AINA

"Aina - Days Of Rising Doom" е фентъзи метъл опера, неотстъпваща по нищо от класата на Avantasia или творбите на Virgin Steele. Цяла плеяда от вокалисти и инструменталисти под вещото ръководство на Sascha Paeth и Robert Hunecke-Rizzo дава живот на една вълнуваща история за любов, омраза, предателство и жестоко съперничество, родена от въображението на Amanda Somerville. Amanda, противно на очакванията, не е изтъкната представителка на метъл сцената, а сравнително неизвестна, но много талантлива и страшно симпатична девойка…


Здравей, обажда се Amanda! Търся Христо от SMF…

Здрасти, Amanda, приятно ми е да те чуя! Прекрасна работа си свършила в "Aina - Days Of Rising Doom"!

Благодаря ти много!

Мина известно време от издаването на Aina и отзивите навсякъде са много позитивни. Как се чувстваш покрай цялото това внимание около проекта, радваш ли се на реакцията на феновете?

Невероятно съм доволна, а същото важи и за Sascha и Robert. Много сме щастливи от развитието на нещата. Наложи ми се дори да си открия нова електронна поща само за писма от феновете на Aina.

Кажи ни как започна всичко. Чия беше идеята за този проект?

Започна като една идея, дори мечта, на Hans van Vuuren - шефа на Transmission Records. Той явно отдавна си е мечтаел да издаде проект, в който няма компромиси, в който всичко е 120% изпипано и в който да участват музиканти, на които се възхищава. Той познава Sascha, двамата са работили заедно и Hans е останал много доволен от това сътрудничество. Затова в края на 2001-ва година предложил на Sascha да продуцира една метъл опера. И Sascha приел, разбира се - той никога не казва "не", хаха… Той е много зает човек и е бил наясно, че сам няма да се справи, затова решил да извика няколко приятели, на които би могъл да разчита за помощ. Мен ме помоли да изготвя историята, както и всички текстове. Бях много въодушевена от идеята и го попитах: "За какво все пак ще става въпрос?" Дотогава не се бях занимавала с нещо толкова мащабно в метъл сцената… И той ми отговори: "Това ти ще го решиш." В първия момент бях като гръмната - трябваше да измисля концепцията, фабулата и развитието й, като единствената ми насока беше да създам грандиозна атмосфера в духа на старите рок-опери. За по-голямата част от музиката отговаря Robert, а Miro се занимава с аранжиментите и оркестрациите.

Много големи музиканти пеят и свирят в Aina. Сред тях са Michael Kiske, Glenn Hughes, Thomas Reffke, Tobias Sammet, Damian Wilson, Olaf Hayer, Jens Johansson, Tom Youngblood, Derek Sherinian, Erik Norlander… Как се навиха всички те да участват?

Много от тях са приятели на Sascha или са работили някога с него - като Andre Matos, Olaf Hayer. С Thomas Reffke пък са били заедно в Heavens Gate и т.н. Подбирахме участниците така, че максимално да пасват на героите и да са способни да пресъздадат търсените чувства и внушения. Това са все хора, на които се възхищаваме. Hans също даде няколко предложения… Музиката беше готова, но не и отделните вокални партии - оставихме всеки от гостите да се представи както намери за добре, с някои основни насоки, разбира се.

В рок-опери като тази обикновено всеки записва своята партия в студиото си и накрая я изпраща за смесване. Така ли беше и с Aina или този път се събрахте за записите?

Невъзможно беше да отидем при всеки един или да съберем всички в студиото. Robert и аз направихме нещо като демо с основните ни идеи, което разпратихме на участниците. Така се получи, че всеки добави собствения си почерк към музиката и резултатът е чудесен.

Как се зароди в ума ти идеята за света на Aina? Кое те вдъхнови? Беше ли заобикалящата те действителност, или може би някоя книга или филм?

Всъщност нямах пряко вдъхновение. Мнозина си мислят, че съм повлияна по някакъв начин от "Властелинът на пръстените", но няма такова нещо. Чела съм книгата, разбира се, както и друга фентъзи литература, гръцка митология и т.н.За пръв път се захващах с нещо толкова амбициозно в метъл жанра и много от това, което бях чела не ми се струваше подходящо като съчетание за такава музика. В главата ми имаше няколко основни теми, за които исках да пиша, като ги вплета в традиционната история за борбата между добро и зло… На първо място е любовта, може би защото съм непоправима романтичка, хаха! Историята постепенно се разрастваше, докато доби окончателния си вид.

