NIKOLO KOCEW

Николо Коцев е добре познат на почитателите на класическия хард рок както у нас, така и в чужбина. Със звездния си проект Brazen Abbot и амбициозната рок опера "Nostradamus" той се утвърди не просто като най-успелия български рок музикант, но и като име, ползващо се с уважение в световните рок среди. С удоволствие се възползвахме от възможността да интервюираме Николо по случай издаването на великолепния му нов албум – "My Resurrection"...


Какво те води в България тези дни? По принцип ти си много зает човек...

Така е. Тук съм за съвсем кратък период от време, като основната причина за връщането ми е работата с моите партньори от Рива саунд.

Как протекоха записите на новия албум на BrazenAbbot? Трудно ли е да се синхронизира работата с толкова музиканти?

Определено е трудно, но аз правя това от много време и вече съм свикнал. Обичам да работя под напрежение, защото това обикновено ме прави по-концентриран. Не знам дали знаете, но в новия албум е използван симфоничен оркестър. С добро желание и при положение, че човек работи с професионалисти, нищо не е невъзможно. С останалите членове на групата съм се сработил много добре и нямахме проблеми при съвместната си работа.

Как са композирани парчетата в "My Resurrection"? Предварително ли имаше идеята кой вокалист в коя песен да пее?

Не, аз винаги оставям вокалните партии в парчетата за последния момент, защото едва тогава съм готов да преценя как точно искам да звучи въпросното парче като краен вариант. Би било глупаво и би отнело много време да предопределям този елемент в по-ранен стадий. Предпочитам да ги докарам до един по-завършен вид и след това решавам кой вокалист в коя песен ще пее.

Отново си записал оркестрални партии за свой албум - предизвикателство ли е да комбинираш рок със силно симфонично звучене?

И е предизвикателство, и е удоволствие. Като класически образован музикант, в мен винаги е съществувал един афинитет към симфоничното. Имайки предвид естеството на рок музиката, съчетаването на двете начала за мен е нещо много логично, или поне опитът да се съчетаят. А като материя и творческо предизвикателство, отново бях притиснат от условия - доколко е възможно нещо, доколко мога да си позволя друго, как да ги комбинирам... Бих казал, че е по-скоро удоволствие да се разреши дилемата.

Обложката на "My Resurrection" е много впечатляваща - кой е художникът?

Художникът е един млад шведски артист, който сам ми се обади и аз проверих неговата работа. Имахме редица варианти, но аз харесах него най-много и за щастие компанията ни също го хареса. Неговото име е Carl Andre Beckston.

Как се стигна до договора с FrontiersRecordsи как се чувстваш с този нов лейбъл?

Взаимоотношенията ни с Frontiers Records са доста отдавнашни - аз ги познавам от около 99-та година. По онова време условията, които ми предложиха, не бяха толкова добри, но президентът на фирмата е отдавнашен мой фен... Имам навика преди издаването на нов албум да претеглям възможностите да се сключи договор с по-добра компания от тази, с която съм в момента. Frontiers се оказаха доста сериозни кандидати и реших да поверя на тях новия си албум. Дадох им възможност да издадат и DVD-то, което направих миналата година. Договорът ни има опция и за нов албум на Brazen Abbot при тях. Те работят много добре с мелодични рок групи и се надявам да си сътрудничим още дълго време.

Кажи няколко думи за хората, които не са запознати с историята на бандата... Откога съществува, как е основана?

Бандата е основана през 95-та година от мен, след като приключих участието си в тогавашната ми група Baltimoore. Реших да започна солов проект и така се роди Brazen Abbot. Започнах да композирам, разполагах със звукозаписно студио, поканих много добри музиканти и се появи "Live And Learn". Сега имам издадени пет албума и едно DVD, в което са включени много концертни моменти.

Преди година и половина ти се появи на концерта на британските хеви метъл легенди Saxon в Зимния дворец в София. Какви са отношенията ти с музикантите от групата, откога ги познаваш?

Отношенията ми с тях са много добри! Те са професионално-приятелски, защото аз работих с тях по предпоследния им албум. Там изпълнявах длъжността на звуков режисьор и копродуцент. Този албум беше записан в Германия... В момента, в който те бяха в България, аз също бях в България и им гостувах. Тогава дори ми предложиха да работя и по новия им албум, който както ти казваш вече е излязъл, но просто това не беше възможно и някой друг го направи. Много харесвам Saxon, защото са достойни представители на една страхотна музика.

Твоята рок опера "Nostradamus" получи невероятни отзиви - смяташ ли да направиш втори подобен проект в близко бъдеще?

Аз вече съм започнал работа над нова рок опера, композирана е голяма част от парчетата и започвам да преговарям с хората, които смятам, че ще е добре да участват. Все още е твърде рано да говоря за сюжет, тема и т.н. Стилът ще бъде подобен; ще бъде доста обемна работа - 22 парчета...

Из българските музикални среди напоследък се въртяха много слухове за намерението ти да поставиш "Nostradamus" на живо у нас. Каква е истината всъщност?

