PRIMAL FEAR

Ако трябва да говорим за бележити немски групи, не можем да пропуснем Primal Fear сред тях. Сравнително млади, те успяха да намерят своето място в метъл средите. Едва ли някой е очаквал от новия им албум такава класа. След излизането му имахме честта да разговаряме с китариста Tom Naumann за новостите около бандата, предстоящите им планове и метъл сцената в наши дни. Преди да започна с въпросите си се появи и удобна възможност да разкажа на Tom за Monsters Of Rock в Каварна.


Поздравления за излизането на новия ви албум! Можеш ли да ни разкажеш нещо повече за него?

Албумът се казва "Seven Seals" и в него се опитахме да напишем по-различна музика от тази, която сме правили досега, да имаме нови вдъхновения за песните си, да включим оркестрации. За записите гласът на Ralf се промени малко и това бе още една причина да направим нещо отличаващо се от материалите ни за последните няколко албума. Написахме и по-дълги песни - някои дори достигат осем минути. Досега не бяхме опитвали нещо подобно и затова мисля, че новият материал на Primal Fear със сигурност ще бъде крачка напред за нас и известна промяна в музикална насока. В началото ни беше доста трудно. Винаги сме опитвали да се усъвършенстваме в писането на песни и в начина, по който записваме албумите си. Този път си казахме, че просто ще създадем парчета, различни от преди. И стана точно така. Готови бяха около 30, но ние избрахме само някои от тях. Мисля, че стана сполучлива комбинация между типични за PrimalFearкомпозиции, мелодични песни като "Seven Seals" и много метълски парчета като "Evil Spell". Така се получи един баланс. Направихме някои неща за пръв път и мисля, че песните са наистина хубави.

Колко време прекарахте в записване на "Seven Seals" и имахте ли някакви трудности по време на сесиите?

Влязохме в студио и ни отне три или четири седмици, за да запишем албума. Нямахме някакви големи проблеми, защото знаехме песните много добре. Всеки от нас има студио в дома си и репетирахме материала там. Така се получи нещо като предварително продуциране. Повечето от материала бе завършен още преди да влезем да записваме. И когато това стана, вече работехме с истински барабани и се опитахме да прибавим някои интересни китарни техники.

Чие дело са текстовете и музиката за новите парчета?

Всички пишат песни и текстове и така се получава работа като в отбор. Понякога Ralf предлага песен, която е написана на 90% и другите я довършваме. В други случаи се включват и останалите с някой добър припев или риф, от който по-късно съставяме песен. Така всички участват в композирането на албума.

Новите ви песни са наистина чудесни! Целенасочено ли направихте албума толкова разнообразен?

Ние просто пишем песни. Още преди да сме се запътили към студио или да е дошла идея за издаването на нов албум, създаваме материал и чак по-късно решаваме какво от него ще вземе участие. Този пък се оказа, че имаме голямо разнообразие. Толкова различни бяха новите ни парчета, че ние самите останахме изненадани.

Кой беше продуцент на албума и беше ли лесна работата с него?

И с тази работа се заехме всички, но Matи CharlieBauerfeindимаха последната дума. Charlieе много известен продуцент тук в Германия, както знаете. Имахме списък с хора, които могат да ни помогнат с тази работа, но решихме, че най-добре ще бъде, ако изберем германец, каквито сме и ние самите. Така можехме да изразим най-добре отношението към процеса на запис и продуцирането му на родния си език и да бъдем разбрани максимално добре. Освен всичко това, с него е много приятно да се работи. Той е интересен човек и направи така, че да покаже най-доброто, на което сме способни. Когато завършихме работата със записите на новия албум, той замина за Канада при Mike Frazer, който е миксирал за Metallica, Aerosmith. Във Ванкувър Mike направи и микса за нашия албум.

Как решихте да включите оркестрации в новите си композиции?

Да, за първи път се опитахме да направим нещо подобно и мисля, че всичко е наред, защото досега сме се опитвали да експериментираме с нещо ново, различно. Като артист и музикант винаги се опитваш да се самодоказваш. Щеше да бъде много лесно просто да копираме някой от старите ни албуми и да добавим по нещо ново, но то наистина ли щеше да е такова? Щеше да е вече познато. Ето защо решихме да използваме и оркестрации. В последния си албум "Devils Ground" имахме една песен, наречена "The Healer". В нея започнахме да включваме такива елементи. В дебюта си пък, в песента "Tears Of Rage" с помощта на струните на китарите и подобни техники, предадохме това звучене. Винаги сме включвали сходни неща, но мисля, че това е първият албум, който ги съдържа в най-голямо количество. Стига да е интересно, да е удачно за конкретната песен и да се харесва от хората, значи всичко е наред.

