ROLF KASPAREK (RUNNING WILD)

Имахме прекрасната възможност да си поговорим с основателя и лицето на Running Wild – Rolf Kasparek. Това, естествено, не е за изпускане и резултатът от интервюто е пред вас!


Здравей, Rolf! Поздравления за новия албум “Rogues En Vogue”.

Благодаря ти.

Какво ще рече заглавието, защо го избрахте?

То е смесица между английски и френски, като “rogues” е “много лоши типове”. Те са в центъра на вниманието и впечатляват. Ако погледнеш света сега, дори само ако погледнеш войната в Залива, ще разбереш какво имам предвид. Избрах различно заглавие за този албум, защото на първо място звучи страхотно и защото е лесно разпознаваемо и необичайно. Всеки пита какво сме имали предвид.

Албумът излиза в два различни формата. Разкажи ни за специалното издание.

То включва две допълнителни парчета. Първото е “Libertalia”, което разказва за пиратите и е много бързо – най-бързото парче в целия албум. Второто е “Cannonball Tongue”, което също разказва за едни лоши хора: така наречените “cannonball tongue liars”. Избрах тези две парчета за бонуси не защото са най-слабите в албума, а защото песните в нормалното издание си звучат чудесно заедно. Слушайки обикновените парчета, откриваш, че си пасват много добре. Това е причината тези две песни да са в другата версия.

Разбирам. Rolf, можеш ли да ми кажеш какъв е съставът на групата в момента? Наред ли е всичко, защото всички знаем за проблемите в миналото?

Би трябвало да знаете, че от около два албума време Running Wild всъщност е солов проект. От една страна са записите в студиото, където всичко е изцяло солова работа. Наемам барабанист, който да запише необходимите партии, както и басист, който да свири в някои от парчетата. В повечето песни аз свиря баса, както и всички китари. Ако присъствате на наш концерт, ще видите четирима души, които не са задължително същите като тези, които са работили върху албума. В случая, за щастие, са същите. Барабанистът ще е същият на предстоящото турне, но не мога да ти кажа кой ще е втори китарист. Това е нещо, което предстои да бъде решено.

Обложката на албума е чудесна. Каква беше идеята ти, когато ти хрумна това?

Когато за пръв път мислих за новата обложка, исках да върна на нея Adrian – нашия талисман. Исках да го разположа на централно място на обложката в голям размер. След това наех един много известен художник, който не е специалист точно по обложки на албуми, но е истински творец, занимава се със статуи и подобни неща. Той ми каза “само го остави на мен”, показа ми някои скици на компютъра си и аз ги харесах. Виждал съм много от творбите му и той наистина е голям художник. Цялата идея за обложката е негова, а най-смешното е, че си нямаше и най-малка представа от текстовете в албума. Сложи всички тези танцуващи скелети, без изобщо да знае, че има песен, озаглавена “Skeleton Dance”! Главният скелет, който си играе с огнени топки, е свързан до голяма степен с това, което става в повечето парчета – човек си играе с огъня. Наистина е чудесно, защото всичко си идва на мястото по съвсем естествен начин, без никакво насилие.

Звучи страхотно. В албума отново има една дълга, епична песен, озаглавена “The War”. Вярно ли е, че си вмъкнал в нея автентични военни маршове?

Вярно е. В средната част има четири различни марша от XVIII и XIX век. Това са автентични мелодии, създадени за войниците, които отиват на война. Това е символ на всички хора, които са се отправили да воюват в Първата световна война, като че ли това е било някаква шега. Повоювали са две седмици и са се прибрали вкъщи, въобразявайки си, че всичко е наред, но впоследствие се е разразила истинска катастрофа. Средната част на песента показва точно това, а след нея настава адът. Песента се променя доста пъти с напредването си и завършва много неочаквано. Когато я композирах, исках да я изградя по естествен начин. Не исках никой пасаж да звучи насилено или нещо подобно. Отне ми много време да събера идеите си и да ги сглобя – повече от една седмица. Mathias искаше да свири на барабани в това парче и си помислих, че ще са ми нужни два месеца, за да го завърша, но само след десет дни му се обадих и му казах, че съм завършил песента, хаха! Той беше много учуден, защото стана толкова бързо.

