ANCIENT

ANCIENT се завърнаха това лято с невероятния си нов албум "Night Visit". Лично според мен това е най-силното им издание от легендарния "The Cainian Chronicle" насам. Доста неща се случиха и се случват в лагера на блек метъл ветераните. Вижте какво ново има да ни каже барабанистът им Grom, а също така какви са спомените му от концерта в България!


1. Здравей, Grom! Откъде се обаждаш?

- От Италия.

2. OK. Като начало, поздравления за прекрасния ви нов албум!

- Благодаря ти много.

3. Защо ви отне толкова дълго време - две години и половина, за да го издадете?

- Ами, причината беше най-вече в турнетата. Искахме чрез концертите да подкрепим по най-добрия начин "Proxima Centauri", защото напоследък музикалният свят изживява тежки времена. Хората спряха да си купуват дискове. Трябва много да концертираш, защото в противен случай албумът ти няма да се продаде толкова добре. Освен това, този път не бързахме със записите; опитахме се да се концентрираме върху създаването на силни песни.Искахме да направим нещо ново и оригинално, нещо специално, така че вложихме много време и усилия в този албум.

4. "Night Visit" си заслужаваше чакането. Мисля, че албумът е много по-агресивен от предишния. Съгласен ли си, че "Night Visit" представлява малко или много завръщане към славните дни на "The Cainian Chronicle"?

- Е, наистина е трудно да се каже, защото всеки, който е слушал досега албума, както и всеки журналист от списание и радио, го възприема по съвсем различен начин. Според някои той е най-зрелият и най-богат албум, който сме правили, според други пък е завръщане към корените, а трети смятат, че е в съвсем нов за Ancient стил… Това е прекрасно; харесва ми тази реакция, защото тя значи, че албумът има какво да каже. Хората гледат на него по различен начин, но го приемат предимно положително, което е добре. Лично аз смятам, че "Night Visit" определено съдържа някои елементи от стария стил на групата. Това е най-агресивният албум, който сме правили някога, което се дължи до голяма степен и на продукцията. Тя е много мощна, голяма е и е доста по-директна. А и самите песни са по-директни, отколкото тези в "ProximaCentauri", но от друга страна, развитието ни от "Proxima…" досега е голямо. Музиката е по-дълбока и доста по-зряла. В новия ни албум има много пасажи, които са коренно нови за Ancient: говоря за песни като "Horroble", "Envision The Beast" или дори "Night Of The Stygian Souls" - има партии на цигулки, симфонични участъци, които досега никога не сме опитвали. Това е новаторско за Ancient, но е и донякъде завръщане към духа на стария материал.Доволни сме от този албум, защото той се получи точно такъв, какъвто го искахме, и с всяко следващо интервю, което даваме, задоволството ни расте. Усещаме, че хората харесват албума по различни начини - хора, които слушат всякакъв тип метъл.

5. Grom, ти се изрази много точно за продукцията, този път тя наистина е "голяма". Кой продуцира записа?

- Продуцент беше Fredrik Nordstrom от студио Fredman в Швеция. Той е продуцирал още банди като Dimmu Borgir, In Flames, Dark Tranquillity, Spiritual Beggars, At The Gates и др. - едни от най-големите имена в екстремния метъл. Беше страхотно да работим с него, защото в студиото си е ненадминат, велик продуцент е и ни даде точно това, което искахме. Стремяхме се албумът да е като жив, да звучи естествено, но същевременно достатъчно тежко като за екстремен метъл. Няма никакви електронни датчици в албума, барабаните са записани съвсем естествено, с микрофони. Това, което чувате, е това, което сме изсвирили - няма нищо нагласено. Инструментите се чуват точно така, както звучаха в студиото.

6. "Night Visit" е много атмосферичен и зловещ, носи чувството от ранните дни на блек метъла. Целенасочено ли се стремяхте към този класически блек метъл звук?

- Всъщност не. За разлика от "Proxima Centauri", който беше написан почти изцяло от Aphazel и мен, този път решихме да създадем новия албум заедно, като екип. Срещахме се в моето студио и свирехме по пет-шест часа на ден. Така бяха написани песните и всеки член на състава допринесе с по нещо. Никой не беше изолиран и по този начин включихме много повече влияния, повече вдъхновение и идеи в музиката си. Нямахме намерение да се завръщаме към стария дух на блек метъла. Мисля, че атмосферата, за която говориш, е донякъде резултат и от обложката, която е доста зловеща, дори напомняща по някакъв начин на King Diamond. Тя навява една хипнотична, призрачна атмосфера, която би могла да бъде свързана със стария блек.