Истината е, че имаше само такива планове и не бяхме започнали да работим сериозно по въпроса. Намерихме заинтересовани страни в България, които да ни помогнат да го направим, но се оказа, че бюджетът е под въпрос и аз предпочетох да не давам информация на никого, преди да съм абсолютно сигурен. За нещастие, информация около нашите планове изтече в медиите и аз не бях доволен от този факт, защото не исках хората да имат очаквания, които няма да бъдат осъществени. Но след като това вече е минало, си позволявам да ви разкажа... Аз съм сигурен, че "Nostradamus" ще бъде поставена на живо, това е въпрос на време.

Ти си най-успелият български рок музикант. На какво отдаваш това? Само талант, или нещо друго?

Благодаря за комплимента. Постигнатото е плод на дългогодишна неуморна работа, известна доза перфекционизъм, известна доза непреклонност, много лишения, много безсънни нощи и дълги часове в студиото. Това, което съм постигнал, макар в моите очи да не е кой знае колко в сравнение със света, изисква огромни жертви и много работа. Не се постига лесно. Разбира се, има и звезди, които се раждат за една нощ, но аз не съм от тях.

Кажи нещо повече за себе си - откога се занимаваш с музика, как се запали по китарата, по рока?

Започнах да свиря на цигулка, когато бях на петгодишна възраст, взимах и частни уроци по музикална теория до седми клас. След музикалното училище постъпих в музикална академия в Пловдив... Запалих се по китарата на 12-годишна възраст и дълги години развивах този си интерес. Мисля, че постигнах доста добро ниво до момента, в който започнах да работя професионално. Бях добил впечатления от цялата рок музика и честно казано, новият рок за мен няма тези качества, които имаше по мое време.

Работил си с големи имена като GlennHughes, Joe Lynn Turner, Jorn Lande и много други. Има ли музикант, с който все още не си записвал а би искал да чуеш в свой албум?

О, има много музиканти, но би било грешка да спомена един или двама. Аз обичам да работя с добри музиканти - това за мен е най-важното. На този етап от професионалното си развитие не се интересувам толкова от техните имена, колкото от техните способности и тяхната душевност, защото това са много важни неща. Давам си сметка, че с истински хора и с хора, с които се разбирам, ще постигна много повече отколкото само с именити хора. Има много, с които бих искал да работя, но оставям на съдбата да ме срещне с тях.

Поддържаш контакти с немалко групи и изпълнители, името ти е познато на Запад. Според твоите впечатления, как гледат чуждите банди на България?

Чуждите банди са много впечатлени от посрещането, което българските фенове им дават. Не мога да коментирам как гледат на българските музиканти, защото ние нямаме изявени групи, които да могат да се сравнят със западните. Българска рок музика не се коментира по принцип в чужбина.

Защо според теб през последните десетилетия класическият хард рок не е толкова на почит?

Мисля, че това се дължи на модните течения. Всяко младо поколение търси своите кумири. За съжаление в последно време благодарение на компютрите и други нови технологии звукозаписът и въобще създаването на музика стана леснодостъпно за хора, които нямат качествата на истински музиканти. Понеже те са много повече от истинските музиканти, тази плеяда от полумузиканти започна да създава течения и стилове, които са много лесносмилаеми и лесно се следват от по-голямата маса хора. Хард рокът нямаше как да не отстъпи, защото групите, които излязоха след него, бяха повече, по-модерни, с имидж, който повече би допаднал на младата публика. Това е една закономерност, на която не можем да се противопоставим. Аз се стремя да запазя класическите влияния в BrazenAbbotи същевременно да постигна едно по-модерно звучене

Лично ти какво слушаш напоследък?

В момента за съжаление не слушам нищо, тъй като не ми остава време за това, но по принцип обичам хубавата музика. Независимо от жанра, ако една музика е добре създадена, аз я слушам с удоволствие.

Как гледаш на българската рок и метъл сцена? Развива ли се тя?

Струва ми се, че се развива, макар да не съм толкова навътре в нещата и да не мога да дам издържано мнение. Развитието е нещо съвсем закономерно - аз забелязвам наличието на много нов талант и виждам, че има добри музиканти, но основната пречка е една. Трябва да се отърсим от българския начин на мислене и да родният музикант трябва да е малко поевропейчен, за да разбере как действа един рок музикант. Това го казвам, не защото изпитвам някакъв култ към Запада, а защото знам, че рок музиката не произлиза от България. За да създаде чужд музикант българска народна музика, той трябва да направи същото, което и българинът трябва да направи, за да прави рок.

Кои са петте ти любими групи на всички времена?

Deep Purple, Rainbow, Black Sabbath, Led Zeppelin, Queen.

Благодаря ти за интервюто, Николо! Някакви заключителни думи към читателите на SMF?

Аз също благодаря и бих искал да отправя следното послание към рок феновете: противопоставяйте се на пиратството и незаконното сваляне на музика, защото това ще доведе до нейния край!

Обратно към списък статии, интервюта »