NEAL MORSE

Neal Morse е интересна фигура в света на прог рока. След като успя да си извоюва признание с шест великолепни албуми на бандата, с която се наложи на сцената – Spock’s Beard, той реши да се съсредоточи изцяло върху соловата си кариера. Вторият студиен албум на Neal след раздялата му със Spock’s Beard – "One", бележи поредната стъпка в развитието му като композитор и изпълнител. За новата концептуална творба, за връзката между нея и "Testimony", за религията и пътя на един музикант, поговорихме с маестро Neal Morse.


С новия си албум като че ли се завръщаш към корените си. "One" звучи доста по-солидно и енергично от "Testimony", не мислиш ли?

Да, съгласен съм. Една от причините за това, както ти го нарече, завръщане към корените, е, че за "One" работих по доста различен начин по време на записите. Музиката за "Testimony" беше записана почти изцяло на моя компютър, а после бяха добавени всички инструментални партии, които не изпълнявах аз. За записите на "One" просто се събрахме в студиото и изсвирихме всичко заедно, едновременно - оттам дойде голяма част от енергията, която се чува в албума. Използвахме предимно аналогова апаратура, опитахме се да уловим в музиката едно усещане за жизненост. Над тези неща се замислих чак след като записахме концертния вариант на "Testimony" - тогава установих, че лайв версията носи много по-голям емоционален заряд от студийната.

В новите ти композиции се срещат доста тежки рифове, които са донякъде нетипични за теб. Нещо специфично ли те вдъхнови при създаването им?

О, не знам... Просто чух тези неща в главата си - докато си тичах за здраве, докато бях под душа и т.н. Просто ги чух и оставаше само да ги изсвиря. Знаеш ли, аз винаги композирам с акустична китара. Когато изсвирих тези неща на нея, въобще не звучаха толкова тежко, хаха! Сега използвах няколко нови електрически китари и усилватели при записите и резултатът се чува...

Mike Portnoy отново свири фантастично! Как започна съвместната ви работа?

Mikeе изключителен професионалист и близък мой приятел. Може би е най-добрият барабанист, който познавам. Как започнахме да работим заедно ли? Всъщност той ми се обади пръв, защото бил голям фен на Spock's Beard. Това се случи някъде през 98-ма или 99-та година... Предложи ми да направим някакъв съвместен проект и аз моментално се съгласих.

В предишния си албум ти разказа историята на твоите отношения с Бог. Сега не става въпрос за теб, а за цялото човечество...

Една от основните ми идеи е, че в самото начало човекът е бил в идеални отношения с Бог. Както се казва в Битие от Библията, "човек вървеше до Бог" - да вървиш до някого според еврейските разбирания ще рече да си в пълна хармония с него. После човекът напуска Райската градина и пътят му се отделя от този на Бог. Дълго време те са разделени, но Бог непрекъснато търси начин да се върне в човешките сърца и накрая праща своя син, който да върне хората при него. Заглавието "One" е просто символ на това единство.

През изминалите години текстовете ти станаха подчертано религиозни - не те ли е страх, че някои слушатели ще те възприемат повече като проповедник, отколкото като музикант?

Хахаха, не... Аз се оставям на Господ да ме води и не ме притеснява това какво ще си кажат останалите. Тази част от мен, която се интересува от неща като популярност, цифри, пари и прочие, постепенно умира. Тя отстъпва място на новия човек, духовния човек. Пък и да ти кажа, аз нямам за цел да убеждавам хората в това или онова... Всеки е свободен да вярва в каквото поиска.

Ти събра много силен състав за турнето към "Testimony". Смяташ ли да свириш отново със същите хора по време на новото си турне?

Все още не мога да ти кажа, не съм решил... Обсъждаме варианти за това как да се постави новия албум на сцената, но твърде много неща са все още неуточнени. Не е ясно с кого и в каква форма ще бъдат проведени концертите.

Доста смело решение беше да изсвириш целия "Testimony" на живо...

Наистина. Първоначално обмислях варианта да огранича концертния материал от този албум до един час, но просто не можах да го направя, не можах да реша кое да махна и кое да оставя. Исках поне половината концерт да се състои от неща, с които хората са по-запознати, но в крайна сметка направих целия двоен албум и мисля, че резултатът беше добър. Публиката го прие чудесно, което си личи и в концертния ни албум и DVD-то.

Работил си с немалко големи имена в музикалния свят досега. Има ли някой определен музикант, с когото би искал да работиш?

О, десетки са, буквално... Например, имам огромно желание да направя нещо съвместно с Kerry Livgren от Kansas. Мисля, че едно такова сътрудничество би дало интересен резултат.

Ти пишеше по-голямата част от музиката в Spock'sBeard, но въпреки това реши да започнеш и солова кариера. Каква беше причината? Имаше ли идеи, които не се вместваха в звученето а Spock's Beard?

Да, това беше основната причина. Знаеш ли, аз пиша и доста нормални, обикновени песни... Те наистина нямаха място в албумите на Spock'sBeard. Когато правя един солов албум, не се притеснявам за някой друг, освен за самия себе си - ако хората не харесат музиката, ще обвиняват само мен, а не цяла една банда.

Neal, как изведнъж стана религиозен човек?

Е, не беше точно внезапна трансформация... "Testimony" до голяма степен разказва как се случи това. В един момент от живота си почувствах, че ме води някаква висша сила. Това се случи точно след един ужасен период, продължил три или четири години, в който всеки ден ми се искаше да умра. Така повярвах в Бог, започнах често да се моля. Божият глас всъщност не е нещо външно, той идва отвътре.

След шест студийни албума, ти реши да напуснеш Spock's Beard. Трудно решение ли беше това?

Най-трудното, което съм правил в живота си! Бях изключително привързан към тази банда по много начини, но и сега като погледна назад, разбирам,, че за мен и за тях това е било най-правилното решение в този момент. Знам, че разочаровах много фенове, но беше неизбежно...

А мислил ли си напоследък, дори чисто хипотетично, за евентуалното ти завръщане в Spock'sBeard или Transatlantic?

Не, все още не. Твърде рано е да мисля за това и не вярвам, че ще се случи, но и не го изключвам напълно.

Кои са най-големите грешки, които правят музикантите, опитвайки се да пробият в музикалния бизнес?

Най-голямата със сигурност е въобще да се опитват да пробият, хаха... Казвам ти, няма по-ужасно нещо от музикалния бизнес, кошмарно е. Сега сериозно: най-голямата грешка е да си комерсиален и да загърбиш собствените си цели като музикант в името на по-голяма печалба. Това убива цялото удоволствие от създаването на музика. Съветът ми към всеки изпълнител е да остане верен на себе си и да прави това, което му идва отвътре.

Neal, на какъв инструмент свиреше първоначално?

Мисля, че беше пиано... Трябва да съм бил на около пет години. На девет пък хванах китарата и оттогава досега се занимавам предимно с тези два инструмента. Започнах да пея вече доста по-късно...

Кои са петте ти любими банди?

The Beatles, Yes, Genesis, Gentle Giant, King Crimson.

<!-- /print -->

Обратно към списък статии, интервюта »