Можеш ли да ни кажеш нещо повече за оформлението на новата ви обложка. Орелът е отново тук. Как изобщо се стигна до избирането му за символ?

Орелът се превърна в наша запазена марка. Когато избрахме името на групата трябваше да изберем и нещо, което да пресъздава първичния страх. И тъй като орелът е много силно животно, нещо като крал на небето, ние избрахме точно него. Някои се спират на Eddie, HammerFall си избраха друг символ. Така всеки има своя емблема. Оформлението на обложката ще бъде като това на книга. Решихме да направим орела така, че да прилича на печат. Получи се като някакъв племенен символ, ако се загледате по-добре. Изглежда много добре и може да бъде новата ми татуировка, хаха.

Primal Fear е една от най-продуктивните метъл групи. Трудно ли е да работиш толкова усилено?

Не, мисля, че е удоволствие и е много забавно. Забавно, защото в днешно време е много хубаво да си в позиция преди записване на албум и начало на турне. Страхотно е да свириш на различни места по света и да летиш, да се запознаваш с нови хора и да създаваш нови почитатели. Така виждаме и много нови градове и е наистина голямо удоволствие. Понякога е много изтощително, защото летенето е досадно, но на кой му пука?! След като пътуваме 10 часа, за да направим концерт в Бразилия, е просто страхотно да свирим пред тази луда публика. Това е наистина огромно удоволствие.

Има ли някаква вероятност един ден PrimalFearда не записват под стиловото ограничение "пауър метъл"?

Аз не мисля, че правим пауър метъл. Някои казват, че групата ни свири пауър, но какво точно означава това име? Какво, Judas Priest хеви метъл ли са или пауър метъл? Iron Maiden хеви метъл ли са, пауър или може би "истински" метъл? Аз не харесвам подобни думи. Ние правим музиката, която обичаме. Ако някой я нарече пауър или хеви, това за мен няма абсолютно никакво значение. Това е музика. За мен има два вида музика - добра и лоша. И докато тя се харесва на феновете ни, няма значение как ще бъдем наречени. Това, което правим идва от дълбините на сърцата ни. Нямаме нищо общо с "искам да съм богат и известен и затова пиша песни". Ние го правим, защото харесваме тази музика. Затова никога няма да се променим и да запишем албум с китари без дисторшън или нещо подобно.

Работите с Nuclear Blast от самото начало. Какво е усещането да имате такъв партньор?

Мисля, че Nuclear Blast е страхотна компания, защото има професионален екип, който ни подкрепя в рекламните ни кампании и за всички материали, свързани с нас. Сега, когато ще тръгнем отново на турне, те са с нас. Чудесно е да имаш фирма, която да стои зад теб и да те поддържа. Там има страхотни хора и са много сериозни и отговорни.

Знаем, че всички в групата сте големи фенове на JudasPriest. Какво мислиш за последния им албум - "Angel of Retribution"?

Разбрах, че албумът е излязъл, когато ние влязохме в студио да записваме новия си материал. Отказах да го слушам, докато не свършим работата си там, за да не бъда вдъхновен по някакъв начин от него и да взаимствам нещо. Чух го след като излязохме от студиото и мисля, че в него има няколко много добри песни. Накрая, обаче, бях леко разочарован. Мислех, че когато бандата се е завърнала в класическия си състав ще направи нещо по-добро от "Angel of Retribution". Албумът е добър, но не e това, което аз очаквах. За мен "Painkiller" е хеви метъл албумът за всички времена. Ако трябва обаче да кажа кой е личния ми фаворит "British Steel" е на първо място.

Можеш ли да опишеш най-добрия и най-лошия период в развитието на Primal Fear?