Rolf, знаем че много се интересуваш от историята и от историческите личности. Има ли някой, на когото би искал да посветиш песен един ден?

Да, имам някои идеи за Фридрих Велики, който е бил крал на Прусия през XVIII век. Той е бил уникална личност и един от най-великите управници на Германия. Казвам това, защото Германия е много повече от това, което хората знаят за Втората световна война. Бил е много интересен човек и смятам да създам песен за него, но не е сигурно още.

Имаш голяма лична колекция от исторически предмети. Коя е най-ценната ти придобивка?

Зависи. Ако гледаш цената, сигурно е пруската униформа на войник от личната гвардия на последния кайзер. Но най-уникалното нещо, което притежавам, е една от личните шапки на кайзера. Много е специална.

Rolf, интересуваш ли се от съвременната политическа обстановка? Какво мислиш за войната в Ирак?

Казал съм всичко по въпроса в песента “Black Gold”. Тя е посветена точно на този въпрос. В началото, когато започнаха войната, казаха “те имат оръжия за масово унищожение, а ние искаме да освободим иракския народ”. Всъщност всичко, което направиха, бе да изтезават хората по затвори и да създадат най-голямата катастрофа в историята на тази страна! Все още не са си тръгнали, защото искат да контролират петрола. Тази война започна с една голяма лъжа.

Кой е любимият ти албум на Running Wild, като оставим новия настрана? Знаеш ли кой е продал най-много бройки?

Най-продаваната ни творба е “Blazon Stone”, но не мога да ти кажа коя ми е любима. Наистина ги обичам всичките. Много от тези албуми са важни за мен – дори и новият, защото съм доволен от всичко в него. Лично за мен “Black Hand Inn” е един от най-важните албуми, и то не заради продажбите, тъй като това е най-зле продалият се запис на Running Wild.

Наистина? Не може да бъде! Та това е любимият ми албум на Running Wild!

Да, абсолютно. В музикално отношение той е много важен за мен.

Откъде черпиш вдъхновение? Следиш ли хеви метъл сцената?

Всъщност не го правя, особено през последните няколко години. Не защото не искам, а просто защото нямам време за това. Работя много в студиото през последните години, работих върху концертното CD и DVD, върху албума “20 Years Of History” и всичко, свързано с тези издания. Наскоро модернизирах студиото си, така че да мога да направя най-доброто в следващия си албум. Нямам време за друго, освен за Running Wild. Не отделям време дори на градината и къщата си!

Кажи ни нещо за семейството си. Какво правиш през свободното си време?

Никога не говоря пред хората за семейството си, но имам много хобита. На първо място, много обичам да чета, което се отрази и на част от песните в новия албум. Непрекъснато събирам предмети с историческо значение, виждам се с приятели... През последните години не ми остава достатъчно време за тези неща, но това ще се промени след като отмине промоцията на този албум. Имам нужда от почивка.

Rolf, кои са петте ти любими банди на всички времена?

Със сигурност KISS, израснал съм с тях. Judas Priest, но по-старите им неща – тези до “Painkiller”. AC/DC… О, става по-трудно, хаха! Харесвам много музика. Харесвам някои неща на Iron Maiden, но повечето не ми допадат особено, така че не мога да кажа дали са сред любимите ми банди. W.A.S.P. също са ми любимци, но също само заради ранните им неща. Това ще рече всички албуми до “The Crimson Idol”. Следващите не ми харесват, но “The Headless Children” е един от любимите ми албуми. Много харесвам и дебюта им.

Много ти благодаря за обаждането, Rolf! Последен въпрос – в България има много фенове на Running Wild. Възможно ли е да минете през София по време на турнето ви към новия албум?

Възможност винаги съществува, но всичко зависи от много неща и не мога да дам обещание. Би било наистина чудесно ако ни предложат да направим шоу у вас, но ще видим какво ще стане завбъдеще. Трябва да видим как ще се приеме албумът. Ако се продава добре, със сигурност ще имаме причина да го направим. Ще видим това и ще решим.

Обратно към списък статии, интервюта »