RITCHIE BLACKMORE & CANDICE NIGHT (BLACKMORE’S NIGHT )

В паузата между последния си студиен албум "Ghost Of A Rose" и очакващия се догодина нов такъв, безнадеждните романтици Ritchie Blackmore и Candice Night поднасят на феновете си изненада, издавайки сборна тава с балади на Blackmore’s Night под заглавието "Beyond the Sunset - The Romantic Collection". Ritchie и Candice бяха любезни да ни разкажат за подробностите около този запис, за магията на Ренесанса и източниците на музикалното вдъхновение.


Наскоро се появи компилацията “Beyond the Sunset - The Romantic Collection”. Какво е специалното в това издание?

Candice: Албумът включва най-романтичните ни песни, както и още една със заглавие "Once In A Million Years", която звучи като приказка. Можете да я чуете на сайта ни: www.blackmoresnight.com. Освен това сме включили и нови версии на някои стари парчета. Много хора ни казаха, че са се оженили под звуците на нашата музика, така че решихме, че това би бил идеалният ренесансов сватбен саундтрак... за влюбени и мечтатели. Също така има и празничен бонус диск.

Какво ще включва DVD-то към този албум?

Ritchie: DVD-то бе записано преди няколко години в един от любимите ни замъци - Burg Solingen в Германия. Дава добра представа за въплъщението ни по това време. Направихме и някои нови записи тази година, които представят образа ни в момента. Това е по-основното в DVD-то, което ще бъде издадено през януари или февруари догодина. Издаваме компилацията сега, защото чувствахме, че имаме твърде много материал, който просто беше хвърлен на пазара без подходящото представяне и хората не обърнаха на песните вниманието, което последните заслужават. Сега издаваме тези песни наново, за да могат почитателите да ги слушат както си му е редът и да знаят с какво се занимаваме.

Разкажете нещо за трите допълнителни парчета в тази колекция. Кога ги записахте?

Candice: Много сме горди от начина, по който се получиха. Две от тях са стари, традиционни песни - "We Three Kings" и "Emmanuel". Третата е една нова коледна песен, написана от мен и Ritchie, със заглавие "Christmas Eve". Ще свирим на живо тези три песни прези целия празничен сезон. Записахме ги в началото на тази година, но по принцип ги свирим всяка година около Коледа.

Ritchie: Обожавам традиционните коледни песни. Повечето хора не знаят, че тези песни са написани в Ренесансови времена или дори преди това, а думите им са променени от църквата, за да звучат по-религиозно. Опитваме се да ги пресъздадем такива, каквито са били преди да бъдат променени. В тях има много красиви мелодии.

В последния си албум наблегнахте още повече на употребата на ренесансови инструменти. Тази насока ли ще следва и бъдещата музика на Blackmore’s Night?

Ritchie: Всъщност не следваме подчертана насока. Опитваме се да вървим по пътя, по който ни води всяка отделна песен и дори мелодия. Ние само добавяме инструментала, който й е необходим, за да блесне. Искаме всяка песен да има своя индивидуалност, независимо дали се нуждае от партии на електрическа китара или на средновековен обой.

Музиката все още ли се пише само от теб, Ritchie, или Candice също дава идеи? Как изготвяте песните?

Ritchie: Обикновено аз пиша музиката, но Candice също измисли няколко песни, които използвахме за този проект. “Now and Then”, “Ivory Tower” и “3 Black Crows” са все нейни песни. Все пак, в по-голямата си част музиката е мое дело.

Candice: Да, обикновено Ritchie измисля дадена мелодия, върху която иска аз да пея. Изпробваме нещата и ако той хареса как звучи гласът ми, аз се изолирам за известно време, за да напиша текст към музиката и ето готова песен! След това идват останалите инструменти - когато влезем в студиото, преценяваме от какво още се нуждае песента, за да й се вдъхне живот.

Кога да очакваме новия ви студиен албум? Мина повече от година, откакто се появи “Ghost Of A Rose” – имате ли нови идеи за песни?

Candice: Като оставим настрана "Once in A Million Years" и "Christmas Eve", които са от тази компилация, Ritchie и аз непрекъснато пишем. Вече имаме доста песни, които чакат да бъдат записани. Обикновено събираме по 10-14, преди да влезем в студио.

Ritchie: Най-вероятно записите по новия ни албум ще започнат в началото на идната година.

Candice, би ли ни казала нещо за предстоящия ти солов албум? Кой написа песните за него, кой ще свири...?

