PUNGENT STENCH

Pungent Stench… Самото име на тази легендарна метъл банда ви подсказва какво да очаквате. В началото на 90-те, няколко млади австрийци решават да дадат израз на уникалното си чувство за хумор и композиторски способности и се ражда една от групите с най-ярка индивидуалност на метъл сцената въобще. След като издадоха албума на завръщането "Masters Of Moral, Servants Of Sin" в началото на този век, сега Pungent Stench ни "сервират" поредната порция музикално-лирично-визуална ексцентричност. На вашето внимание - барабанистът Alex!


1. Pungent Stench е институция в дет метъла. Кой фактор ви помогна най-много да спечелите такава популярност в метъл средите?

- Е, започнахме много рано - бяхме една от първите банди на сцената, правехме много шоута и записвахме албуми още от самото начало. Това е основната причина да имаме това име и този статут.

2. Имате нов албум, наречен "Ampeuty", чиято обложка е шокираща, както винаги. Тя представя ли общата идея и визия на албума?

- Да. Има един тип, фотограф от Виена и мой приятел. Когато го срещнах за пръв път и видях работите му, ги харесах много, а в същото време мислех за обложката на новия ни албум. Предложих му да работи за нас и той направи 25 снимки за книжката към албума. Харесваме естетиката в изкуството му и дори му посветихме някои текстове. Бяхме много вдъхновени. Почти случайно видяхме тези картини…

3. Но доколкото разбрах, сте доволни от резултата?

- Да, напълно! Не мисля, че за момента този албум можеше да е по-добре направен.

4. Alex, последните ви два албума - "Masters Of Moral…" и новия - и двата са доста рок'н'рол ориентирани. Не мислиш ли, че феновете на вашите класически, брутални албуми, ще бъдат разочаровани от тази нова насока?

- Не мисля. Според мен "Masters Of Moral…" звучи доста различно от новия ни албум. Мисля, че новият е доста тежък и не толкова различаващ се от старите ни неща. Хората, които харесват старите записи, стария дух на групата, ще се насладят на новия ни албум много повече, отколкото на "Masters Of Moral…".

5. Значи смяташ, че новото CDе нещо като завръщане към корените?

- Абсолютно! Основните идеи, ритмите, аранжиментите... разбира се, всичко е изсвирено и продуцирано по-добре, но е издържано в съвсем същия дух като старите неща, просто уловен през 2004-та. "Masters Of Moral…" беше твърде техничен, твърде дет метъл. Поглеждайки към него, виждам че му липсват много от характерните за PungentStenchнеща - било по отношение на продукцията, аранжиментите, структурите на песните и т.н. Новият ни запис прилича много повече на стария материал. Разбира се, не искахме да правим същите албуми като от преди 15 години - няма начин, това е безсмислено, но просто искахме да е в същия дух, ако ме разбираш.

6. Разбира се. Умишлено ли записахте албум с различен звук от този на "Masters Of Moral…"? Съгласен съм, че "Ampeuty" звучи доста различно от предишния, но това нарочно ли беше търсено?

- И още как! Не бяхме много доволни от "Masters Of Moral…". Харесвахме музиката и записа като цяло, но след като чухме готовия продукт, решихме, че звукът не е достатъчно добър - инструментите и вокалите не звучаха по най-добрия възможен начин. Не се бяха получило така, както трябваше. Решихме този път да направим нещата по-първични, по-праволинейни и по-лесни за възприемане - без много сложни постройки. Сменихме студиото, като направихме записите у дома ми. Така имахме повече време и възможност да изпипаме всичко - инструменти, рифове, звук, всичко. Мисля, че се справихме добре, всички инструменти звучат много тежко. Не можехме да го направим по-добре!

7. Pungent  Stenchе една от малкото австрийски банди, добили популярност в началото на 90-те. Какво мислиш за австрийската метъл сцена днес?

- Е, днес има много банди. Тогава групите бяха малко и сцената беше съвсем нищожна.Сега има много, много банди, за повечето от които е трудно да си осигурят договор, да се измъкнат от Австрия и да се наложат на голямата сцена.Все още изглежда все едно, че сцената ни е малка и че не се случвакой знае какво. Това е така, защото е много трудно да пробиеш навън.

8. Alex, текстовете в бандата ти винаги са били малко или много саркастични, дори хумористични. Какво смяташ за текстовете на банди като Cannibal Corpse? Те подхождат по доста различен начин.

