си таих надежда за снимка, но това не беше точно това върху, което се целихме. Фото сесията беше само за промотата. В добавка, тъкмо пристигнах в Германия за погребението на мой приятел, така че не се чувствах особено фотогеничен. Но когато доказателствата пристигнаха и аз видях снимката, си помислих: „Да. Това ще е обложката, тъй като перфектно пасва с музиката!". Тук присъстват злокобното черно и облачно небе, под което написах песните и аз се взирам в далечината, търсейки нещо. „Виденията на Еден" и коня са благородни и романтични/дивашки качества. Мислех си за тази обложка, като за правенето на "Beauty out of Grief".


Какъв е метода ви на работа в студиото?

Работим колкото е възможно повече. Това отнема дълги часове. Това е много безмилостен начин.


Какви са разликите между работата по новия албум и работата по последния?

Ами, за едно съм сигурен и то е, че тук работата е повече меланхолична и повече мъчителна. Романтичната страна се люлее и е повече атмосферична. Тя е предполагам, по мрачна дори и от най-мрачните моменти в нашето творчество. Тя е повече нощна, есенна, небесна, вампирична, езическа, лунна, подземна и дори основно екстремна. Бруталността, ако е възможно да се каже, е по-брутална (особено мисленото говорене) и крехките моменти са изключително меланхолични, мъчителни, безнадеждни и отчаяни. Това е музика, пълна с вечен копнеж, страдание и скръб. Дълги страсти, желания и пламтящо отчаяние, пилеене и смърт...в края...изгрява надежда. Не винаги, " цялата завоевателната триумфална идеология", но чувство на сливане с целогодишното съзнание на вселената, където един ден...ще последва прераждане...отново. Използвам повече пиано или акустични китари, комбинирани с много дълбоко мелодични и тежки китари. Вокалите са много, много мелодични, а също така могат да бъдат крехки, агресивни и блусарски. На моменти вокалния стил напомня на блусарското пеене в албума Life Among The Ruin, само музиката и мелодията тук са много, много по-различни.

Както казах преди, албумът е много атмосферичен. Има големи епични химни с възможност за пеене и запомнящи се „куки", но също така има тъмни, скръбни, неустойчиви и импресионистични качества, които ясно се преобразуват. Има прости оркестрални елементи. Нищо не е направено в полза на глезотията или усложнеността. Всичко е балансирано, в пропорции и е ефективно върху чувствата на въпроса. Това е ново развитие, мисля. Абсолютен прогрес в моя композиционен стил.

Тези творби са епични, бомбастични и пълни с метъл, нещо от сорта на „Конан Варварина се среща с Вагнер в тъмна и черна пещера!" Предполагам звучи, като...студена лунна светлина върху обсебена катедрала. Писъци, като изплашено видение, дух, чийто вой предвещава смърт или стон, който трагично ридае във вятъра, през прокълнати руини...образи на чисти и голи дървета, които улавят тъмнината, сив/черен облак, покриващ небето, докато мъглата се прокрадва по улиците. Няколко песни, съдържат много зловещо и натрапчиво качество, което може да бъде много подходящо за някой филм на ужасите, като "The Omen", "The Ninth Gate" или "The Exorcist"...! Всички са изключително тежки, неустойчиви и мелодични. Това е музика, която придружава края на света, както и раждането на един нов такъв!!!
 

Имате ли планове за турне? Ако да, кои държави ще обхване то?
 

Ние все още планираме нещата. Надяваме се да се върнем в Европа към края на есента.

Ще посетите ли България някой ден? Феновете тук ви чакат от доста дълго време...

Уверено се надявам! Велико! Гледаме напред за да се срещнем със всички наши фенове!


Ти си дал толкова много за цялата метъл сцена със своите 10 албума и 25 години натрупан опит! Какви са твоите възгледи за музикалния бизнес днес? Имам предвид, че повечето банди се опитват да станат извсетни и да достигнат музикалните върхове, а изглежда че вие никога не сте се опитвали да направите това. Вие винаги сте били верни на вашия стил и вашата музика.

Благодаря ти, че го спомена! Да, славата е хубаво нещо, но това не е нашата цел. Целта ни е да правим музика, която обичаме и в която вярваме и по този начин да продължим да израстваме. Ние сме успели в това. Ако повече слава дойде по естесвен начин, то това ще е добре дошло, но ние не работиме точно по този начин. Освен това, ние сме направили нещо като „душевно приключение" и „начин на живот".


Разкажи ни нещо за твоя живот извън Virgin Steele. Как прекарваш свободното си време? Какви са хобитата ти?

Свободно време! Ха! Ами, всъщност когато не работя върху музика, пия вино (предпочитам червено). Виждам се с приятелите си, слушам музика, откривам нови и нови идеи, търся странни предизвикателства, правя любов с жена с гарваново черна коса, грижа се за животните си и т.н.


Нашия традиционен въпрос - кои са петте ти най-любими албума?

Стига бе! Само пет! Хмммм.....ами Queen 1 и Queen 2, Led Zeppelin 1 и Led Zeppelin 2 и T.Rex Electric Warrior.

Тук в България има много фенове на Virgin Steele. Има ли нещо, което искаш да им кажеш?

Да. Благодаря ви за доверието, благородството, вярата и подкрепата! Ще гледаме да дойдем при вас скоро!

Мендоза

Обратно към списък статии, интервюта »