SOILWORK

Шведите Soilwork имат размазващ нов албум, наречен "Stabbing The Drama". Те са едни от най-големите имена в шведската метъл сцена, която започва годината с два титанични албума(виж Dark Tranquillity). През изминалите 2 години от "Figure Number Five", бандата смени 1 член, а и набра доста популярност, която, както ще видите в интервюто, им донася известни успехи. Ревюто на "Stabbing The Drama" можете да прочетете в този брой, а ето и интервюто, което Soilwork дадоха спецуиално за списание SMF:


- Първо искам да те похваля за новия ви албум. След доста слушания съм на мнение, че е най-добрият ви досега.

- Мерси, пич!

- И в "Natural Born Chaos", и във "Fugure Number Five" имаше много яки парчета. Но сега мисля, че с новия албум сте надминали себе си. Имахте ли различен подход към писането на песните този път?

- Ние правихме много турнета покрай "Figure Number Five". Тогава и написахме новия албум. Когато влезнахме в студио, искахме да придадем на песните някакво по-„живо" звучене. Мисля, че се получи.

- Коя песен ще е първият сингъл?

- Заглавната песен - "Stabbing The Drama".

- А коя би казал, че е любимата ти от албума?

- Мисля, че най-любимо ми е 5-тото парче - "Nerve"

- Като слуша албумите ви, човек забелязва, че има огромна промяна между "A Predator's Portrait" и "Natural Born Chaos". Сега с новия албум мисля, че сте направили още една решителна крачка напред.

- Винаги се опитваме да променим звученето и да направим нещо различно. Наистина се радвам, че оценяваш новата посока която сме поели със Soilwork. На новия албум има повече бързи песни и като цяло звучи малко по-агресивно според мен.

- Да, наистина. Има една песен("Blind Eye Halo") която си е доста трашърска. Изненада ме, че можете да напишете подобно парче.

- Това е много яко парче според мен. Ние сме правили подобнйи неща и в миналото, така че това даже беше една от по-лесните за писане песни.

- Какви са реакциите относно новия албум досега?

- Всъщност е реакцията е доста дообра. Аз говорих с доста журналисти тези дни и всички са доста позитивно настроени.

- Аз бях изненадан, че някои хора, които обожават последните два албума, не могат да понасят новия.

- Това наистина е странно.

- Разбрах, че северноамериканското издание ще бъде с различна обложка. Вярно ли е това?

- Да, но няма да е толкова различна. Всъшност единствената разлика е в цветовете. Просто са в различна комбинация. Вместо червено върху черно, ще бъде черно върху червено. Искахме да имае проста обложка за този албум. В миналото сме имали някои наистина красиви детайлни обложки, като тази на "NaturalBornChaos". Този път искахме да е възможно най-проста и да изпъква, като я видиш в музикалния магазин например.

- Бандата премина през промени в състава преди издаването на "Stabbing The Drama". Как се вписва новият барабанист в групата?

- Да, това е така. Той се справя отлично.. Бих казал, че е най-добрият барабанист, който сме имали досега. А и на междуличностно ниво се пиолучават нещата много добре с него. Надявам се с него да успеем да сме на всички концерти от предстоящото турне.

- Какво означава името "Soilwork" и защо го избрахте?

- Ами не мога да ти кажа, защото не бях в бандата, като са избирали името.

- Добре тогава, какво означава името за теб?

- Ами това е много готино име за банда.

- Чувствате ли се задължени да свирите някаква форма на мелодичен дет метъл, тъй като сте от Швеция? Виждал съм групата ви да се сравнява с InFlamesна доста места, което според мен вече не е е удачно, понеже двете банди свирят абсолютно различна музика.

- Съгласен съм. Особено преди време много ни сравняваха с InFlames. Но сега и In Flames, и Soilwork сме поели по съвсем различни пътища. Не можеш вече да сравняваш бандите и да твърдиш, че свирят еднаква музика. Може би до "APredator's Portrait" е било удачно, но от "Natural Born Chaos" нататък - определено не.

- In  Flames отнесоха доста критика заради новата си музикална насока. Имаш ли някакво мнение за това?

- Аз всъшност не слушам много InFlames. Мисля, че понесоха доста критика, защото новите им албуми звучат като нео-метъл. Но ако не харесваш някой от новите албуми - не го слушай. Пускай си тези, които ти харесват. Ако те искат да се развиват в тази посока, това си е тяхна работа.

