NORTHER

Финландската блек/дет групировка Norther, която редом с банди като Skyfire, Kalmah и Throne Of Chaos започна музикалния си път в сянката на големите Children Of Bodom, постигна доста по пътя към изграждането на собствен музикален облик. След блестящия дебют "Dreams Of Endless War" и "Mirror Of Madness", сега Norther са тук с третия си студиен албум в рамките на две години – "Death Unlimited". По случай издаването на творбата се свързахме с китариста и вокалист на бандата Petri Lindroos.


Здравей, Petri! Радвам се да те чуя!

Аз също!

Мисля, че с "Death Unlimited", сте се справили чудесно. Според мен това е най-силният албум на Norther!

Благодаря! Стараем се с всеки следващ запис да надминаваме предишния и мисля, че засега се справяме. Много сме доволни от "Death Unlimited" - стана точно такъв, какъвто го замисляхме. Може би се чудите как успяваме да правим по един нов албум всяка година… Всъщност не ни е трудно, защото нямаме какво друго да правим, хаха! Свободни хора сме и за да не безделничим по цял ден, създаваме музика, каквато харесваме. Само аз и барабанистът ни - Toni, имаме странична работа, а останалите учат, така че не е никакъв проблем да се събираме често и да записваме. Още повече, че не изнасяме и много концерти… Репетираме по няколко часа почти всеки ден, пийваме си биричка и т.н.

Как би представил Norther на някой, който не е чувал за вас?

Ние сме много мелодична дет метъл банда с голяма доза агресия в звученето, на моменти дори бруталност. Имаме и епизодични блек и пауър елементи, но те са там по-скоро за да обогатяват музиката, отколкото за да я доминират.

Как да разбираме заглавието на албума ви - "Death Unlimited" (неограничена смърт)?

Неограничената смърт е обобщаващо понятие за всички тези безкрайни войни, които се водят днес по света - войната в Ирак, например, както и много други. Не знам как точно ни хрумна това заглавие, но е доста подходящо за албума. Текстовете разглеждат предимно теми за смъртта, самоубийството, нещастието, самосъжалението и т.н. Добре, че поне не отразяват никакви лични преживявания, хаха…

От твоята гледна точка, какви са основните разлики между новия ви албум и предишния - "Mirror Of Madness"? Рифовката е много повече в областта на траш метъла, самите композиции са по-разнообразни…

Наистина, музиката е доста по-различна от тази в първите ни два албума. Опитваме се да се развиваме като група и индивидуално като музиканти. Търсим собствения си стил и с всяко следващо издание се доближаваме все повече до него. Обърнахме и повече влияние на звука чисто технически в "Death Unlimited" - в това отношение той е много по-добър албум от "Mirror Of Madness".

Беше ли ви трудно в началото, когато сформирахте Norther?

Всичко започна през 96-та, когато се събрахме с барабаниста ни и един китарист, който напусна през 99-а. Половин година свирихме само двама - аз и Toni, след което дойде Kristian и пое китарата. С него в групата дойдоха и един басист и клавирист, но те не струваха и ги изгонихме. Продължихме да репетираме в непълен състав, докато не открихме Jukka и Tuomas и сега сме заедно вече три години.

Записвахте отново с продуцент Anssi Kippo. Доволни ли сте от работата си с него?

С него всичко се получава много лесно. Той е страхотен човек, никога не ни ядосва, а също е и голям професионалист. Има добри идеи за звука, знае какво прави и затова работата с него е удоволствие. Въобще студио Astia е прекрасно място - никога не бихме го сменили с друго!

Имате ли главен композитор в бандата или всеки дава идеи? Как се появява една песен на Norther?

Обикновено аз и Kristian измисляме рифовете и правим от тях парчета, после всички се събираме и репетираме. Двойно-китарният звук е много съществена част от музиката ни, така че около него градим всичко. Бас и клавири се добавят впоследствие, а как ще звучат барабаните зависи най-вече от темпото на песента. Създаването на музика при нас не е трудно, дори с времето става все по-приятно. Текстове пишем всички.

Планирате ли турне из Европа?

Имаме такива планове, но кога и с кого ще свирим, нямам представа. Би било хубаво да направим едно голямо турне, но все пак не сме голяма банда и сме ще се радваме на всяка възможност.

Непрекъснато ви сравняват с ChildrenOf Bodom, макар последните два албума на Norther да нямат нищо общо с техния стил и посока на развитие…

Да ти кажа честно, свикнали сме с тези постоянни сравнения и вече не ни пука особено. Опитваме се да правим нещо свое, пък който иска може да ни сравнява и с Manowar.

Кои банди слушаш напоследък?

Предимно Finntroll и Ensiferum. Също така Kalmah и Slayer… Иначе по принцип слушам по-стари неща - траша от 80-те, олдскуул блек като Darkthrone и Immortal, малко хеви и прогресив метъл. Харесвам също и шведския дет метъл.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Вися си вкъщи и пия бира, свиря на китарата си, излизам да се забавлявам с приятели - такива неща… Много обичам природата и времето във Финландия - снежните бури, например, ми действат много вдъхновяващо.

Някакви последни думи?

Благодарим ви за подкрепата и всичко най-добро на читателите ви! Чуйте новия ни албум - постарахме се за него и се надяваме да ви хареса!

Любими групи:

Slayer

Megadeth

Helloween

Death

Dark Tranquillity

Обратно към списък статии, интервюта »