7. Много харесах целия албум, но две парчета сериозно изпъкват: "Envision The Beast" и "Fuel The Flames", и то най-вече заради работата ти с барабаните в тях. Какво можеш да ми кажеш за процеса на записи на барабаните?

- Записах всички барабанни партии в донякъде джазов стил. Както казах и преди, всичко беше записано по напълно естествен начин. Звукът на барабаните, на дървенитетомтоми и металните чинели беше отличен и много добре настроен. Използвах обичайната си екипировка: чинели Paiste и барабани Pearl. Исках да отделя малко повече време, за да изсвиря нещата по моя начин, а не да се налага да свиря късчета от това и онова и после да ги сглобявам, както преди. Исках да свиря музиката така, както сам я чувствах. Така че се упражнявах в продължение на седмици преди началото на записите и бях добре подготвен, когато влязохме в студиото. Просто настроих барабаните, пипнах микрофоните и започнах да записвам! Някои пасажи може би звучат малко мръсно, а сеслучваше и по някой път да ударя рамката на барабаните, но не исках да изрязваме това от записа. Хората трябва да чуят нещата така, както сме ги изсвирили в студиото.

8. Да, барабаните звучат много мощно, харесаха ми. OK, Grom, а какво се случи с Deadly Kristin? Тя защо ви напусна толкова неочаквано?

- Основната причина да напусне бандата е, че тя никога не беше с нас, когато ни трябваше. Решението беше взаимно и все още сме приятели с нея. И двете страни решиха, че е време да поемат по различни пътища. Тя живее в Швеция и няма време да идва на репетициите ни, да ни съпровожда на турнетата, да участва в композирането на музиката и т.н. Непрекъснато е заета и в един момент ние си казахме: "Какъв е смисълът да присъства официално в състава, след като с нищо не ни помага?" Това положение не беше честно и спрямо феновете, защото когато дойдат на наш концерт, те трябва да виждат хората, чиито имена са написани в книжката към диска.

9. В такъв случай, какво ще стане с парчетата, включващи женски вокали? Как ще ги изпълнявате на живо?

- Ами, за предстоящото турне ще използваме семпли. Всичко, което не можем да изсвирим на сцената, ще звучи на запис през колоните. Всичко ще бъде стегнато и прецизно. Част от женските вокали ще бъдат включени в този запис, а за друга част ще наемем сесийни вокалистки, както и танцьорки.

10. Разбирам. W.A.S.P. в момента правят точно това на концертите си.

- Да, W.A.S.P. и Therion правят подобни неща. Това е доста полезно в наши дни.

11. Поканихте Lord Kaiaphas като гост-вокал в "Rape The Children Of Abel". Чия беше идеята за това?

- Първо, с него сме все още добри приятели. Той живее в Бразилия, но понякога отскача до Европа, за да ни посети. Миналото лято свирихме в Гърция заедно с него и още тогава обсъдихме евентуалното му участие в новия ни албум. Песните вече добиваха облик и си казахме: "Хей, та той е много добър вокалист, защо да не пее в някое парче?" Избрахме за тази цел песента, която най-добре пасва на стила му и мисля, че "Rape The Children Of Abel" е една от най-добрите в албума. Просто му изпратихме музиката в Бразилия, а той записа вокалите и ни прати резултата обратно в Италия. Хареса ни представянето му, справил се е страхотно.

12. Харесвам много и вокалите на Aphazel. Той ще продължи ли да пее и в следващите албуми на Ancient?

- О, не знам, рано е да се говори за това. Все пак мисля, че ще продължи, защото се съмнявам Kaiaphas да се завърне - той живее на другата страна на света. Aphazel доста се разви. Аз също харесвам пеенето му - много е уникално. Особено за новия албум, подобрението във вокалите му е огромно, сравнявайки ги с тези в "Proxima…". Вече пее много по-разнообразно, въобще става все по-добър. В момента се чувства доста уверен в себе си на този пост и не виждаме причина да правим промени.

