STEFAN ARNOLD (GRAVE DIGGER)

След като ви представихме накратко историята на една от легендарните немски хеви метъл групи, сега е ред на самият барабанист на Grave Digger – Stefan Arnold, да ни разкаже нещо повече около най-новия им албум "The Last Supper"!


Здравей, Stefan! Обаждаш се от офиса на Nuclear Blast, предполагам?

Не, всъщност ти звъня от къщи, хаха!

О, да, все пак е 19:30 немско време. Новият ви албум - “The Last Supper”, вече е на пазара. Повлияни ли бяхте в някаква степен за основната идея при създаването му от филма “Страстите Христови”?

Не, няма цялостна концепция и определено няма връзка с филма. В общи линии, идеята зад албума е за религията в различните й форми и за това, че може да се вярва в различни неща и по различен начин. Но, както казах, концепция няма и филмът няма абсолютно нищо общо в случая.

Кажи нещо за специалното издание на албума. Какви са бонусите?

Бонусите са “Jeepers Creepers” и “Sleepless”, като втората песен е само за Япония, струва ми се – не съм сигурен. “Jeepers Creepers” по начало е песен на AC/DC; тук просто включва гласа на Chris.

Специалното издание и обикновеното се появиха в един и същ ден, нали?

Точно така. Феновете имат избор – дали искат гравираната кутия или дигипака. Не искахме да издаваме двете с половин година разлика помежду им. Така би се наложило някои фенове да си купят албума два пъти, а сега могат да решат кое от двете искат.

Заснехте видеоклип към песента “The Last Supper”. Каква е идеята му?

Първо на първо, в това видео групата не се вижда. Малко по-различно е от останалите типични клипове на метъл банди. В “The Last Supper” говорим за последния шанс на планетата ни да оцелее. Клипът представя много неща, случващи се в света на политиката и на тероризма: как Буш отива в Ирак, как Осама Бен Ладен прави бомбите си. Включва също тако анимирания косач и логото на бандата ни. Не е лайв видео или запис на групата, а само сцени от войната и терора, експлозии на бомби и косачът, пеещ на фона на всичко това.

Звучи доста добре! Е, немската хеви метъл сцена е все още силна. Тази година освен Grave Digger, други легендарни банди като Running Wild, Helloween и Gamma Ray също ще издадат нови албуми. Хеви метълът все така ли е популярен в Германия, както беше през 80-те?

Да, също така Rage и Blind Guardian – всички тези групи съществуват вече над двадесет години. Така че виждаш колко силни са старите банди. Аз, например, не считам Primal Fear за млада банда, защото те също са опитни и уважавани музиканти като нас. Не знам кои млади немски банди са успешни в момента. OK – Edguy, но май само те.

Е, от една по-широка гледна точка, как стоят нещата в сравнение с 80-те?

Разбира се, техниката в студията стана много по-добра, както и тази, която се използва при концертните изпълнения. Групата ни стана много по-опитна. В началото мислехме, че всичко е един голям купон, пиене на алкохол и т.н., но днес да направиш един албум и едно турне е нещо сериозно. Тренираме и се упражняваме за това, не пием толкова и не пушим изобщо – гледаме по-сериозно на нещата.

Stefan, кажи ми как записваш в студиото? Какви инструменти използваш?

Свиря с комплект барабани Mapex. Чинелите ми са предоставени от Paiste, а знам, че китарите на Manni са предоставени от KXK. Обикновено слушам някаква китарна мелодия и върху нея записвам барабанните си партии.

“The Last Supper” е третият ви албум, който Nuclear Blast издават. Смятате ли да продължите работата си с тях?

Мисля, че в договора имаме възможност за още два албума с тях. След като мине световното ни турне и разберем колко албума сме продали, ще видим как ще реагират те и как ще реагираме ние. Не мога да кажа отсега какво ще стане. Щом свърши турнето, ще теглим чертата, ще седнем и ще поговорим отново.

Най-тежкото и епично парче в албума според мен е “Crucified”. Смятате ли да го свирите на живо и ще направите ли някакво специално шоу в контекста на новия албум?

Естествено, ще има специална сценична украса в духа на обложката, но няма да свирим “Crucified”. Chris иска да правим “The House” и “Twilight of the Gods”, които са все с такава продължителност. Ще свирим пет парчета от новия албум: “The Last Supper”, “Desert Rose”, “Grave In No Man’s Land”, “Divided Cross” и “Black Widows”.

Страхотно! “Black Widows” е любимата ми от новите песни! OK, нека сменим леко темата. Защо Uwe Lulis напусна състава след албума “Excalibur”? Какво мислиш за новата му банда - Rebellion?

