MIKAEL STANNE (DARK TRANQUILLITY)

DARK TRANQUILLITY е вече име институция в шведския дет метъл. Групата спечели доста фенове не само в България, благодарение на своя оригинален стил и дори постави началото на т.нар. Готенбърг метъл. Вокалистът Mikael бе така добър да разясни моментната ситуция около групата, както и да хвърли светлина върху последното им издание – двоен сборен диск със заглавие "Exposures – In Retrospect And Denial".


Здравей, Mikael. Винаги е приятно да си разговаряш с един от създателите на шведската дет метъл сцена. Пряката причина за това интервю е пускането на пазара на “Exposures – In Retrospect And Denial”. Разкажи ни нещо повече.

Това е двоен диск, които е в резултат на празнуването на петнадесет годишнината на групата. Вътре е включен рядък и неиздаван преди материал. Много години ние получаваме много запитвания, относно възможността да се пусне диск с предалбумни материали и сега сме щастливи да дадем на всички стари и нови фенове, които се интересуват от първата глава на нашата история, жизнена алтернатива, за която да се бръкнат и да натрупат малко съкровище на Ebay за изтъркано оригинално копие на демото или EP “7”. След дълго ровене в хранилището открих и оригиналните DAT касети на нашето демо ”Trail Of Life Decayed” (1991) и ЕР ”A Moonclad Reflection” (1992). Най-накрая хората ще имат всички песни, които желаят. Няма тайни – всичко е там.

Значи е нещо като подарък за феновете?
Точно това е!

Има ли нови студиини парчета в него?
Последните няколко песни бяха записани по време на “Damage Done” – например песента “Static”. Имахме намерение да я включим в албума, но после се отказахме. “The Poisoned Well” беше записана по същото време, но се появи в японското издание. Останалите неща бяха записани по време на записите на “Haven” или “Projector”.

OK. DARK TRANQUILLITY е най-популярната от така наречената Готенбургска сцена. Можеш ли с твои думи да ми кажеш защо вашия стил стана толкова уникален и веднага се разпознава? Какво ви различава от, да речем, IN FLAMES?
Когато създадохме групата основната ни идея беше да сме нещо, което никой друг не е и да правим музика, каквато никой не прави, като комбинираме елементи от групите, които харесваме. Искахме да имаме агресивността, интензитета и скоростта на групи като KREATOR и DESTRUCTION, и мелодичността на BLIND GUARDIAN или HELLOWEEN. Ние истински харесваме тези групи. Това винаги е била основната цел и никой не може да ни каже какво да правим. Ние ще правим нашата си музика, въпреки всичко. Надявяаме се бихме намерили звукозаписна компания, която би я харесала, но няма да правим компромиси. Ние не желаем да да се подчиняваме на правила или модни тенденции, за да звучим като нещо, което не сме. Докато и шестимата сме доволни със звученето на дадена песен, всичко е наред и ние продължаваме напред. Ние трябва да сме доволни и ако имаме късмет хор\та ще ни последват също.

Абсолютно! Mikael, какво мослиш за шведската дет метъл сцена в момента? Съгласен ли си, че в момента тече нещо като процес на възраждане?
Да, това определено е вярно, но също има и много от старите групи, които са си били тук непрестанно, но чак напоследък получиха повечко внимание. Определено има тонове от страхотни нови албуми, които излизат. Другата седмица ще свирим на Шведският фестивал и това е страхотно. Винаги има толкова много невероятно групи там. Ще е разбиващо. Групи, които бяха забравени или напълно подценени ще излязат на сцената, а това е нещо, което си заслужава да се види.

Добре, да се върнем към твоята група. Миналата година вие издадохте DVD-то “Live Damage”. Напълно ли сте доволни от крайните резултати?
То е добро, колкото изобщо можеше да бъде. Очевидно е, че има неща, които биха могли да са по-добри. Шоуто можеше да бъде записано при различни обстоятелства и други подобни неща. Както и да е, то се оказа достатъчно добро за това което е и, да се надяваме, ще намери занимание на хората за часове. Да се надяваме, че ще направим ново и там ще коригираме всичко, което не харесваме в това.

