MOB RULES

MOB RULES е една от групите причислявани към младото поколение и една от големите надежди на мелодичния хеви метъл. Новият им албум "Among The Gods" (четвърти поред) е вече факт и е повече от добър повод да си поговорим с барабаниста Arved за много любопитни неща. Той се оказа изключително приятен събеседник, още повече, че любимите му групи съвпадат изцяло с моите...И така: запознайте се с MOB RULES.


- Здравей, Arved! Първо искам да те поздравя за новия албум. Според мен това е най-зрялото ви нещо досега. Какво мислиш за крайния резултат?

- Благодаря, ти. Приятно е да чуеш подобно мнение. Ние сме много доволни от албума. Самият той е съвкупност от всички онези различни неща, които създадоха MOBRULES. "Among The Gods" е и музикална комбинация от предишните ни три албума.

- Четох някои интервюта в Интернет. Някои журналстти ви обвиняват, че в албума няма бързи песни, с едно изключение: "Hydrophobia". Когато чух албума, стигнах до заключението, че силата на вашата група е в песните със средна бързина. Затова и мисля, че "Among The Gods" е вшият най-добър албум досега и то, предимно, заради факта, че има точнопесни в средно бързо темпо. Съгласен ли си с мен?

- Абсолютно съм съгласен. Ние винаги се опитваме да пишем по-няколко бързи парчета, но е малко трудно. Рифовете на са достатъчно добри. Ако ще слагаме бърза песен в албума, то тя ще трябва да е наистина добра, а не просто копие на Gamma Ray или Helloween. В предишните ни албуми има по-равно бързи песни и такива в средно бързо темпо, като групата е твърдо зад всяка една песен, която сме нписали. Това е и причината да няма мнго бързи песнив новия албум..

- Моята любима песен от новия албум е " The Miracle Dancer". Може ли да разкажеш нещо повече за текстана пеесента?

- "The Miracle Dancer" е за човек, който е духовно свързан със своята професия, а тя е танцуването. Ако не се чувства добре той танцува и танцуването означава всичко за него.

- Добре, Arved. Цялостното звучене на албума създава атмосфера и е много по-епично от вашите предишни албуми. Умишлено ли се опитахте да създадете мистериозното, епично звучене или то се получи естествено?

- Ами, добре. Също се получи смесване. Миналата година свирихме наняколко концерта от Wacken Road Show заедно с Amon Amarth. Тази група е много агресивна и мрачно, но в същото време, все още, е мелодична. Така че, повлияни от тях, в началото ние искахме да направим един лбум, който наси в себе си мистичното. Само искахме да звучи по-тежко.

- Между другото, как избрахте името на групата. Има ли нещо общо с известния абум на Black Sabbath от 1981.

- Това е въпрос, който ни е задаван много често. Не. Ние знаем за този албум, но историята е различна. Чувал ли си за групата Lynch Mob?

- Да, тя е създадена от Джордж Линч - бившия китарист на Dokken.

- Точно така. Нашият китарист Matthias Mineur е голям фен на Dokken и на Джордж Линч. През 1994 той носеше баскетболна шапка с надпис на нея "Lynch Mob Rules". По това време ни търсехме име на групата и аз попитах момчетата : " Защо не я наречем "Mob Rules"?". Така че, това е историята. В началото много хора мислеха, че ние сме група, изпълняваща кавъри на Black Sabbath, но ние нямаме нищо общо с такива неща.

- Няма значение, идеята е страхотна. Кой би се сетил за Lynch Mob? Arved, има ли гост музиканти в новия ви албум? Знам, че бяхте поканили Roland Grapow и Peavey Wagner в предишния ви албум "Hallowed Be Thy Name".

- Да, още веднъж това е Roland Grapow. Той е много добър приятел на групата. Той беше много зает, но дойде в студиото и записа сола за нас. Неговия стил на свирене е изумителен, така че той свири в "Black Rain" и в "Among The Gods". Има още една гостуваща звезда. Това е IanParryoт Consortium Project, който участва в припева на заглавната песен.

- Състава на групата е непроменен от самото начало. Как успявате да останете заедно въпреки всичи трудностти?

- А-а, това е добър въпрос. Много групи са, повече или по-малко, проекти. Ние наистина съградихме тази група заедно. Ние започнахме през 1994 и, ако иска ми вярвай, всички решения се взимат и от шестимата. Всичко е много демократично при нас.

- Значи няма лидер или нещо подобно?

- На сценатa лидер e нашият певец Klaus. Ако има да се взима някакво решение зад сцената, в репетиционната например, за това как да изглежда албума или пък за разпределянето на финансиите, това е решение, което взимаме и шестимата. Ние сме като малко семейство, всички сме приятели и еднакво искаме да успеем.

- Това е страхотно!"AmongtheGods" e втория ви албум за SPV. Доволни ли сте от сътрудничеството си с един от наи - големите лейбъли в Германия?

- Абсолютно! Това, което правим, е страхотно. За първи път ще издадем и ограничен тираж като digipack. Първите 5 000 копия на "Among The Gods" на добре проектиран двоен диск с много допълнителни песни. Абсолютно сме доволни от SPV. Определено беше по-добрия вариант за нас да преминем от LMP към SPV, защото имахме възможност да направим съвместно турне ззаедно със Savatage, което е сбъдването на една от най-големите ми мечти. Ако преди десет години ми беше казал, че ние ще свирим като подгряваща група на Savatage, нямаше да ти повярвам. SPV свършиха страхотна работа за нас.

- Наистина се радвам за вас. Новият ви албум звучиневероятно. Кой беше продуцента този път? Sasha Paeth ли ви помогна пак?