Candice: Всъщност, изнесох толкова много концерти с Blackmore's Night, че така и не намерих възможност да възобновя този проект. Изпълних някои вокални партии в “Story of Aina” от едноименната рок опера, която се появи в началото на тази година, но колкото до соловите ми песни, всичко, което напиша, винаги първо предлагам за Blackmore's Night. Ако Ritchie не чувства, че песните ми отразяват настроението на бандата, ги оставям настрана да събират прах, което малко ме натъжава. Имам написани няколко песни и всичко във връзка с един бъдещ запис зависи от това кога ще имам време за работа в студио. Просто трябва да използвам някоя пролука между турнетата и интервютата, за да запиша тази песни. Всичката музика по този проект е написана от мен.

Работата в студиото ли предпочитате, или изнасянето на концерти?

Ritchie: Това са два различни типа натоварване. Когато си в студио, трябва да анализираш и премисляш всичко – понякога дори прекаляваш. В студио никога не свиря толкова добре, колкото го правя на живо. От друга страна, концертите носят много неизвестни. Пътуване, забавяне на полети, неразположение – обичайните неща, свързани с едно турне. За сметка на това, енергията, която черпиш и която предаваш чрез свиренето си, е неповторима.

Candice: Двете неща са много различни. Обичам да съм в студиото, защото там можем да опитваме всякакви неща, да експериментираме с идеи и т.н. - даваме свобода на въображението си и по този начин разкриваме една цяла нова страна от себе си. Но Ritchie е прав за сценичната енергия – нищо не може да се сравни с емоцията, която ти дават феновете.

Ritchie, ти си легенда в света на музиката. Дори след всички тези години, някои хора така и не разбират причината да се оттеглиш от рока. Какво би им казал?

Ritchie: Свирех рок музика в продължение на 40 години. Когато се занимаваш с нещо толкова дълго време, се изморяваш от него. Освен това, всичко започна да ми звучи по един и същ начин. Процесът на композиране беше все същият. Поведението и преструвките на хората около мен си бяха същите. Днешната музика звучи като нещата, които правех още преди десетилетия. За мен всичко загуби смисъла си, енергията си, удоволствието. Ренесансовата музика ме вдъхновява. Тя е свежа и нова за мен и ме вълнува. Тя е това, от което се нуждая в този етап от живота си. Нещо ново и различно.

Ritchie, има ли млади китаристи, които да са привлекли вниманието ти напоследък? Какво мислиш за съвременния начин на свирене?

Ritchie: Monte Montgomery е добър. Харесвам също Eric Johnson. Преди няколко дни гледах концерт на John Renbourne в града. Все още е велик. Мисля, че днес твърде много се набляга на частта “млад”. Няма значение дори един китарист да е на 12 години. Това въобще не ме впечатлява. Трябва да се привържеш към инструмента, да се чувстваш предизвикан от него. Много китаристи днес освен “младост”, друго си нямат и свирят с китари под коленете. Всеки свири по свой собствен начин. Ian Anderson каза, че се опитва да научи наново правилния начин за свирене на флейта, защото бил свирил погрешно през всички тези години. Тук не става въпрос за правилно и погрешно – всичко е изразяване на чувства.

Candice, кой е любимият ти албум на Ritchie от ерата преди Blackmore’s Night?

Candice: От нещата на Purple – “Perfect Strangers”. С Rainbow е по-трудно да избера, защото предпочитам Rainbow пред DP. Трудно ми е да избера между Dio, който според мен има най-мощния глас в рока, и баладите с Joe Lynn Turner. Зависи от настроението ми дали ще слушам “Tearing Out My Heart” или “Stargazer”.

Ако един ден напуснете музикалния бизнес, с какво бихте се занимавали?

Candice: Бих искала да работя с животни. Не бих могла да съм ветеринарен лекар, защото не бих понесла да ги гледам наранени, но ще съм до тях, за да им помагам с каквото мога.

Ritchie: Бих бил дърводелец – обичам усещането, което има дървото. Или пък просто ще ям плодове в градината си.

Кои са петте ви любими групи или изпълнители?

Ritchie: Bob Dylan, Buddy Holly, Hendrix, Des Geyers, Jethro Tull.

Candice: Sara Brightman, Stevie Nicks, Buckingham Nicks, Maggie Reilly и любимият ми китарист - Ritchie!

Обратно към списък статии, интервюта »