Мисля, че е страхотно за феновете, тъй като досега не сте издавали нищо концертно. Добре е, че сега имат и картина и звук в едно.
Абсолютно, точно това и му харесвам

Вторият диск на “Exposures…” и концертен запис. Същото шоу като на DVD-то ли е?
Да, просто е малко ремастериран и миксирано за стерео звук, вместо за 5.1.това си е същото шоу без една песен, която не се събра на диска. Ако си имате DVD-то, то може да използвате диска си в колата.

Mikael, на официалния сайт на групата ти има пет пиратски в отдела”дискография”. Какво мислиш за пиратките? Позитивно или негативно нещо са те?
Еми, по-малко и от двете, но лично аз мисля, че е интересно, поне що се отнася да концертните пиратки, а не до онези на албумите ни, които могат да се намерят на пазарите в Русия и Мексико. Това не ми допада, но концертните са готини. Ако искаш да дойдеш на шоуто и си купиш пиратка, нямаш проблеми с мен. Не мисля, че е много разпространено, така че си е доста добре. Аз колекционирах през цялото време. Имам всички концерти на METALLICA, така че мисля, че тези от концертите трябва да са напълно достъпни. Напълно подкрепям това.

Преди време разговарях с Gavin Ward от BOLT THROWER и той мислеше по същия начин. Той личнo има всички пиратки на неговата група.
O, това е върхът. Аз се опитах също да направя това, да събирам пиратски тенески и неща. Готино е, докато не пречи на продажбите ни.

DARK TRANQUILLITY е група, която е участвала в толкова много трибютни албуми на легендарни групи. Кой ти е любимия кавър от тях?
Смятам, че е “Bringer of Torture” на KREATOR. Ние го направихме преди известно време и се оказа страхотен. Мисля, че “My Friend of Misery”, който направихме за трибюта на METALLICA, се оказа доста добър. Ако групата е добра и ти го правиш по добри причини е страхотно.

Аз лично харесвам “Lady In Black” на MERCYFUL FATE. Нека те питам нещо традиционно за нашето списание. Можеш ли да ми кажеш любимите ти групи от всички времена?
О-о-о, това е трудно! Добре: RUSH, ÄNGLAGÅRD / шведска прогресив-метал група /, KREATOR, YES и ATHEIST.

Да, това е велико. Добре, Mikael, какво можеш да кажеш за следващия си студиен албум? Как върви работата? Има ли готови песни?
Да, целият албум е готов.

Наистина?
Не мога да ти кажа много сега. Току що го завършихме и звучи великолепно. Той е, абсолютно, един от най-добрите албуми, които сме правили. Нямам търпение да го пуснем на пазара, но ще отнеме малко време. Първо преговаряме за нов договор и да се надяваме, че “Exposures…” ще ни олесни за издаването на новия албум.

Планирате ли да работите с Century Media или е рано да се каже?
Да, нещо още е рано, но предполагам и се надявам да работим. Просто ще трябва да преминем през всичките приказки за бизнес, които мразя, но трябва.

Планирате ли концерти извън Шведския фестивал?
Да, ще свирим в Финландия, Германия, Гърция, Франция и на още някой места...може би, в Турция, така че ще бъде заето лято и веднага след летните фестивали започваме турне. Ще е страхотно. Всички шоута са изнесени в сайта, така че феновете може да ги проверят.

Mikael, има ли група, която да те е впечатлила с албума си напоследък? Какво слушаш?
Сега слушам два албума : “You Are the Quarry” на MORRISSEY и новия SLIPKNOT, който си взех днес. Абсолютно невероятен е!

Те ще свирят с METALLICA в Белград това лято...
А-а, да. След две седмици ще идват тук също, но аз ще сум в Германия, за да свиря на фестивал, ха-ха!

Благодаря, че се обади на нашето списание, Mikael!
Аз също! Всичко хубаво, приятел!

Обратно към списък статии, интервюта »