- Какво мислиш за mp3-ките?

- Не сме като Metallica. Доброто нещо на интернета и тези формати е, че можеш да достигнеш до много нови хора и може би нови фенове на Soilwork. Но в същото време, ако всеки сваля музиката безплатно, няма да е добро, защото имаме нужда от пари в тази индустрия, за да може продуктът който издаваме да е с високо качество. Но аз не се разтройвам, когато видя албум на Soilwork в интернет. А особено метъл феновете са истински, отдадени, лоялни фенове и дори да свалят албумите, после ги купуват. А и метъл албумите по принцип имат много хубави обложки, които си струват парите сами по себе си.

- Успявате ли да се издържате само с музика, или имате и странични работи?

- В момента можем да се издържаме с музика. Но беше доста трудно да стигнем до тук. Свирили сме музика повече от 10 години, а само в последната година наистина успяхме да постигнем това да се издържаме само с музика. Преди "Figure Number Five" не можехме.

- Значи нещата вървят добре за вас?

- Да, определено!

- Сигурно ще правите турнета за да рекламирате новия албум, има ли нещо потвърдено?

- Има едно потвърдено турне. Ще бъде в америка, за 5 седмици и ще сме с Hypocricy, Dark Tranquillity и Mnemic. Това е единственото потвърдено нещо. Засега няма нищо потвърдено за Европа, но се надяваме да свирим по фестивали през лятото, а след това да направим и цяло европейско турне.

- Бихте ли минали през Източна Ервропа?

- Ще гледаме да го включим в европейското турне. Минало е доста време от когато сме свирили там за последно, но ще гледаме да минем и от там.

- Спомена Mnemic. Тяхният стил малко наподобява вашия напоследък. Харесват ли ти?

- Да, аз съм им фен. Правили сме турнета с тях и преди. Мисля, че са една много добра нова банда. А колкото до музиката им - наистина е подобна, но бих казал по-агресивно звучаща.

- Когато свирите на живо предимно стари, или птредимно нови песни свирите?

- Зависи колко време имаме за свирене. Ако имаме час и половина, свирим и стари песни, но ако имаме само 30 минути, се съсредоточаваме върху това да рекламираме новите си албуми.

- Има ли песни които да не можете да не свирите на живо? Мисля, че "As We Speak" е една от тях.

- Да, "AsWeSpeak" е наиситна парче, което винаги свирим на живо. Също почти винаги правим и "Follow The Hollow", като и „The Cahinheart Machine".

- Какво мислиш за метъл сцената в момента? Харесваш ли някои от новите банди?

- Харесвам Mnemic доста. Те са една от най-добрите банди в момента. Предполагам, че има и други много добри банди, но аз не слушам много нови неща. Аз си слушам старите класически банди повече.

- Кои са 5те ти любими банди?

- IronaMaidenса една от любимите ми банди. Музиката им наистина ми е повляла много. Също Metallica разбира се. Devin Townsend. Deftones… Доста е трудно да се сетя за само 5 банди. Просто има прекалено много наистина добри групи. Не мога да измисля повече.

- Какво мислиш за така наречената Нова Вълна На Американския Хеви Метъл (N.W.O.A.H.M.), която сега вървула в Щатите?

- Слушал съм доста от тези банди, а и сме били по турнета заедно. Има някои наистиан добри банди, но и доста много посредствени, както е във всеки жанр всъшност. KillswitchEngageса една много добра банда. Не знам дали си чувал за тях?

- Те са ми една от възможно най-любимите банди в монета.

- На мен също.

- Значи ще ги сложим като 5-тата ти любима банда, тогава.

- Да разбира се.

- Членове на Soilworkучастваха в някои странични проекти. Terror 2000 беше един от тях. Някакви новини от този фронт?

- Знам ,че новият албум на Terror 2000 ще бъде записан след наколко седмици. А имаме и някои други странични проекти в момента, но нищо не мога да ти кажа, защото просто не знам нищо. Знам само, че един от тези проекти е с барабаниста от Blind Guardian.

- Както финал, би ли казал нещо специално за читателите на списание SMF?

- Надяваме се турнето ни да мине през България, а вие да харесате новия албум и да си го купите. Благодаря ви за това интервю, беше ми приятно да си поговорим.

Обратно към списък статии, интервюта »