LORDI

Lordi е сравнително ново име на европейската метъл сцена, но определено ви препоръчваме да "хвърлите едно ухо" на тази група. Ако ви е примъчняло за добрите стари времена, когато KISS, Twisted Sister и Alice Cooper буквално колеха и бесеха по стадионите по цял свят, имате нужда да чуете някой от албумите на Lordi. А може би вече сте засичали някой техен клип по VH1? Сега, за пръв път тяхно издание се разпространява в цяла Европа, благодарение на новите им издатели от Sanctuary Records Group. Добре дошли в света на Lordi …


Здрасти, човече! Обаждаме се от S.M.F. Magazine, България!

Здравей! Да, приятно ми е да те чуя! Между другото, това има ли нещо общо със "sick mother fuckers"?

Да, именно!

TWISTED SISTER!!!

Шефът на списанието ни е голям техен фен.

О, OK. И аз съм им голям фен, така че… S.M.F. - чудесно!

Според някои хора Lordi са KISS на новото хилядолетие. Какво би казал?

Ами, прави са, хаха! Поне бихме искали да мислим за себе си по този начин. В музикално отношение и като имидж се опитваме да правим това, което правеха идолите ни, но го правим по по-екстремен начин, нещо като подобрена версия на нашите идоли. И да, KISS са на първо място сред влиянията ни - всички в бандата сме им големи фенове още от малки. Споделяме обичта си към групи като Twisted Sister, KISS, W.A.S.P. и Alice Cooper. Опитваме се да изведем на едно ново ниво това, което те правеха през 70-те и през 80-те години и което продължават да правят дори и сега. Но KISS на новото хилядолетие - мисля, че звучи много добре.

Как се стигна до договора със Sanctuary Records Group?

Ако трябва да съм честен, аз съм само творец, не съм запознат с всички детайли. Тук, във Финландия, основният ни договор е с BMG и те се грижат за разпространението ни в чужбина. Не знам дали Sanctuary са се поинтересували от нас или BMG са продали лиценза ни, но съм много доволен от развитието на нещата. Досега сме получавали сериозно разпространение само в Скандинавия и Германия, така че този договор със Sanctuary ни отваря много врати. За нас е страхотно да сме в същия лейбъл заедно с KISS и Alice Cooper!

Ти каза нещо, което е свързано със следващия ми въпрос - как се чувстваш в един лейбъл с Bruce Dickinson, Tony Iommi, Queensryche и W.A.S.P.?

Е, липсата ми на думи описва най-добре как се чувствам... Мои идоли като KISS, W.A.S.P. и Alice Cooper са към същия лейбъл, така че за нас това означава страшно много на лично и умствено ниво. Разбира се, знаем, че влизайки в офиса на Sanctuary няма да се сблъскаме с Gene Simmons на първия ъгъл, но само да знаем, че сме на същия шибан лейбъл, значи много за нас. Ако някой ми го беше казал, когато бях на 10 години, щях да си помисля - "няма начин!". Това е чест за нас.

Досега имате два дългосвирещи албума. Каква е идеята на компилация като "The Monster Show"?

Причината да я издадем е, че и двата ни предишни албума бяха издадени само в определени държави. Най-добрият начин да запознаем хората в другите страни с музиката си, беше да издадем тази компилация. Можехме да изберем най-добрите песни от двата записа и да представим бандата. Ще запишем и следващ студиен албум, който по план трябва да излезе на идния Хелоуийн, така че компилацията само проправя пътя за него. Все пак, тя няма да се появи в страните, в които първите ни два албума са вече издадени.

Доколко е важен имиджът в метъла?

О, ето ТОВА е добър въпрос! Обикновено хората ни питат колко е важен имиджът за нас, а за нас той е наистина важен, но въпросът ти е добър. Мисля, че за хеви метъла и тежкия рок имиджът е твърде важен, но от друга страна, много банди не му отдават това значение, което му отдавам аз, например. Струва ми се, че през 80-те имиджът беше доста по-важен, отколкото е сега, защото погледнеш ли повечето хеви метъл банди сега, ще видиш, че изглеждат по абсолютно еднакъв начин. Всички носят тениски и дънки и ако не си познавач, няма да знаеш кой в коя банда свири. Групите със силен имидж се отличават от останалите. През 80-те беше много лесно да кажеш: "OK, този пич е от W.A.S.P., а онзи - от Twisted Sister" и т.н., а сега е много по-трудно. Лично аз винаги съм харесвал повече банди, които имат какво да предложат и откъм визия. Винаги е имало много силни албуми, които съм слушал, но ако бандата не ме впечатли и зрително, нещо ще липсва, дори и песните да са добри. Това е само моята лична гледна точка. Няма причина да се пренебрегва визуалния аспект. От друга страна, повечето бадни, макар да изглежда, че нямат имидж, всъщност имат такъв. Помисли за Metallica, например - те смениха своя имидж, макар той да не беше от същия тип като на KISS или W.A.S.P.

Имате отлични, много зрелищни видеоклипове. Кой ги режисира и към какво се стремите с тях?