Ами, Chris не искаше повече да свири с него. Uwe промени поведението си; характерът му стана съвсем различен през последната година, която прекара в бандата. Това беше най-доброто решение и за двама им, защото ако той бе останал в Grave Digger, това щеше да означава края на групата. Вече не му идваха толкова добри идеи, а все повече искаше да бъде шефът в бандата, докато един ден Chris не каза: “Не, не искам повече да работя с него”. Що се отнася до Rebellion, първо, не харесвам обложките и на двата им албума. Според мен са ужасни, защото аз самият съм художник. Музиката, разбира се, е OK – хеви метъл е, но виждаш, че те нямат успех. Не мисля, че ще издадат трети албум. Drakkar Promotion ги уволниха, никой не проявява интерес към тях.

Какви са отношенията между Grave Digger и Rolf Kasparek от Running Wild? Знаем, че двете банди са обменили доста музиканти през годините.

Да. Отношенията между групите, особено Rage, Running Wild, Helloween, Accept, U.D.O. – всички тези групи – е наистина приятелско. Вече сме достатъчно възрастни и зрели, приели сме успеха си и съвместните турнета с тези банди не са никакъв проблем. Например, Chris и Hansi от Blind Guardian са много добри приятели.

Кой е най-добре продаваният ви албум дотук?

Всъщност са “Heavy Metal Breakdown” и “Tunes Of War” – те са най-успешните. Тези двата наистина изпъкват, докато останалите албуми продават по равно количество бройки.

Stefan, какво обичаш да правиш през свободното си време?

През свободното си време играя футбол с двегодишния си син, а освен това го уча на бокс, хаха! Самият аз обичам да играя футбол, дори се ударих преди два дни, хаха! Стъпалото ми сега цялото е синьо и жълто, но няма да има проблем за турнето, ще се оправи.

Ха! Внимавай, човече!

Да, да, знам, хаха!

Какво мислиш за по-екстремните стилове в метъла, като блек и дет? Би ли записал нещо такова някой ден?

Не харесвам вокалите в този тип музика. За мен това не са никакви вокали, а само нечленоразделно ръмжене, от което човек нищо не може да разбере. Но музиката наистина ми харесва. Особено що се отнася до барабаните, понякога са много трудни. Това ми харесва, но не и вокалите.

Нека те попитам за бандата, в която си свирил преди да се присъединиш към Grave Digger – траш метъл формацията Grinder. Можеш ли да кажеш на феновете откъде да намерят албумите на Grinder, в случай, че се интересуват?


О, това е изключително трудно, защото лейбълът, който ни издаваше тогава, вече не съществува и нямам идея какво е станало с оригиналните ленти от трите албума. Вече са издадени веднъж, но ако не ги откриете на пазара, можете да потърсите в eBay – Интернет оказиона. Там съм намирал много неща. Втората ми банда след Grinder беше Capricorn – имаме два албума, които могат да се открият в eBay.

Значи все пак е възможно да бъдат открити в Интернет?

Да, но е трудно. Много малко хора продават тези албуми, защото вече не се произвеждат нови копия от тях. Феновете ги пазят като съкровище.

Кои са петте ти любими банди на всички времена?

Разбира се, KISS. Започнах да свиря на барабани заради Peter Criss от KISS. Също така Judas Priest, Tank, старите Rage и, разбира се, Iron Maiden.

Stefan, бандата ви има отличен сайт в Интернет. Какво мислиш за свалянето на mp3-ки? Разбираш ли хората, които предпочитат да си свалят албума и да го слушат, преди да си купят CD-то и да се насладят на оформлението и всичко останало?

Разбирам ги, защото днес всеки месец излизат стотици албуми. Когато един фен си купува всичко, той обеднява. Мисля, че е напълно в реда на нещата да се информираш дали даден албум е добър. Не бих си купил запис, в който имаш една силна песен и десет слаби. Когато един фен си свали албума легално, той дава някаква малка сума за това. Но когато един хеви метъл фен хареса един албум, той рано или късно си го купува от магазина. Метъл фенът иска да има и обложката, и оформлението, качеството, печатът върху диска – всичко заедно, но преди това трябва да се увери, че албумът е добър.

Да, и аз мисля така. Известно е дори, че някои фенове си купуват LP-та отделно от CD версиите. Все още ли издавате албумите си на плочи?

Това е добър въпрос. Определено ще издадем албума си под формата на картинен диск – сигурен съм, защото вече го имам у нас. Не знам дали ще го издадем като нормален черен винил с обикновена обложка, както в ранните дни. Но е добра идея, защото все повече хора си купуват албуми.

От друга страна, един картинен диск ще е още по-интересен за феновете, струва ми се.

Да, ценен е.

Последен въпрос, Stefan. Какво да очакваме в близко бъдеще от Grave Digger?

Тази година – 2005 – Grave Digger празнува 25-ата си годишнина. На 10-ти февруари тръгваме на европейско турне. През април или май ще посетим Южна Америка, през лятото ще свирим по европейските фестивали, а през зимата ще отпразнуваме 25 години от създаването на бандата с концертно DVD. Не мога да ти кажа с точност кога и къде ще бъде записано, но е планирано.

Звучи страхотно. Значи феновете могат да очакват интересни неща.

Разбира се!

Обратно към списък статии, интервюта »