SENTENCED

Тъжно, но факт: една от най-талантливите финландски метъл групи – Sentenced, публично обяви, че прекратява активната си дейност и издава своя последен албум, многозначително озаглавен "The Funeral Album". Причините за това решение, както и подробности около плановете на групата до края на годината, потърсихме, като попитахме вокалиста Ville, който ни звънна от офиса на Century Media в Дортмунд.


1. Осмият ви дългосвирещ албум всъщност се оказва последен. Би ли обяснил решението на бандата?

Мислехме за това от около две години - не беше лесно решение. Трябваше да минем през доста изпитания като банда и крайното решение бе взето през лятото на 2004-та, по средата на процеса на писането на новия материал. Знаехме, че това ще е последният ни албум, още преди да влезем в студиото. Първата и най-важна причина за разпадането на Sentenced е, че всички ние имаме семейства, повечето от нас са женени - само аз имам две деца. Жертвите, които трябваше да правим за другото семейство, което формираме ние петимата, се оказаха твърде много и големи. Почувствахме, че това е правилният изход. Все пак искахме да се оттеглим със стил и да направим нещо много специално с последния си албум. Той е за нас и за феновете.

2. Ville, Финландия винаги е имала силна метъл сцена с банди като Amorphis, Stratovarius, ChildrenOfBodom, Lordi и разбира се, Sentenced. Възможно ли е да се издържаш с парите, които печелиш от участието си в метъл банда?

Да, възможно е, но не сме богати. Успяваме да се издържаме и дори да заделяме по малко пари за черни дни, но работата е тежка.

3. Музиката ви често е свързвана с негативизъм, тъга и отчаяние. Опитвате ли се да изразите по-тъмната страна на мислите си чрез музика, или тя е просто отдушник за разочарованията ви?

Мисля, че е и двете. Намираме се в различни настроения - има тъмна страна на нещата, но също така има хумористична и по-мека страна. Имахме късмет, защото като група съумяхме да преодолеем гадните неща, но като хора не сме подтиснати типове, макар да разглеждаме теми за депресия, самоубийство и т.н. Просто така стоят нещата.

4. Съставът на Sentenced претърпя една-единствена промяна през годините. Поддържате ли все още контакт с бившия ви вокалист и басист Taneli Jarva?

Да, той е добър наш приятел и все още поддържаме връзка.

5. Сътрудничеството ви със Century Media продължи десет години. Получавате ли необходимата подкрепа от тях?

Те се отнасяха много професионално към нас и нямаме от какво да се оплачем. Работим с тях от дълго време и сме добри приятели с много от служителите на компанията. Нищо лошо не мога да кажа за тях.

6. Смятате ли да заснемете видеоклипове към новия албум?

Да, всъщност ще направим клипове за две от песните: "Ever-Frost" и "Despair - Ridden Hearts". Не мога да ти кажа със сигурност за какво ще иде реч в тях, защото още не съм се запознал със сценария. Вече имаме няколко идеи, така че - да, ще има клипове.

7. Ville, съжаляваш ли за някои решения, взети в бандата, що се отнася до бизнес страната на нещата?

Откакто съм с групата, не съжалявам за нищо.

8. Някои хора харесват повече ранните неща на Sentenced, от периода, в който свирехте дет метъл. Изгубихте ли интерес към този стил или омекването на звука беше въпрос на еволюция?

Бих казал, че беше естествено развитие. По онова време момчетата бяха много млади и обичаха да свирят същата музика като тази, която слушаха. Наред с развитието им като музиканти и като личности, се разви и музиката, за да се превърне в това, което е Sentenced днес.

9. Известно е, че сте големи фенове на хокея на лед. Дори посветихте една песен на финландски език на хокейния отбор от родния ви град. Разкажи ни нещо повече...

Направихме една песен и веднага ни взеха на мушка разни религиозни политикани - задници. Хванаха се за едно изречение, всъщност даже за две думи, измъкнаха ги от контекста и ни изкараха нацисти! Никога не сме включвали политически теми в музиката си. Нямаше нищо общо с това - беше просто песен в подкрепа на хокейния ни отбор. Въпросните хора ни засипаха с много помия, но въпреки това хокейният отбор възприе песента като своя - наистина им хареса. Това се отнася и за всички фенове от родния ни град, страхотно беше. Нашият отбор всъщност спечели шампионата и на всичките си купони след това пускаха нашата песен!

10. Във връзка с това, Ville, какво мислиш за цензурата? В миналото имахте такива проблеми със споменатата песен.

В музиката, както и в много други аспекти на живота, намирам това за голяма глупост. Хората имат право на свое мнение и имат право да го изразяват. Граници винаги съществуват, но все пак не мисля, че това е добре.

11. Би ли предпочел да живееш в някоя по-топла страна като Португалия, например, или харесваш финландския климат?

Не, Финландия!!! Тук съм роден и тук ще умра!

12. Прозвуча страхотно! Ville, разкажи ни за страничния ти проект Poisonblack. Тази банда ли ще се превърне в основна за теб след края на Sentenced?

Ще издадем нов албум към края на тази година, след което ще проведем турнета до края на 2006-та. След това ще си взема една наистина голяма почивка от целия музикален бизнес.

13. Кои са петте ти любими банди на всички времена?

Бандите, които ценя най-много, са KISS, Metallica, Slayer, Type-O-Negative и The Doors.

14. Ще можем ли да видим Sentenced на живо това лято?

Да, на сбогуване ще направим много участия по фестивали из цяла Европа, но това все още се уговаря, така че не знам колко точно ще бъдат. Все пак, ще се постараем да свирим във възможно най-много страни и да направим тези шоута нещо специално за феновете ни.

15. Имате ли идеи за концертен албум или DVD?

Ще запишем последното си шоу, което ще изнесем през септември в родния ни град Oulu. На този концерт ще запишем материала за лайв DVD-то, като ще свирим над два часа. Въпросната вечер ще включва и доста специални изненади, тъй като все пак това е погребението на Sentenced. Причината да запишем този концерт на DVDе в това, че много хора няма да могат да присъстват, така че ще им дадем възможност да го гледат по друг начин. На DVD-то ще включим всички наши видеоклипове, бекстейдж кадри, разни забавни неща... Това ще бъде последният подарък за самите нас и за хората, които се влюбиха в тази банда.

<!-- /print -->

Обратно към списък статии, интервюта »