Режисьор на видеоклиповете ни е Pette Ristti. Той е мой приятел от детинство; познаваме се от 20 години. Заедно правехме къси филмчета на ужасите, когато бяхме по-млади. Във видеоклиповете ни винаги отдаваме почит на някои филми на ужасите. Ако погледнеш "Would You Love a Monsterman", ще видиш, че е свързан със "Sleepy Hollow". "The Devil is a Loser" е посветен на "Блейд" и "Писък", "Blood Red Sandman" - на "Злите мъртви". Отдаваме почит на тези велики филми, но се опитваме да създадем и атмосфера около бандата ни, в която друга банда не би се вписала. Вземи за пример клипа на "Blood Red Sandman": ако поставиш на нашите места момчетата от Sonata Arctica, не би се получило. Те не са чудовища, не са толкова плашещи. Е, плашещи са, но не ЧАК толкова, хахаха! Наистина обръщаме голямо внимание на клиповете си, защото се чувстваме много комфортно, правейки ги. Видеоклиповете са идеален способ за нашата банда, защото показват нас и музиката ни; показват света на Lordi.

Как изглежда един концерт на Lordi?

Е, зависи от това къде свирим, разбира се. Ако сме хедлайнери, сцената е достатъчно голяма и таванът е достатъчно високо - тогава използваме много пироефекти и много театро на сцената, в стил Alice Cooper; с резачки, прилепови крила, дъжд от конфети и т.н. Имаме голям сценичен реквизит и театрална постановка. Някои вечери не можеш да използваш пироефекти поради общинските разпоредби, друг път не можеш да побереш на сцената всичко, което ти трябва. Ако се озовеш на шоу на Lordi и не знаеш какво да очакваш - то е като комбинация между концерт на KISS и на Alice Cooper, но все пак държа да отбележа, че същевременно правим нещата по свой начин. Не копираме никого, просто усещането е същото. Мислете за ужасиите на Alice Cooper, за пироефектите на KISS и въобще за едно рок шоу!

Звучи добре!

За съжаление са малко местата, където можем да го реализираме. Обикновено се налага да се лишим от някои пироефекти и сценични съоръжения. Летните фестивали са идеалното място за това, защото там можем да използваме всичко, което ни трябва, но обикновено на такива фестивали разполагаме едва с 45 минути за цялото представление. Донякъде е тъжно, но да се надяваме, че един ден ще сме достатъчно голяма банда, за да можем да изнасяме собствени концерти в големи зали и да правим цялото си шоу всяка нощ.

Кажи ни нещо за себе си и за останалите членове на състава!

Е, хаха, имам навика да говоря много, така че сега си събирам мислите… Аз съм от един град в северната част на Финландия - в Лапландия. Той се намира в Арктическия кръг, където вали през 7-8 месеца в годината и е доста тъмно. Слънцето изобщо не изгрява през зимата, а през лятото изобщо не залязва. Навярно затова съм толкова смахнат, хаха! KISS бяха първата банда, която чух през живота си и все още са ми любимци. Бях в една местна банда и свирихме заедно доста дълго време, но изникна един проблем през 1990-та, когато останалите отказаха да изсвирят една моя песен. Казаха, че нещата ми са глупави, твърде осемдесетарски и твърде попаджийски. По това време вече ги имаше Pantera, гръндж вълната набираше сила, а любимите ми банди като KISS, Twisted Sister, W.A.S.P. и Alice Cooper бяха нещо вчерашно. Всъщност Lordi се появиха, защото исках да измъкна парчетата си от тази система, така че през 92-та направих първото си демо. Събрах нови музиканти и напуснах досегашната си банда. Оттогава правя собствен материал. През 90-те работех като гримьор. Правех грима на актьорите в някои финландски телевизионни филми, както и в реклами и видеоклипове. Затова и поехме по пътя си, защото беше като дневната ми работа, въпреки че вече не е. Всеки друг в групата беше свирил в разни състави преди това. Enary - клавиристката ни - даваше уроци по пиано на ученици. Най-смешното е, че никой не знае как изглеждаме в истинския живот, защото никога не се появяваме без маски и грим. Разбира се, учениците на Enary знаят как изглежда тя, хаха!

Lordi, кои са петте ти любими банди на всички времена?

На първо място - KISS, безспорно, на второ са Twisted Sister - това не е някакво подлизурство, съвсем вярно е, на трето е Alice Cooper, на четвърто са U.D.O. и Accept, тъй като съм голям почитател на Udo Dirkschneider, и на пето са W.A.S.P.

Коя е любимата ти марка бира?

О, всъщност предпочитам уиски…

OK, кажи за уискито тогава?

Любимото ми уиски е "Grant's". Много хора не го харесват, но на мен ми е любимо - това в триъгълната бутилка, хаха! Хубаво е и е меко, а и ефектът от него е гарантиран.

Lordi, кой е любимият ти филм?

Имам два - "Злите мъртви 2" и "E.T."

С коя банда мечтаеш да сте на турне?

С KISS, разбира се. Би било велико, но не вярвам KISS да ни вземат някога за подгряваща група. Мисля, че Gene Simmons ще каже "Не, не, не, няма да излезем на сцената след тези пичове!".

Хаха!

Или най-малкото не биха ни оставили да направим пълното си шоу.

Какво да очакваме от Lordi завбъдеще?

Ще има нов албум на Хелоуийн. Надявам се да покорим нови територии и повече хора да научат за нас. Надявам се да ни виждат повече. Ако хората ни харесат - чудесно, ако ли не - пак добре. Надявам се да се движим напред, а не назад!

Обратно към списък статии, интервюта »