STORMWITCH

Stormwitch са една от култовите немски групи на 80-те, които по една или друга причина останаха в сянката на големите Helloween и не успяха да се наложат като име-институция. Това не им попречи да дадат своя смислен принос и да оставят отпечатък върху хеви метъл сцената, вдъхновявайки редица млади състави. След разпадането на бандата в средата на 90-те години, интересът към нея бе възроден от сполучливите кавъри, направени от White Skull и HammerFall. След издаването на компилацията с класики "Priest Of Evil", вокалистът Andreas Muck събра изцяло нов състав и Stormwitch се завърнаха със силния "Dance With The Witches" (2002) след осемгодишно отсъствие. Сега, по случай издаването на наследника му – "Witchcraft", Andy бе така добър да отговори на няколко въпроса за читателите на списание SMF...


Здравей, Andy! Как се чувстваш сега, след завършването на "Witchcraft"?

Много съм спокоен и доволен. С момчетата от групата си прекарахме страхотно по време на записите… Правя хеви метъл вече 20 години, видял съм доста периоди на възход и застой през това време и мисля, че точно сега Stormwitch върви право нагоре. Откакто се събра този нов състав, сме като семейство и това се чува и в музиката ни.

Днес повечето мелодични метъл банди се опитват да свирят възможно най-бързо, но не и Stormwitch. Песните ви като че ли звучат най-добре в средно темпо, не мислиш ли?

Да, наистина - все повече групи се стремят да свирят бързо, защото явно това се харесва доста в момента, но ние не изпитваме необходимост да го правим. Случва се и ние да вдигнем темпото, но като цяло предпочитаме по-умерения ритъм. Така имаме възможност по-добре да разгърнем мелодиите в една песен, да внесем известна доза театралност и епичност. Младите банди днес се влияят доста от спийд метъла, но когато основах Stormwitch, се вдъхновявах повече от класическите рок банди, които съвсем не свиреха толкова скоростно.

Предишният ви албум носеше доста сериозен исторически контекст. Какви теми разглеждате в текстовете сега?

Винаги съм черпил вдъхновение от литературата, понякога и от киното... Това, което сега направихме за пръв път е, че взехме две истории от Библията и малко ги променихме. Вземи "The Sinister Child", например. По начало това трябваше да е историята за рождеството на Иисус, но това мое английско чувство за хумор ме подтикна да я видоизменя, хаха... Някъде към средата вече започваш да усещаш, че нещо не е съвсем наред в този текст. Развива се в доста неочаквана посока - по-тъмна, даже сатанинска... Винаги съм харесвал неочакваните завършеци, хаха.

А за какво иде реч в "The Drinking Song"? Тя е доста епична и енергична песен…

Сега ще ти обясня... В наши дни за хората по цял свят става все по-трудно да оцелеят като личности. Затрупан си с ангажименти и не ти остава време за важни хора като приятелите и близките ти. В песента става дума за това, че трябва да живееш за мига, да се забавляваш при всяка възможност, да не пропиляваш хубавите моменти... да пиеш, също така, хаха.

Имаш ли любим писател?

Да, това е Оскар Уайлд! Изключително харесвам приказките му! Те са толкова романтични и въздействащи... Харесват ми стилът му на писане и начинът, по който звучи неговият английски. Дори си купих няколко диска, в които английски театрални актьори четат приказките на Оскар Уайлд.

Кой изпълнява допълнителните вокали в "Moonfleet"?

О, това е доста интересно... Момичето, което пее там, всъщност е дъщерята на нашия китарист - MartinWinkler. Тя сега е на около 12 години, но пее много добре и е красива, така че след 3-4 години, кой знае... може би я очаква силна кариера.

Каква беше причината за това дълго прекъсване в музикалната дейност на Stormwitch?

В средата на 90-те нещата вече не вървяха... Всъщност, всичко тръгна зле още в края на 80-те, когато в първоначалния състав на Stormwitch бавно започнаха да се пораждат противоречия. С новите попълнения пък не можехме да се сработим както трябва - нямаше почти никакво разбиране помежду ни. Просто не мислехме в една и съща насока. Всичко ставаше все по-трудно, а и новодошлите искаха да променим звученето си... Бяха доста неприятни моменти. Да не говорим, че по това време ситуацията за всички метъл банди не беше особено благоприятна - медиите гледаха само към Сиатъл и не се интересуваха от друго, освен грънджа. Проблемите на сцената и в самата банда станаха причина за разпадането на Stormwitch.

