MESHUGGAH

Ако някой се е съмнявал в това, че Meshuggah са най-зверската и ненормална банда на планетата, опровержението е пред вас – новият им албум, който е всъщност една огромна песен разделена на 13 части. "Catch 33" е факт. Ревю на изданието можете да прочетете в този брой. Барабанистът и идеолог на групата Tomas Haake даде това интервю специално за списание SMF. По време на интервюто, заради скапаните телефонни линии, връзката прекъсна 3 пъти и човекът се обади и 3-те пъти след това. Нещо, за което трябва да сме му благодарни. Приятно четене:


Здравей, Tomas. Как си?

Здравей, добре съм.

Искам отначало да те поздравя за новото ви издание. Пак сте успели да сътворите нещо смазващо, различно и оригинално.

Благодаря.

Каква е реакцията спрямо "Catch 33" досега?

Ами досега поне е доста добре. Всъщност нали още не е излязъл официално - малко е трудно да се каже. Но всички, на които сме го пускали, или са го чули въобще, го харесват. А на някои хора въобще не им хареса. Но това е готино, стига да не е някаква странна реакция от рода на "ами не знам, може би". Когато хората или го харесват много, или съвсем не, е готино. Но повечето хора наистина се кефят на албума.

Кажи ми нещо за концепцията зад "Catch 33".

Всъщност текстовете бяха нещото, което ни накара да изберем заглавието на тази песен. Защото това е една песен, разделена на 13 части. И всъщност не е точно разделена - това са като заглавия на различни части в песента, които ознаменуват някакви промени в музиката. А "Catch 33" е нещо като съживяване на фразата "парагаф 22" от книгата. Текстовете са за парадокси, противоречия и такива работи и затова използвахме тази фраза. Също и графичното оформление е нещо, в което вложих доста старание. Доста време работих върху нещо, което ще допълва и подкрепя тази идея в текстовете и накрая реших да използвам тази идея със змиите. Наистина мисля, че всичко се връзва добре - заглавието на песента, и контекста на текстовете, и обложката. Наистина можеш да го наречеш "концептуален албум", но ние не го виждаме така. Това за нас е просто една дълга песен.

Някои от предишните ви албуми също могат да бъдат наречени "концептуални". "DestroyEraseImprove" например?

Просто няма значение. Ние не го виждаме така, но ако на хората им изглежда така, пак е добре. На нас не ни пука дали хората го смятат за концептуален албум, или не. Не е важно.

Къде записвахте "Catch 33" и кой го продуцира?

Записахме го в нашето си студио, което имаме от няколко години. Намира се близо до Стокхолм в Швеция. И както обикновено, не ползвахме продуцент за музиката ни. И наистина така, като имаме свое собствено студио и не трябва да се ограничаваме с времето, а и иначе е доста скъпо, това ни даде свобода да се занимаваме с продуцирането на албума. Аз наистина се радвам как се получи. Чувстваме се, сякаш сме вложили доста усилия и си личи, като си пуснах албума.

Ще правите ли турнета покрай новото ви издание? Има ли потвърдени дати?

Ще направим едно 3, 3 и половина седмично турне в Европа, както и няколко участия по фестивали. Но не знаем доколко наистина ще правим турнета за този албум. Наистина не е писан за свирене на живо - просто е едно от онези експериментални неща, които правим, и не знаем дали ще правим турнета и към края на годината.

Това беше и следващият ми въпрос: Тъй като албумът е една песен, се чудех дали ще свирите части от него, или цялото нещо, или въобще нищо от него?

Имаме само три седмици да репетираме и всичко зависи от това колко добре ще се сработим за новия материал. Мислим евентуално да можем да свирим 7-8 минути от този албум на живо и се надяваме да се получи. Но всъщност не ни е основен приоритет да свирим "Catch 33" на живо.

Кога ще можем да очакваме нов албум от вас? В смисъл - истински албум, с отделни песни?