- Предполагам, че самият им начин да разкажат една история чрез текстове, е различен.Значението на текстовете им им е съвсем различно от това, което ние влагаме в нашите. Това, което правят, е хубаво, но ние сме съвсем различни личности от тях и възгледите ни са различни.Не мисля, че много хора в Америка биха преглътнали това, което правим.Има няколко банди, които имат подобен вкус и си служат с подобни шеги, но не са много. Струва ми се, че повечето дет метъл групи са твърде сериозни по отношение на записите си.

9. Напълно съм съгласен. OK, слушайки новия ви албум, забелязах определено влияниеот "Wolverine Blues" ерата на Entombed. Това е само мое мнение. Какво мислиш по въпроса?

- О, винаги сме харесвали Entombed, те са много добра група. Повечето от записите им са чудесни. Отдавна не съм слушал "Wolverine Blues", но си спомням, че също беше много силен албум, така че от моя гледна точка няма проблем. Не мисля, че звучим като тях.Може би просто имаме едни и същи влияния - те слушат същите банди като нас и имат същия рок'н'рол елемент. Предполагам, че затова си решил така. Групата е велика, много се насладих на последните им записи - много са добри. И като хора са готини. Помня, че издадоха първия си албум малко следедно съвместно LP с нас. Свирили сме заедно с тях на живои те много харесаха "Been Caught Buttering". Това беше и един много силен наш запис, с многорок'н'рол. Entombed също правят това, по свой начин. Израснали са със същите неща като нас, на една и съща възраст сме, споделяме едно и също вдъхновение.

10. Като говорим за влияния, кои са любимите ти банди за всички времена?

- О, това ще е доста трудно. От метъл сцената, или...?

11. Няма значение. Просто най-любимите ти състави.

- Трудно ми е да кажа, слушам толкова много музика... Аз съм голям музикален колекционер.Имам любими банди от 70-те, от 80-теи 90-те. Слушам саундтракове, електронна музика, дарк ембиънт, класика и т.н.

12. Значи на феновете ще им е още по-интересно да разберат какво слуша любимия им музикант от Pungent Stench

- Чакай да видя… Обичам да събирам музиката на италианските филмови композитори. Сигурно си чувал за Enio Morricone, но има и много други, които не са толкова популярни - творили са през 60-те, 70-теи 80-те. Харесвам дарк ембиънт без вокали - мрачна музика, напомняща на саундтрак.Харесвам електро-индъстриъл от80-теи 90-те: Einsturzende Neubauten, Laibach - подобни милитаристични банди. Обичам хард рок от типа на Budgie, Led Zeppelin, Hawkwind. Разбира се, слушам и много дет и спийд метъл от 80-те - Hirax, Piledriver, At War, Postmortem. Харесвам и по-особен метъл като Manilla Road, Cirith Ungol, Trouble, Pentagram. Всички в бандата си падаме по дуумаджийските неща. Има какви ли не влияния в Pungent Stench.

13. Добре, Alex. Какво обичаш да правиш в свободното си време? Разправи ни за хобитата си.

- Като оставим настрана колекционирането на саундтракове, се интересувам много от филми. Почитател съм на италианското, испанското и френското кино от 70-теи 80-те. Много обичам да чета, но има толкова много интересни неща за четене. Интересувам се от история.Въобще има толкова интересни неща за правене, че на човек му трябва много време.

14. Тази есен се задава един много интересен футболен мач - Австрия срещу Англия!

- Точно така! През септември, нали? Гледам футбол - големите прояви, разбира се.

15. Ще бъдеш ли на стадиона?

- Ще отида, да. Ще си купя билети за всички мачове на Австрия, защото играем срещуУелс, Северна Ирландия, Полша… доста интересна група.

16. Чудесно! Какви са плановете ви и как виждаш Pungent Stench в бъдещето?

- Ще изнесем много концерти през идната година, ще има голямо турне. Ще започнем да пишем и нов материал, защото последния път започнахме твърде късно. Следващият ни запис ще е готов за по-малко време, отколкото отне този. Вероятно ще издадем DVD догодина, а след това - нов албум. Надявам се най-сетне да дойдем в България!

17. И аз се надявам!Имате много фенове тук.

- Познаваш ли някой, който да организира концерти във вашата страна?

18. Най-големият български промоутър е Sofia Music Enterprises.

- Можеш ли да ми дадеш e-mail адреса им? Как мога да се свържа с тях?

19. Интернет адресът им е www.sme.bg. Ще им предам, че има интерес от ваша страна за концерт в България.

- Би било чудесно! Много искаме да свирим в България.

20. Дано ви видим скоро! Благодаря за интервюто, Alex. Приятно ми беше да поговорим! Лека вечер и всичко най-добро на бандата!

- На теб също!

Обратно към списък статии, интервюта »