MNEMIC

Датчаните Mnemic са една от най-обещаващите млади европейски банди. Стилът им е модерен нео-траш метъл, подобен на Meshuggah и Fear Factory, като се усеща и солидно влияние от Soilwork. След излизането на доста силния дебют "Mechanical Spin Phenomena", Mnemic стават една от най-големите метъл банди в Европа и свирят по фестивали с имена от ранга на Machine Head, Fear Factory и др. Сега те се доутвърждават с феноменалния нов албум, "The Audio Injected Soul". За това колко е велик албумът, можете да четете в раздела с ревютата на настоящия брой на списание SMF. Колкото до разговора ми с вокалиста на Mnemic, Michael, относно новия албум, бандата, метъл сцената, Judas, футбола и прочие забавни неща, ви пожелавам приятно четене!


Здравей. Аз съм Michael oт Mnemic.

Здравей, как си?

Добре съм. Даже съм доста добре в момента!

Новият ви албум излезе преди няколко седмици. Мисля, че е доста добър!

Благодаря ти.

Какво мислиш, че успяхте да постигнете с "The Audio Injected Soul", което не можахте с дебюта?

Мисля, че поизчистихме нещата малко. Ако погледнеш първия албум, бих казал, че е доста комплексен. Новият е по-лесен за слушане. Има повече мелодии, повече припеви и по-къси песни като цяло... Мисля, че е по-зарибяващ. Определено е по-лесно слушаем.

В албума ви има 3D sound ефекти. Мисля, че това е първият метъл албум с подобно нещо. Нали?

Да. Ние чухме за тази технология преди около година и ни се стори интересна. Говорихме с една компания в Дания и те бяха заинтересувани да направим нещо заедно. Те не бяха се занимавали много с музика. Свършиха си тяхната работа с компютрите и се получи много интересно. Surround sound, но и във вертикална посока. На практика, можеш да сложиш един звук във всяка точка в пространството, която си избереш. Напълно ново усещане ще е за слушателите.

Албумът e на нормално аудио CD, или на аудио DVD? Ще мога ли да го слушам в уредбата си?

На аудио CD e. Но това нещо го няма в промото. Просто още нямахме готов финалния микс, когато трябваше да сме готови с промото. 3D sound-ът е на самия албум. Да, ще можеш да го слушаш в уредбата си. За пълния ефект ти трябват слушалки обаче. Всъщност само това ти трябва - някакъв CD плейър и слушалки.

Коя е любимата ти песен от албума?

Ето това е труден избор! "Dreamstate Emergency" и "Deathbox", мисля. Поне засега. Много е трудно. Работихме много по песните в студиото. От тази перспектива е трудно да се прецени, но мисля, че това са най-добрите песни...

Имате кавър на Duran Duran в албума. Фенове ли сте им?

Не сме точно фенове. Слушали сме тези неща, когато бяхме хлапета и ни се стори добра идея да направим кавър на парче, което не е метъл. Мисля, че се получи една от тези песни, които или ги обичаш, или ги мразиш. Но на мен това ми харесва. Хората могат да си мислят каквото искат, понеже парчето е доста различно.

Има ли някаква концепция зад албума?

Няма цялостна концепция зад албума, но има неща, които сме използвали доста. Като... основената идея е за звука. Заглавието "The Audio Injected Soul", обложката (на обложката на албума има слушалки, б. а.), също и 3D звука. По-скоро това, отколкото някаква обща идея в текстовете. Те вече са за съвсем различни неща. Няма цялостна концепция в песните, но има идея зад албума.

Някои хора казват, че прекалено много приличате на банди като Fear Factory и Meshuggah. Какво мислиш за това?

Мисля, че е ОК. Ние слушаме тези банди, защото правят готина музика, но слушаме и доста други неща. Да, има някакви прилики, но ние се опитваме да открием собствения си стил. Готино е всъщност. Човек трябва да слага етикет на бандите, за да знае какво слуша. Не ми е проблем. След време, надявам се, ще имаме собствено име и хората ще си викат: "Гледай, това звучи като Mnemic"...

Какво мислиш за метъл сцената в момента? Фен ли си на някои от по-новите банди?

