MARDUK

Morgan Hakansson, дългогодишният китарист и основател на Marduk, е легендарно име на скандинавската блек метъл сцена. Едва ли има фен на този стил, който да не е клатил бясно глава, слушайки легендарни албума като "Heaven Shall Burn…When We Are Gathered" или "Panzer Division Marduk". С изцяло обновен състав и изпълнени с енергия, Marduk атакуват отново с новия си албум "Plague Angel". Morgan бе така добър да ни звънне от Швеция, за да поговорим по този повод...


1. Здрасти, Морган! Обаждаш се от Швеция, нали?

Да!

2. OK, да не губим време. Новият ви албум "Plague Angel" ще бъде издаден скоро. Как се чувстваш след приключването на записите?

Да, добре се чувствам. Имаме изцяло нов състав, работата в студиото мина много гладко и сме изключително доволни от новия ни албум.Той наистина отразявасъстоянието на бандата във всяко едно отношение.Той е мрачен, груб,суров, твърд, студен и бърз!

3. Защо албумът е озаглавен така? Текстовете обединени ли са от някаква концепция?

Фразата "plague angel" отразява духа на албума като цяло. Текстовете се занимават с чумата и всички други видове смърт - смърт, причинена от болест, от война, от убийство. "Plague Angel" символизира земните напасти във всичките им форми.

4. Ами обложката на албума? Тя не е особено типична за Marduk. Снимка ли е, или картина? Разкажи нещо повече...

Обложката всъщност е колаж от три различни снимки. Две от тях заснех аз, а третата е на един друг фотограф.

5. Та защо избра точно тези снимки?

Исках графичното оформление на албума да съответства на звученето му и на духа му, затова сглобихме тези снимки. От всяка перспектива, оформлението символизира усещането, което носи албумът.

6. Morgan, какво можеш да ми кажеш за EP-то "Deathmarch", което ще включва неиздаван досега материал и което ще разпространявате по време на турнето си?

Мислехме да направим нещо специално за хората, които посещават концертите ни. Решихме да направим едно EP с ограничен тираж, което да се продава само на турнето. На него ще могат да се открият нов вариант на парчето "Steel Inferno", една неиздавана наша песен и две версии на парчета от новия ни албум, записани по време на репетициите ни. Това е просто специален подарък за феновете ни, които ни подкрепят на концертите.

7. Доволен ли си от албума в музикален аспект? Втората песен в него - "Throne Of Rats", например, е много бърза и екстремна.

Да! Това е духът на целия албум, но той е и много разнообразен. В него се случват много различни неща. "Throne Of Rats" е типична песен на Marduk- отразява начина, по който възприемаме нещата и това, в което вярваме. Тя също се занимава с чумата - въобще е много типично за този албум парче.

8. Morgan, отново претърпяхте промени в състава. Как се случи така, че Devo Andersson се върна в бандата?

Ами, постът на басист се освободи, а с Devo винаги сме поддържали връзка, дори след като той ни напусна. Реших, че е време той да се завърне и след като това стана, чувството е страхотно.

9. Какво се случи, когато бандата не бе допусната в САЩ? Какво обяснение ви дадоха американските власти?

О, имахме толкова проблеми, че вече не помня всичко. Проблемите са открай време. Явно бяха сметнали, че смятаме да влезем в страната нелегално, защото открили нещо нередно в паспортите ни. Нещата още не са се разрешили, а и да се комуникира с властите им е страшно бавен процес. В момента сме наели адвокат, който работи по въпроса. Рано или късно, ситуацията ще се разреши.

10. Надявам се. Албумите ви сега се издават официално от Regain Records. Това е един бързо разрастващ се лейбъл, в който, доколкото знам, и ти участваш...

Да, защото моят собствен лейбъл - Blooddawn, се разпространява от Regain.

11. Как се роди идеята? Имам предвид - сътрудничеството между Blooddawn и Regain?

Ами, когато напуснахме Osmose, реших да основа собствен лейбъл. Regain ни предложиха да ни подкрепят всячески, така че решихме да работим с тях. Те се грижат за разпространението и рекламата. Много съм доволен от начинът, по който се развиха нещата. Отношенията ни с тях са отлични, така че всичко е наред.

12. Защо BWar напусна Marduk? Какви са отношенията ти с него в момента?

Старая се да поддържам добри отношения с него, макар че напоследък не говорим много. Всъщност той се премести да живее в Щатите; в момента се намира в Калифорния. Чуваме се отвреме навреме, добри приятели сме, но живеем различни животи.

13. Навремето ти свиреше в Abruptum, нали така?

Да.

14. Знаеш ли какво става в момента с тази банда?

Не, всъщност нямам представа. Ако искат да запишат нов албум, ще се свържат с мен.

15. Значи не планираш участия в други проекти, освен Marduk?

Не и за момента.

16. OK, Morgan. Защо сменихте студиото за записите на този албум? Най-успешните ви творби са записани в AbyssStudio.

Сменихме го, защото сега сме с изцяло променен състав. Толкова дълго записвахме там, че сега решихме да опитаме нещо по-различно.

17. Какво е настоящото състояние на шведската блек метъл сцена, според теб?

Нито имам представа, нито ме интересува. Ние правим, каквото правим и не ми пука за това какво правят другите. Живея собствения си живот и друго не ме вълнува.

18. Morgan, можеш ли да ни кажеш нещо за личния си живот? Женен ли си? Какво правиш в свободното си време?

Не, не съм женен. Работя с Marduk- това правя, това е моят живот.

19. А харесваш ли футбол?

Не, мразя го!

20. Хаха! Питам, защото България и Швеция ще играят догодина…

OK, но наистина не съм навътре в тези неща. Спортът с нищо не може да ме заинтригува, освен може би с някой хокейен финал или нещо подобно.

21. Кои са петте ти любими банди за всички времена?

Много е трудно да кажа. Има толкова банди, които бих споменал... Някои от тях са Slayer, Bathory, Possessed… може би Celtic Frost… не знам. Трудно е да назова пет любими банди, защото харесвам много различни стилове в музиката. Петте ми любими банди се менят непрекъснато, хаха!

22. Има ли група, с която да си печтал да свирите на живо?

Всъщност не.

23. Morgan, какви са очакванията ти за предстоящото турне? Дали ще е възможно да видим Marduk в Източна Европа?

Надяваме се. През декември ще проведем първата част от турнето в обичайните страни - Германия, Холандия, Белгия и т.н.След това, през пролетта ще направим ново турне, по време на което ще се опитаме да свирим в Беларус, Украйна, Румъния, България, Унгария.Ще се опитаме, но не мога да заявя нищо със сигурност, защото все още това са само планове.Ще направим всичко по силите си да посетим тези места. Винаги сме искали да свирим повече в Източна Европаи се надявам да имаме тази възможност след издаването на новия ни албум. Това ще бъде основната ни цел. Надявам се да посетим и България!

24. Би било велико! Благодаря ти за отговорите и за това, че се обади на списанието ни!

И аз ти благодаря. Ще се видим в България!!!

Обратно към списък статии, интервюта »