OVERKILL

Новият албум на Overkill "RELIXIV" както винаги е много силен. Едва ли има по-постоянна група от тях, когато говорим за качество, което предлагат на многобройните си фенове. Без съмнение, Overkill е една от легендарните американски траш банди от началото на 80-те години, извоювала си култов статус с многобройни турнета с Megadeth, Metallica, Slayer, Exodus, Anthrax и много други. С удоволствие си поговорихме в една мразовита февруарска вечер с вокалиста Bobby "Blitz", който се оказа страхотен симпатяга!


1. Здравей, Bobby. Откъде се обаждаш?

- От Ню Джърси.

2. Температурата тук е -18 градуса! Люта зима, хаха! Как е при вас?

- Тук е 47 по Фаренхайт.

3. Звучи доста по-добре.

- О, да. Не е за тениски, но не ти трябва и яке, хаха.

4. Новият ви албум е убийствен. Току що получих промото. Как се чувстваш след записите, сравнявайки усещането с това след завършването на "Killbox 13"?

- Мисля, че всички останахме много доволни, а и нямаше да напуснем студиото, ако не бяхме. Звученето е 100% Overkill, а песните от композиционна гледна точка са по-силни от тези в "Killbox 13".

5. Какво искахте да кажете чрез заглавието; как да го разбираме?

- Всъщност заглавието на албума е "Relic", а добавихме XIV, защото е четиринадесетият ни албум. Ако трябва да съм честен, това е защото ставаме стари. Стари сме, но бандата все още е значима.

6. Разбирам. Съставът ви е същият като в предишния албум. Чувствате ли се 100% удобно така, защото в миналото имахте някои проблеми?

- Винаги има проблеми със състава, но сега всичко е наред, защото си поделяме отговорностите вътре в групата и се разбираме много добре помежду си.

7. Bobby, четох, че си имал здравословни проблеми по време на едно минало турне. Всичко ОК ли е сега?

- Преди няколко години получих пристъп на сцената и изгубих част от паметта си. Но в крайна сметка, беше необходимо нещо такова.

8. Хахаха! Хубаво е, че гледаш с хумор на това!

- Ами, късметлия съм. Умствено се чувствам много добре, не понесох увреждания и гледам на това повече като на една победа, отколкото като на злополука - просто е.

9. Да, разбира се. Overkillвинаги са имали собствен стил метъл. Лично ти кое предпочиташ - бързите трашърски парчета, или по-тежките, среднотемпови песни?

- Според мен ли... Винаги ме е радвал фактът, че имаме и от двата типа. Знам, че DDхаресва повече среднотемповите неща, но аз предпочитам комбинацията от двете. Например, четвъртото парче - "Bats In The Belfry", е със средно темпо, доста тежко, но песента "A Pound Of Flesh" е стопроцентов траш, много бързашка. Обичам това разнообразие в записите ни.

10. Как се стигна до договора с Regain Records за разпространение в Европа?

- След като изтече договорът ни с Eagle, просто избрахме най-доброто предложение, което се оказа това на Regain. Много съм доволен от работата им дотук и от начина, по който водят промоцията на новия ни албум. Малко лейбъли се грижат за бандите си така, както го правят Regain. Не помня някога преди да съм давал интервю за българско списание, но днес направих две! Това доказва, че тези хора са 100% отдадени на това, което правят. Освен това смятам, че е добре да се сменят лейбълите отвреме навреме, да се започва на чисто.

11. Известно е, че много харесваш пънк. С Overkill дори сте започнали като пънк банда, ако не греша. Доколко са важни тези влияния в музиката ви?

- Опитваме се да изразяваме пънк влиянията си в текстовете, чрез песни като "Fuck You", например. В музикално отношение все пак сме по-повлияни от класически метъл банди като Judas Priest. Пънкът при нас е по-скоро въпрос на нагласа.

12. Всички членове на Overkill, освен теб, участват в странични проекти. Какво смяташ за тези две банди - The Bronx Casket Co. и Speed/Kill/Hate?

- Знам, че DD има страничен проект, защото иска да опитва доста по-различни неща от тези, които правим в Overkill. Очаквам с голям интерес новите албуми и на двете банди.

13. Разкажи нещо за текстовете в албума. Има ли нещо специално в тях, на което би искал да обърнеш внимание?

- Мисля, че самата банда беше вдъхновение за себе си, що се отнася до този запис. "Love" е за личния самоконтрол, "Old School" - за това откъде идваме ние, "Wheelz" - за живота на пътя, "Bats In The Belfry" - за лудостта, като е свързана и с темата за контрола на личността. Текстовете този път се получиха много одухотворени.

14. Имаш характерен стил на пеене. Как поддържаш гласа си във форма?

- Aaa, с много крещене, хаха! Не се грижа за него кой знае колко. Винаги загрявам преди някое шоу, но няма нищо по-специално. Просто се грижа за здравето си - това е най-важното. Винаги съм гледал на пеенето си като на нещо, което мога да правя и не полагам грижи, за да съхранявам гласа си.

15. Кажи ни нещо за живота си извън бандата. Какво правиш през свободното си време?

- Водя съвсем нормален, уравновесен живот. Отказах се от алкохола през януари 1995-та година. Обичам да карам мотора си, но като цяло съм обикновен човек с обикновени хобита. Обичам да съм в добра компания и да се забавлявам с приятелите си.

16. Между другото, как ви хрумна идеята за прословутия череп-прилеп, който виждаме на обложките?

- Хрумването беше на DD. Искаше му се да измисли нещо лесно разпознаваемо, което би могло да се слага и на тениски. Както е с Iron Maiden и Eddie.

17. Мислиш ли, че траш метълът се съживи отново с тези силни албуми на банди като Exodus, Metal Church, Megadeth, Overkill?

- Не мисля, че се е съживил - той винаги е бил тук в една или друга форма. Групи като Slayer и Overkill поддържаха олдскуул духа. Други банди пък се промениха много, но все още вадят страхотни албуми. Така че, да, трашът винаги е бил тук.

18. И за финал, кои са петте ти любими банди за всички времена?

- О, трудно ми е да кажа, но със сигурност Judas Priest е една от любимите ми банди, а една от тези, които са ми оказали най-голямо влияние, е Slayer.

19. Колко пъти сте били на турне с тях?

- О, със Slayer сме свирили много заедно.

20. Ами предстоящото ви турне в Европа? Какво можеш да ми кажеш за него?

- Ще участваме на фестивалите - Rock Hard и Wacken в Германия, също в Чехия. Има голяма възможност да дойдем в България. (б.р. няколко дни след интервюто видяхме, че на официалния сайт на групата www.wreckingcrew.com наистина фигурира дата за България - 1-ви август. Все още няма потвърждение от страна на български промоутър).

21. Надявам се, ще е страхотно. Има много траш метъл фенове в България.

- О, сигурен съм!

22. OK, Bobby. Беше ми много приятно да говоря с теб, тъй като Overkill винаги са били една от любимите ми траш банди.

- Благодаря ти и оздравявай от грипа, ОК?

23. Благодаря ти!

Обратно към списък статии, интервюта »