Историята е страхотна! Толкова ли беше дълга първоначално - колкото е в книжката към албума?

Всъщност е доста по-дълга. Все пак трябваше да се съобразявам с факта, че задачата ми не е да напиша книга от петстотин страници. По-скоро трябваше да е като сценарий на мюзикъл. Дори при настоящия й огромен размер, историята към албума е само обобщение на цялото действие. Има много неща, които не са описани - например причината Torek да напусне Aina не е разнищена докрай, не е представена в цялата си сложност душевната му борба и т.н. Може би някой ден ще можете да прочетете цялата история с всичките й детайли, но за момента и това е достатъчно, за да могат хората да схванат главната идея.

Как ти хрумна да създадеш цял един нов език? Според някои хора айнайският напомня на елфическия, който е дело на Толкин, но аз не намирам много прилики…

Говорят толкова за Толкин и за елфическия език, защото "Властелинът на пръстените" много нашумя напоследък. Мисля, че двата езика не си приличат никак. Просто идеята е същата - да се създаде нов език, който да придаде уникалност на творбата. Не знаех какво би било подходящо, тъй като не бях част от метъл сцената…

…но вече си!

Хаха, да, но тогава не бях. Затова се съобразявах както с това, което исках да постигна, така и с онова, което не исках да правя. Знаех, че в подобни проекти често се употребяват латински или староанглийски, който е тотално неразбираем за родените извън Англия. Основната ми цел беше да създам история, която всеки да може да разбере безпроблемно и по този начин да се вживее в нея, да се идентифицира с героите. Същевременно исках да й придам нещо много специално и автентично - така ми хрумна за езика. Друга уникална черта на Aina е и участието на детския хор от Англия…

Кои са основните композитори в Aina? Сам Robert ли написа всичко?

Sascha написа една песен, Miro написа "Silver Maiden" и инструментала на "The Story Of Aina", а останалото е дело на Robert. А, да - и аз участвах в композирането на няколко пасажа… Например интродукцията на "The Siege Of Aina", където основният мотив, изпълняван от женските гласове, се поема от китарата.

Сериозно?! Това е любимата ми част в целия албум!

Наистина ли? Много се радвам… Това е част от малкия ми принос,хаха.

Чие изпълнение в целия албум най-много ти допада?

Хм… може би това на Thomas Rettke, който е в ролята на антагониста Torek/Sorvahr. Той прави наистина забележителни изпълнения, придава облик на героя си. Също така и краткото включване на Andre Matos в "Talon's Last Hope"е много силно, защото там той не пее в типичния за него регистър и въпреки това се справя отлично.

Как би описала стиловата ориентация на Aina? Поне за мен е много трудно да вместя стила ви в думи - има комбинирани толкова много елементи, като се започне от класически хард-рок, през прогресив и пауър метъл…

Предполагам, че бих могла да го нарека гобленна музика, защото има включени толкова различни влияния. Като една плетеница от звуци е. Както каза ти, трудно е да се класифицира, да се постави в някаква строга категория. На много места ни определят като мелодичен метъл, което като цяло е сравнително точно, но това понятие не разкрива много от скритите черти на Aina. Музиката е едно еклектично цяло…

Слушайки албума сега, той оправдава ли надеждите и очакванията ти?

Всъщност доста ги надминава, хаха! За мен това е изумително, дори донякъде нереално - да държа диска в ръцете си и да знам, че съм допринесла за създаването му. Удивителна е трансформацията на моите драскулки в нещо толкова… голямо. Връщайки се мислено в самото начало на проекта и минавайки през всички фази от развитието му, чак досега - направо не е за вярване! Всички, които допринесохме за появата на Aina,сме много горди.

Има защо. Кой момент от създаването на операта ще запомниш завинаги?

Най-незабравимото от всички преживявания, свързани с Aina, беше посещението ми в Англия, където работих с един хор от момчета. По това време вече получавахме идеи от всеки музикант, замесен по някакъв начин в проекта. Музиката ставаше все по-богата и по-богата, нещата добиваха завършеност.Записите, които направих с тези деца, оставиха най-силно впечатление, мисля.

В книжката беше загатнато, че Aina ще има продължение… Написала ли си вече втората част от историята?