Да, мисля даже, че е по-добре от всякога. Известно време нещата бяха ОК, но сега всичко е по-голямо от всякога. Разраства се постоянно. Имаше много метъл фестивали в Европа това лято. А това нямаше да е така, ако нямаше хора, които да ги посещават. Сцената си е добре. Има проблем с продажбите на албумите заради Интернет, но хората си се кефят на музиката. Има много хора, които се кефят на метъл и хард рок. Сцената е по-добре от всякога.

Сигурно ще правите турне за да рекламирате "The Audio Injected Soul". С кои банди ще свирите и къде? Има ли нещо потвърдено?

Това е много хубав въпрос... защото ние в момента работим по това. Нище не е потвърдено още. Само знам, че ще свирим в Скандинавия тази есен. После в Англия. После смятаме да направим едно мащабно европейско турне. Ще гледаме да включим колкото се може повече държави в него. А после ще ходим да свирим в Щатите. Всъшност, това май ще е за другата година. Ние много искаме да свирим. Хората също искат и да ни видят на живо.

Вие сте свирили на няколко доста големи фестивала. На Rock Am Ring, заедно с банди като Machine Head, например.

Да. Ние имахме доста добра година. Беше малко стресиращо, но наистина невероятно. Искаме още от това. Готови сме за Европа!

Някакви дати за Източна Европа?

Нищо не е потвърдено, но напоследък все повече и повече турнета минават през Източна Европа. Надявам се и ние да наминем. А и сме свирили вече в някои от тези страни. Словения и Полша... Беше много яко. Хората са много готини и наистина се кефиха на музиката. Искам да свирим в повече страни от този регион. Но не мога да обещая нищо конкретно, защото просто не знам. Ако ни се даде шанс, ще дойдем задължително.

Какво значи името ви - "Mnemic"?

От древногръцки е. Означава "памет". Това е обяснението, май. И аз не съм сигурен. Звучеше добре и всички се съгласихме бандата да се казва така. Освен това е запомнящо се. По принцип е доста трудно да си измислиш име на бандата. Трябва да изпъква и хората да го запомнят. Отнема време.

Как би описал звученето на бандата?

Бих казал някакъв модерен траш, с влияния от всички жанрове. Трудно е. Имаме и някои рок енд рол елементи, както и някои неща от 80-те. Винаги е трудно да категоризираш собствената си музика. Затова и хората сравняват различните банди, всъщност.

Спомена траш. Какво мислиш за възраждането на тази сцена? Death Angel и Exodus издадоха страшни албуми тази година. А през 90-те цялото движение беше позамряло.

Вярно си е. Аз се радвам. В момента сякаш има място за много различни жанрове. Прекрасно е. Аз се надявам да има повече реюниъни на стари банди. Аз много се кефя на 80-те. Тогава са издадени толкова много велики метъл албуми. Защо не? А и доста хора идват по концертите на тези банди. Има място и за тях в момента.

Кои са петте ти най-любими банди?

Това е доста трудно. В момента... Anthrax, Motley Crue, Slipknot... Darkane всъщност. Аз съм им много голям фен. Нямам търпение да чуя новия албум .... Още една банда... Judas Priest. Да! Много съм запален по "Painkiller". Велик албум!

Те свириха тук преди няколко месеца.

Наистина ли? Ходи ли да ги видиш?

Да. Бих казал, че това е най-добрият концерт, на който съм бил някога.

Наистина? И Rob Halford беше там, нали?

Да.

Мамка му, наистина много искам и аз да ги видя на живо!

Ти си от Дания, нали?

Да.

Интересуваш ли се от футбол?

Разбира се!

Отборите ни бяха в една група на европейското. Ебахте ни майката, честно казано!

Хаха! Да. Но и ние не стигнахме много далеч. Нали знаеш - малки държави, винаги ни преебават.

Какво би искал да кажеш за финал?

Ами... Чуйте новия ни албум. Той е добър и заслужава слушане. Чуйте го и се надявам да се видим съвсем скоро.

Наистина се надявам да дойдете да свирите! Тук има много фенове на подобна музика.

Ако имаме възможност, ще дойдем. Това мога да обещая. Ние искаме да свирим на колкото се може повече места. Ако имаме шанс, ще дойдем!

Стефан Топузов

Обратно към списък статии, интервюта »