- Последният ни албум бе продуциран от SashaPaeth, но накрая имаше проблеми и накрая миксирането беше направено от Marcus Heske, който също направи и последнияалбум на Vanden Plas. Този път разчитахме изцяло на MarcusHeske и той свърши добра работа. Накрая можеше да кажем, че той стана съпродуцент. Звукът е мощен и чист - може да се чуят всички инструменти. Много сме довони от работата на този човек.

- Съгласен съм. Arved, твоята група е сред най-ярките надежди на хеви метъла днес. Какво е твоето мнение за групи като Kamelot и Tad Morose, които са също сред тези нови хеви метъл групи?

- Оуууууп! Това е интересен въпрос. Аз харесвам Kamelot. Техните песни и дискове са много добри, брилиянтни, но за мен това не е истинска група, а по-скоро проект. Това е тъжно. Знам, за зад Kamelot стоят двама души. За мен това не е група като Mob Rules, но от друга страна правят страхотна музика.

- Значи ти ги харесваш, но не мислиш, че всичките им усилия са насочени към групата? Не разбирам защо не ги приемаш като цялостна група?

- В списанията има снимки на групата, накоито са само Roy Khan и Thomas Youngblood, останалите се сменят твърде често. Когато четеш разказ за студиината им работа, можеш да разбереш че те не отиват в студиото с цялостни песнии идеи, а създават целия албум заедно със SashaPaeth в студиото.

- Сега разбирам какво имаш предвид.

- Резултатът е добър, но не е начина,по който предпочитат да работят Mob Rules. Не ме разбирай погрешно - нямам нищо против Kamelot. Аз харесвам тази група.

- Arved, нека те попита един традиционен въпрос за нашето списание. Кои са петте ти любими групи за всички времена?

- Iron Maiden, W.A.S.P., Judas Priest, AC/DC, Ozzy Osbourne. Аз ъм си традиционалист - харесвам и Dio също.

16.- Добре. Моите две най-любими групи също са Iron Maiden и W.A.S.P., но нека се върнем на новия ви албум. Спомена, че "Among The Gods" ще излезне и в ограничен тираж като двоен диск. Можеш ли да разкажеш нещо повече за него? Какво точно ще съдържа?

- За първи път направихме клип. Той е на песента "Black Rain". Има телевизионно шоу за алтернативна и метал музика в Германия и се надяваме скорода го излъчат. На дискаще има дваварианта на този клип - кратката телевизионна версия и режисиорския вариант. След това има и концертен клип на "End of All Days" от миналогодишното Wacken Road Show. Ще има още и кавър на песента на Savatage "When I Bleed", нереализирано демо от 1999, което се казва"All In a Time", видео материал за създаването на новия ни кип и още много неща.

17.- Толкова много неща...!

- Да, много неща. Опитваме се да дадем нещо за тези пари, които ще платите.

- Абсолютно! Феновете ще изкупят тези бройки. Сигурен съм! Добре, Arved,искам да те питам и за концертите. Харесва ли ви да свирите на живо? Много групи го намират като досадно задължение към своите договори. Какво мислиш за концертите?

- Обичаме да свирим на живо! Нуждаем се да свирим на живо, иначе ще си остане затворени в репетиционната или в студиото. Трябва да представим на живо пред хората емоциите на песните. В миналото никогане спирахме да свирим по концерти, никога не сме имали големи паузи между тях. Ние свирихме на Wacken Open Air 2002, преди излизането на "Hallowed Be Thy Name" бяхме на турне със Savatage,ходихме във Франция с Rhapsody, Shaman и Silent Force, свирихме и на няколко закрити шоyта с Doro. Нямаме търпение да се върнем отново на сцената.

- Мислиш ли, че има място за хеви метъла в съвременната пазарна индустрия? Възможно ли е, например, групи като Mob Rules и Kamelot да се сравняват със Slipknot или Evanescencе?

- О, това е наистина труден въпрос. Тези групи са много популярно, но Slipknot е популярна предимно сред младите деца. Тези хора с маски постоянно са показвани по телевизията. Те са лансирани от списания, телевизиии радиа, защото са нещо специално, те са толкова щури. Обаче аз си спамням, че преди няколко години на мода бе грънча и групи като Nirvana. Никой не говори вече за него. Ние сме истински и правим музика, която харесваме. Никога не казвай "никога", но не сме достатъчно луди, за да се развием добре на пазара.

- Доколкото разбирам за теб е по-важно да правиш музиката, която харесваш, отколкото продажбите

- Всяка група иска да продава колкото може повече. Трудно е...не, че не се интересуваме от продажбите. Искаме да продаваме много, но за групи като Mob Rules не е толкова лесно. Ние не сме пускани по радиото, и като цяло медиината подкрепа на групи като Mob Rules не е толкова голяма като тази на групи от рода на Slipknot. Казах ти - не сме достатъчно луди, ха-ха-ха!

- Въпреки всичко си късметлия, защото живееш в Германия, а това е страната с най-големия пазар за такава музика. Накрая, Arven, къде смятате да свирите това лято?

- Ние ще се опитаме да свирим на няколко открити фестивала, но ще бъде трудно да се уреди. Както и да е, ще сме на турне през есента, но не мога да ти пкажа подробностти. Ние ще пътуваме като подгряваща група и ще видим коя група юе концертира в Европа и Германия тази есен.

- Разбирам и ти пожелавам да сте на турне с W.A.S.Р. тази есен....

Ха-ха..Благодаря!

Обратно към списък статии, интервюта »