13. Grom, разкажи нещо за видеоклипа на "Night Visit". Каква е концепцията му?

- В основата е една идея на Aphazel. Той четеше някаква книга за свръхестественото и се натъкна на един научен запис на гласове на духове. Всички в бандата сме големи фенове на филмите на ужасите, особено Jesus Christ! е отявлен почитател. Харесваме филми като "The Haunting", "The Others", "Darkness", "The Ring" и др. Решихме, че би било забавно да създадем подобна история. В "Night Visit" става въпрос за едно момиче, което губи своя любим, а той от своя страна не може да напусне този свят, защото е твърде привързан към нея. Затова всяка вечер той я посещава в сънищата й, докато в един момент тя не се побърква. Мисля, че картините излязоха много сполучливи и отразяват точно атмосферата в албума. Това е най-доброто ни видео досега - за него разполагахме с по-голям бюджет и нещата минаха добре. Имахме известни технически проблеми и снимките бяха отложени няколко пъти, но все пак се справихме. Освен телевизионната версия има и друга, която е пълна и нецензурирана - има я само в албума. По този начин правим подарък на хората, които са предпочели да си купят диска, вместо да свалят музиката от интернет. Искаме да им благодарим, задето помагат на музикалния бизнес.

14. Разбира се, това е чудесна идея. Освен това в CD-то има и две бонус парчета. Защо тези песни са отделени от останалите? Ще има ли специално издание на "Night Visit"?

- Албумът ще се появи в два варианта. Ще има европейска версия, представляваща двоен дигипак със сребърен печат и включваща пълния видеоклип. Американската версия ще съдържа в общи линии същото, но ще е в нормална кутийка. Причината да включим бонус парчетата е, че те са много атмосферични и са идеални за аутрота на концертите ни. Доста са натрапчиви и зловещи, така че решихме да ги включим в албума. Със същия успех могат да бъдат част и от някой саундтрак, или пък от сеанс по лична медитация. Сложихме ги като бонус, защото всъщност не са част от албума.

15. OK Grom, какво мислиш за блек метъл сцената днес?

- Мисля, че тя изживява възможно най-лошите си моменти. Това се отнася и за други музикални жанрове. Immortal се разпаднаха, The Crown и Emperor - също, много други банди вече ги няма и причината за това е преди всичко, че хората не купуват дискове.Свалят от интернет, или копират, като по този начин унищожават музикалната индустрия и самите групи. The Crown са най-добрият пример. На сайта си са написали "разпадаме се, защото вече с тези пари не можем да дочакаме края на месеца". Хората трябва да станат по-отговорни и да разберат, че от тях зависи дали музиката ще живее. Ако продажбите продължат да спадат така, рано или късно блек метъл вече няма да има. Ако на хората тогава все още им се слуша тежка, екстремна музика, ще могат да слушат единствено Slipknot. Натам вървят нещата и бих призовал феновете да спестяват по някой лев за дискове, вместо да дават всичко за бира.

16. Чу ли новия албум на Mayhem? Той отново породи много спорове. Какво мислиш за него?

- Всъщност не съм го слушал. Срещнах се с момчетата от Mayhem преди три или четири седмици тук, в Италия. Те са наши добри приятели, преди време проведохме съвместно турне с тях в Мексико. И аз разбрах, че новият им запис бил доста спорен: според някои е много добър, а други не го харесват изобщо. Ще го чуя при първа възможност.

17. Grom, кои са петте ти любими банди за всички времена?

- В произволен ред: Iron Maiden, Slayer, Tool, Ark и… Toto.

18. Toto? Доста странен избор!

- Да, но и аз съм един странен блек метъл музикант.

19. Хаха! Добре, Grom. Помиш ли концерта на Ancient в Бълария отпреди известно време? Какви впечатления имаш от шоуто в София?

- Беше велико! Едно от най-силните шоута, които сме провеждали някога! В момента мислим, че най-верните ни фенове са в България. Наистина бихме искали да ви посетим отново и да изнесем концерт. Работим по въпроса, така че ни очаквайте!

20. Прекрасно е да го чуя! Феновете на Ancient много биха се радвали да ви видят отново тази година. И така, къде смятате да свирите през лятото?

- За лятото нямаме много ангажименти. Ще свирим на един фестивал в Словения и в общи линии това изчерпва концертните ни прояви. В момента се опитваме да уредим няколко шоута за края на годината.

21. Последен въпрос, Grom. Кой ще бъде новият европейски шампион по футбол?

- Много се надявам да бъде Италия, но в момента съставът на Англия е много силен. Все пак залагам на Италия, хаха!

22. Ще видим… Много ти благодаря за това интервю, Grom. Желая ти всичко най-добро и се надявам да се видим в България тази година!

- И аз ти благодаря. Ще се видим на турнето!

Обратно към списък статии, интервюта »