Най-успешен за нас бе моментът, в който издадохме дебютния си албум, защото не очаквахме толкова голям успех. Тогава просто отидохме в студиото, записахме материала и си казахме "ок, ако на някой му хареса, би било страхотно". След това го издадохме с помощта на Nuclear Blast и в германските класации попадна под номер 49 или нещо подобно. Заминахме на турне с немците Running Wild и обиколихме всички големи фестивали в Европа. Последва още едно турне с HammerFallи всичко се разви в рамките на няколко месеца. Беше толкова фантастично! Започнахме от нулата и бяхме изстреляни изведнъж като с ракета, казвайки си: "Уоууу, какво става". Това беше една сбъдната мечта. Свиренето за пръв път в Бразилия и Япония бе невероятно. Да пътуваш толкова много по света и да знаеш, че има хора, които обичат музиката ти, е неповторимо. За мен, лично, най-лошият период бе, когато трябваше да напусна PrimalFearпоради здравословни проблеми. Това беше и най-тежкият момент в цялата ми кариера. От 2002-ра година съм отново с момчетата и всичко за сега върви много добре. Надявам се, че ще бъдем винаги така заедно.

Каква асоциация бихте искали да изниква във въображението на феновете ви, когато чуват името Primal Fear?

Ще бъда щастлив човек, ако хората, които ни харесват, идвайки на концертите ни, забравят за проблемите си за този час и половина. За мен е чест да свиря и да виждам усмивките по лицата на хората, да пеят с нас всички песни. Силно се надявам почитателите ни да чуят и харесат новия ни албум и да дойдат на нашите концерти. Да забравят всичко лошо за няколко минути, слушайки някоя от песните ни - това би било чудесно.

Кое е мястото - държава или континент, където групата се чувства най-добре?

Това е доста труден въпрос, защото имаме много готини фенове. Например такива са хората от Испания, Италия, Германия. Имаме много голяма агитка от луди почитатели и в Бразилия и Япония. Бих отбелязал най-вече бразилските, аржентинските, и като цяло южноамериканските ни фенове. Те са абсолютно луди. Да свириш пред тях е уникално, защото са абсолютно ненормални.

Метъл сцената в днешно време е повече от пълна с изненади. Кои, според теб, са най-добрите начини да оцелееш в нея?

Трябва просто да пишеш добри песни, да ги направиш по-добри от тези на другите групи и да даваш най-доброто от себе си на феновете. Важно е да се опиташ да не разочароваш почитателите си, да им даваш това, от което имат нужда. Ние правим това и се надяваме, че те го обичат.

Има ли формула, по която един метъл музикант може да се справи с трудностите?

Не, не мисля. Ако имаше такава формула, всичко щеше да бъде толкова скучно. Ако тя съществуваше, всеки щеше да я използва, за да напише песни, които ще се продадат в милиони копия. Така всеки щеше да бъде супер рок звезда с нейна помощ. Когато ние издадохме първия си албум, не очаквахме толкова голям успех. Станахме страшно известни в Германия и цяла Европа. Мисля, че ако сега бяхме издали този албум, на никой нямаше да му пука за него. Ние бяхме там - на правилното място, в правилното време и това е единствената формула, която мога да ви кажа. Трябва да се уцели момента и да използваш възможността да станеш известен и успешен. Трябва да бъдеш абсолютно искрен. Да пишеш песните, които харесваш и да показваш това, което идва от дълбините на сърцето ти, да бъдеш себе си. Така някой ден можеш да постигнеш успех, но никой не може да ти го гарантира. Знам за много банди, които никога не станаха популярни. Мога да изброя и такива, които изобщо не могат да свирят, а в момента са много богати и успешни.

Планувате ли да направите турне за промоция на новия ви албум?

Да, разбира се. То ще започне в Гърция през октомври. Декември ще бъдем заедно с Helloween на европейско турне. В края на февруари се плануват концерти в Япония. Ще има няколко шоута в Испания и Германия, както и много фестивални изяви следващата година. Ако искате да видите PrimalFearв България, ние имаме отдел, който се занимава с това. Трябва да се свържете с него. Би било страхотно да се видим и да свирим пред вашата публика. Знам, че за много от промоутърите ви е трудно да доведат групите в страната. Обясненията им са, че е много скъпо. Аз ще се радвам да свиря навсякъде, но когато кажем, че сме петима в групата, нуждаем се от трима или четирима техници, полет, хотел, много от организаторите казват, че им е прекалено скъпо.

Кои са петте ти любими групи за всички времена?

О, това е много труден въпрос. На първо място Thin Lizzy, The Beatles, Judas Priest. Сега наистина се затрудних, защото имам много нови любими групи, но пък искам да бъдат мои фаворити за всички времена. За това ще кажа Toto. Има и една страхотна млада група - Alter Bridge.

Благодаря ти за интервюто! Беше голяма чест да разговаряме. Желая ви много успехи и всичко най-хубаво.

<!-- /print -->

Обратно към списък статии, интервюта »