Ами надяваме се да е някъде по това време догодина. След тези три седмици свирене на живо през май и юни, ще се върнем в студиото и ще започнем да пишем нов материал. Най-малкото през следващата година можете да очаквате нов албнум от нас.

Издавате доста EP-та и мини-албуми, докато между самите ви цели албуми минава доста време. Чувствате ли се ограничени от албумния формат?

Не бих казал, че се чувстваме затворени в този формат. Наистина, понякога има големи паузи между албумите, но винаги има по някое EP или нещо друго помежду. Просто зависи от това как работи дистрибуцията и цялата музикална индустрия. Доста е трудно да промотираш ЕР по същия начин и винаги е по-добре да имаш албум. Доста по-лесно се продава. Трябва да се примириш с факта. И не е като да не ни се правят албуми, всъщност. Като гледаме накъде вървят нещата, мислим до 10 години, примерно, да издадем албум на DVDс цял филм към него и цялото нещо да е с дължина 2 часа. Ние и сега можем да го направим, но зависи от това как работи индустрията. А днес все още нормалният албумен формат е достатъчен.

Нещото, което питаме всички: кои са 5-те ти любими банди?

Доста е трудно. Всъщност бих казал, че нямам любими банди или нещо такова. Слушам си понякога същите неща, които съм слушал много отдавна, и в същото време много нови неща. Но наистина нямам 5 любими банди, които да ти кажа.

Meshuggahне звучи като никоя друга банда на света. Чудя се какво ви вдъхновява?

Влиянията ни са от едно време. Израснахме с хард рок и хеви метъл музиката. После дойде BayArea траш метълът. Тогава някак си поемаш доста влияния. Но днес гледаме нищо да не влияе на музиката ни. Понякога някоя банда, или някой филм, наистина ни вдъхновяват, но това не е точно някакво влияние. Днес гледаме да черпим един от друг в самата банда. Ние имаме някаква симбиоза помежду си и когато търсим някакво вдъхновение, го правим в самата банда.

Но пък вие имате доста голямо влияние върху новите банди. Особено като структура на песните. Meshuggahбяха може би първата банда, която разби традиционните начини за писане и подреждане на песни.

Наистина много банди казват, че са били повлияни от нас. Наистина е ласкателно да чуеш нещо такова за бандата си. Чувстваш се все едно това, което правиш, наистина има някакъв смисъл, а и някой го е разбрал.

А това признание има ли и материална страна? Успявате ли да живеете само от музиката си?

През последните 4-5 години успяваме да живеем само от музиката, която правим, без да ни се налага да работим нещо друго. Но не сме и богати, даже никак. Едвам свързваме двата края, но успяваме, а и е готино усещане, че можеш да живееш само от това, което обичаш да правиш. Но всичко изисква доста старание и отдаденост.

Някои хора смятат, че ползвате тези прословути 8-струнни китари, само за да се покажете. Наистина, има ли смисъл от тях?

О, да, определено има смисъл! Ако го правехме, за да се покажем, нямаше да ги ползваме по начина, по който го правим. А всъщност си е голяма играчка да свириш на такова нещо, понеже са по-дълги и по-големи от стандартните китари. Искахме да намерим нещо уникално, което да можем да използваме, за да създаваме яки песни. Има още две струни и трябва да свириш по съвсем различен начин. Изисква доста усилия. Трябва да промениш целия си подход към китарата.

Какво ще кажеш за метъл сцената в момента?

Има адски много яки нови банди, определено. Ние всъщност не слушаме много метъл, но определено има много добри банди. Просто са прекалено много, за да ги споменавам.

А отвъд метъла? Какво слушате напоследък?

По принцип с нашата музика, а и специално с този албум, мислим, че можем да достигнем и до някой от друга сцена. Например хора, които слушат прогресив рок или някакви подобни неща. Има пък и много банди, които харесваме, като например Toolи TheМarsVolta.

Какво ще кажеш специално за читателите на SMF?

Ами не знам. По принцип не правя тези неща. Нямам някакви финални думи.

Обратно към списък статии, интервюта »