Мислиш ли, че в музикален план сега Stormwitchсе различава от бандата, която беше преди 1994-та? Какво се промени?

С последните ни два албума - "Dance With The Witches" и "Witchcraft", до голяма степен се завърнахме към корените си. Песните са малко по-прости и имат ясна посока. Когато създавахме "Shogun", например, подходихме към него като към опера. Опитахме се да обединим композиция и текст; имаше музикални теми, които присъстваха из целия албум. Въобще, искахме да направим всичко колкото се може по-обемисто. Сега не избягваме излишно да усложняваме песните си. От друга страна, бих казал, че сме станали малко по-симфонични, за което е виновен клавиристът ни, Alexander. В началото правехме доста първичен хеви метъл - част от това звучене все още сме запазили, но се стремим да внасяме повече мелодия и да използваме нетипични инструменти.

Спомена, че разногласия в състава са причинили раздялата през 94-та. Какъв е климатът в бандата сега?

Може би е прекалено добър, от което сме станали доста мързеливи и разконцентрирани, хаха! Купонясваме твърде много по време на записите, дано не се отразява зле на албумите ни...

Какво ще кажеш за кавър версията на "Ravenlord", която направиха HammerFall? Като че ли ви помогнаха да си възвърнете част от популярността…

Много ни помогнаха и съм благодарен за това, че има групи като HammerFall. Харесвам тези момчета! Срещнах се с Joacim и Oscarи те се оказаха истински, отдадени фенове на Stormwitch! Бях много щастлив, когато започнаха кариерата си, защото тогава видях някаква светлина в мрака като метъл фен. Те ми дадоха надежда и стимул да започна отново... Появата им на сцената наистина отвори нова страница в историята на хеви метъла. Като добавим и всички тези писма, които получавах в периода 94-97 от наши фенове, интересуващи се дали няма да се завърнем, реших, че си струва да опитам да събера състав и да запиша албум. Имах късмет, че попаднах на точните момчета и не съжалявам за това решение.

Как гледаш на сцената сега? Има ли все още място за класически метъл банди като Stormwitch?

Това, което най-много ми харесва в сцената днес е, че младите банди свирят с голяма любов към музиката, с много идеализъм и ентусиазъм. През 80-те беше често срещано явление да се натъкваш на музиканти, които се интересуват единствено от това да спечелят пари покрай известността на стила. Нещата сега ми харесват повече, защото музиката като че ли идва повече от сърцата и се създава заради самата музика, а не заради евентуалната печалба или спането с много момичета. Не че съм против последното, хаха, но то не трябва да е на първо място...

Какво е мнението ти за новите стилове и новите изразни средства в метъла?

О, много спорове съм слушал по тази тема... Мисля, че да се търсят нови пътеки е нещо, достойно за възхищение. Проблемът е, че идеи, които са били добри при появата им, често биват изопачени впоследствие, биват употребени по всякакви грозни начини в името на комерсиален успех и т.н. Но независимо от всичко, да се ексепериментира и да се прокарват нови течения, си остава нещо важно.

Как започна да се занимаваш с музика? Ако не греша, LedZeppelinса били най-голямото ти вдъхновение преди години…

Точно така, и все още са! Започнах първите си стъпки със старите хард рок банди - Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath. Пеех заедно с вокалистите им, докато слушах плочите и тогава възникна желанието да правя нещо подобно... След това се появиха Iron Maiden, които и до днес ми оказват огромно влияние при създаването на музика. Ранните им записи - "Iron Maiden" и "Killers", бяха като религия за нас. Това се чува най-ясно в първия албум на Stormwitch, но присъства и в следващите. Смесихме въпросните влияния с наши собствени идеи и мисля, че се получи интересен стил.

Имате ли планове за концертен албум? Струва ми се, че моментът е подходящ за издаването на такъв...

Да, мисля, че е добра идея да направим лайв албум сега! Да съберем всички наши силни парчета в един такъв запис, би зарадвало много феновете ни. Ще трябва да говорим за това с лейбъла ни Nuclear Blast, но се надявам да е възможно. Нали знаеш, за да се запише един добър концертен албум, бандата трябва да се пребори с доста технически трудности... Мисля, че ще опитаме!

Кои са твоите пет любими групи за всички времена?

Iron Maiden, Led Zeppelin, Judas Priest, Accept и HammerFall.

Благодаря ти за интервюто, Andy! Успех на Stormwitch!

Обратно към списък статии, интервюта »