METAL CHURCH

Това интервю с легендарните Metal Church беше едно от най-изстраданите, които съм правил. Телефонната връзка бе, меко казано, КОШМАРНА, и добре че си водих записки по време на разговора ми с Kurdt Vanderhoof, защото от записа след това не се чуваше нищо друго освен ужасен шум. Толкова за моите мъки, а сега вижте какво си приказвахме с основателя и основния мозък на една от най-великите хеви метъл групи на Америка, по повод чисто новия им албум "The Weight Of The World"!


1. Здравей, Kurdt! Откъде се обаждаш?

- От Вашингтон.

2. Най-накрая нов албум на Metal Church! Разкажи ни нещо за записването му.

- Всички сме доволни от крайния резултат. Щастлив съм, че всичко се подреди така добре и новият албум е вече факт. Записите вървяха гладко, нямаше никакъв натиск върху групата и химията между нас се получи.

3. Албумът е невероятен! Доволен ли си от реакциите на медиите до този момент?

- Да, абсолютно! Просто не мога да повярвам на страхотните отзиви до този момент. Всички журналисти, с които съм разговарял, твърдят, че албумът е страхотен, а също така и феновете са много доволни от него. Голямо удоволствие е за мен да видя, че Metal Church не е забравена.

4. Какво стана със събирането на класическия състав? Като за начало, какви са взаимоотношенията ви с DavidWayne?

- Не много добри, хa-хa! Е, не съм го срещал от дълго време и не смятам, че той иска да ме види също. Dave очевидно е взел своето решение за това да бъде или не в Metal Church и аз не го виждам в нашите редици. Не съм го уволнявал, той сам взе решение и издаде онзи албум, използвайки логото Metal Church и го нарече "Metal Church". Това не е правилният начин да се правят нещата, така че той вече не е в истинските Metal Church, хa-хa.

5. Aми John Marshall и Duke Erickson?

- Те са си по домовете и прекарват времето си със своите семейства. Те просто не желаеха да правят това повече, но ние все още сме приятели, просто те желаят да отделят повече време на семействата си. Напълно ги разбирам.

6. Защо избра "The Weight Of The World" за заглавие на албума?

- Заради голямата важност на този албум. Имаше дълго чакане за нов албум на Metal Church и "тежестта на света" са точно тези големи надежди и очаквания на феновете. Ние се опитваме да се съобразим с тях в този албум. За нас е много важно албумът да е успешен. Той би могъл да е едно ново начало, но би могъл да е и край.

7. Новият певец Ronny Munroe е свършил страхотна работа! Как реши да работиш с него?

- Аз знам Ronny от неговата работа в Rottweiller и го харесвам като певец. Абсолютно съм сигурен, че направихме правилния избор и той е най-добрият певец за Metal Church. Съгласен съм с теб, че се е представил страшно силно в "The Weight Of The World" и доказателство за това е топлото отношение на феновете към него.

8. Неговият глас напомня много стила на Dave Wayne. Умишлено ли търси такъв вокалист?

- Всъщност да. Мисля, че е по-добре феновете да чуят някой, чийто стил на пеене не е далеч от този на Dave. Така се получи, че Ronny има подобен глас и същевременно е и различен, така че той добавя и нещо свое в новите песни. Това е добре за албума.

9. Jay Reynolds е изненадващо новият китарист на MetalChurch. Чувства ли се на място в групата?

- Така се нядявам, поне, хa-хa! Всъщност Jay Reynolds преди беше мениджър на турнетата на групата. Един ден просто се обади и попита дали може да свири с мен в Church. Той е много добър мой приятел, познавам го още от времето, когато свиреше в Malice през осемдесетте и мисля, че може да свърши страхотна работа в MetalChurch. Той е щастлив, че свири в групата и е хубаво, че добре познато име сега работи с нас. По-добре е за групата.

10. Ти ли си автора на музиката в новия албум?

- Да, почти всички мелодии са написани от мен с изключение на музиката на заглавното парче и на "Time Will Tell". Колкото до текстовете, Ronny написа всичките с изключение на този на "Madman's Overture". Обаче всички момчета помагаха с аранжиментите.

11. Разкажи ни нещо повече за новия басист Steve Unger. Той е непознат на широката публика.

- Steve е работил и преди с Ronny и аз също го познавам от неговите студийни работи. Беше съвсем естествено да го включим в новия състав.

12. Всичко ли е наред най-накрая в лагера на MetalChurch? Ще трябва ли да чакаме още пет години за нов албум?

- Надявам се не, хa-хa! Разбираш ли, аз съм много доволен от положението в групата сега и се надявам всичко да продължи добре и завбъдеще. Окуражен съм за бъдещето на групата. Бях много разочарован от медийните реакции на последния ни албум "Masterpeace", но сега всичко е по-добре.

13. Изненадан съм да го чуя за "Masterpeace"! Честно казано мисля, че това е един от най-добрите албуми излезли през 1999. Това е и един от любимите ми албуми на MetalChurch!

- Благодаря ти много, приятелю! Щастлив съм, че мислиш така, но продажбите наистина не бяха добри и феновете също не бяха много ентусиазирани от албума. Както и да е, всички гледаме към "The Weight Of The World". Имам и голяма подкрепа от страна на лейбъла.

14. Kurdt, нека за момент се върнем на новия албум. Забелязах, че в сравнение с "Masterpeace", няма много сола на китарите в него…

- Да, това е точно така, но и аз никога не съм бил фен на скоростните китарни сола. Мисля, че когато отделяш твърде много внимание на солото, то "задушава" песента. Ние винаги сме се опитвали да правим добри песни и чак след това да покажем възможностите си по отношение на техниката и подобните неща. Нямам нужда да се доказвам като китарист пред някого. Това е и причината да няма много солови изпълнения в албума, които да откъсват вниманието от песента.

15.Каква беше причината да напуснеш официалния състав за албума "The Human Factor"? Защо се дистанцира от групата?

- Просто загубих интерес към сцената по това време. Бях отегчен от цялото напрежение върху групата и реших да се откъсна от всичко, което се случваше. Това не означава, че бях изгубил интерес към Metal Church. Трябваше ми почивка.

16. Kurdt, можеш ли да ми кажеш петте си любими групи?

- Rush, Black Sabbath, Yes, The Who и… о, доста е трудно… Thin Lizzy.

17. Последен въпрос: каква беше реакцията на феновете към вашето шоу на фестивала Rock Hard и къде смятате да свирите това лято?

- O-о, човече, шоуто в Германия беше страхотно! Не можех да повярвам на очите си; феновете бяха невероятни, просто невероятни! Всяко шоу на живо досега беше голям успех за групата, новият състав се приема много, много топло. Това лято предимно ще свирим в Щатите, но се надявам скоро да се уреди и европейско турне.

18. Много благодаря, че се обади на нашето списание, Kurdt! Желая на теб и групата ти всичко най-добро занапред. Сигурен съм, че новият албум ще има страхотен успех!

- Благодаря за вниманието, което отделяте на групата и за подкрепата! Беше удоволствие да разговарям с теб, човече!

19. Само се извинявам за ужасната телефонна връзка…

- Да се надяваме, че интервюто ще стигне до списанието, хa-хa! Чао!

Обратно към списък статии, интервюта »