Всъщност да, готова е. Истината е, че нямах представа, че ще има продължение, докато не получих от Hans файловете с работния вариант на книжката към диска. Исках да я прегледам, за да се уверя, че всичко е точнои какво да видя - накрая Hans лепнал едно "очаквайте продължение". Обадих му се и го попитах: "Какво значи това? Никога не сме говорили за продължение…" Той се засмя и каза: "Е, Amanda, щом от лейбъла ти казват, че ще има втора част, значи ще има!" Думите му ме вдъхновиха и се захванах да пиша следващата глава. Засега имам само историята, не съм готова с текстове, но някои от момчетата вече пишат и музиката…

Говорили ли сте за поставянето на проекта на сцена? Можем ли да се надяваме един ден да видим Aina на живо?

Напоследък много обсъждаме този въпрос.През февруари отново ме беше осенило някакво вдъхновение и със съпруга ми работихме няколко седмици върху постановката, сценария и т.н. Дори ми дойдоха идеи за костюми и декори. Споделих всичко това с Hans и той много се ентусиазира от перспективата да качим Aina на сцената. Вероятно ще отнеме много усилия, но мисля, че ще си заслужава.

Да поговорим малко и за соловата ти кариера. Доколкото знам, корените ти не са в метъла. Как започна да се занимаваш с музика?

Израснах в семейство на музиканти - баща ми е фолк китарист, певец и композитор, а майка ми свири на саксофон и флейта. Всъщност майка ми често казва, че съм пропяла преди да проговоря, хаха!Откакто се помня, искам да се занимавам с музика и в частност - да бъда певица. Соловите ми неща са смесица между фолк, поп и рок. Предполагам, че музиката ми би могла да се опише като нещо средно между Norah Jones и Tori Amos.

Но как могат да се открият тези албуми? С впечатлението съм, че са доста редки…

Могат да бъдат поръчани единствено чрез интернет страницата ми. Причината за това е, че нямам договор за издаване и разпространение с някой лейбъл и т.н. Издавам ги сама и тиражите са доста ограничени.

След като спомена, че отскоро си навлязла в метъл жанра, кажи ни кога и как за пръв път се захвана с тази музика.

Първият ми допир с метъла беше по времето, когато Sascha смесваше една песен от първия ми солов албум. Аз харесах стила му на работа, а той хареса гласа ми и ме помоли да участвам в един негов съвместен проект с Andre Matos от Angra, наречен Virgo. След това гостувах и в албума на Luca Turilli "Prophet Of The Last Eclipse". Работила съм също със Shaman, Mob Rules, Edguy, Epica, After Forever и още няколко банди…

Като оставим настрана Aina, с какво друго се занимаваш сега?

В момента записвам втория си солов албум, който се надявам да е готов до края на годината. Доскоро помагах на Epica за тяхното концертно DVD, което се получи страхотно и с нетърпение очаквам да го видя на пазара.Миналата седмица бях в Тилбург, Холандия, за началото на турнето на After Forever към новия им албум - "Invisible Circles". През лятото ще работя отново с Epica върху новия им албум. Те подготвят една песен на немски, за която им помогнах с текста.

Споменавайки Epica и After Forever, се сещам, че си работила като вокален инструктор за тези две групи. Би ли ни обяснила в какво се изразява това?

Не работих с тях като вокален инструктор в класическия смисъл на понятието, защото двете момичета вече знаеха как да пеят, когато се натъкнах на тях. Бяха взимали уроци, бяха се упражнявали редовно и т.н. Това, на което аз ги научих, бяха няколко специфични техники, интонация и правилно произношение. Помогнах им и да развият емоционалните качества на гласовете си. Когато пеят "Сърцето ме боли", искам това да се усеща, човек да може да чуе, че наистина ги боли…

Успяваш ли да се издържаш чрез музиката? Имаш ли друга професия?

Издържам се само с музика, в това отношение се считам за щастливка. Но всъщност заниманията ми са много - аз съм човек, който има нужда да върши много неща наведнъж. Голямата ми страст напоследък е E-bay, обичам да продавам и да купувам неща оттам - направо съм пристрастена, хаха. Съпругът ми е фотограф и понякога му помагам в работата.

Някакви последни думи?

Надявам хората да харесат света на Aina! Благодаря ви много за подкрепата и се надявам да можете да ми изпратите първия брой на списание SMF, щом бъде завършен.

С удоволствие, но ще ти трябва някой, който да ти преведе материалите… Благодаря ти за това интервю и успех с всичките ти бъдещи проекти!

Любимите й изпълнители:

Paul Simon

Sarah McLachlan

Emilie Autumn

Bjork

Aimee Mann

Обратно към списък статии, интервюта »