AGNOSTIC FRONT

Agnostic Front са група, която не се нуждае от представяне. Поне за тези, които са поне малко запознати с хардкора. За другите ще спомена, че това са едни от основоположниците на стила, заедно с Cro-Mags, Minor Threat, Dead Kennedys, Black Flag. В дискографията им има класики, сред които са "Victim In Pain", "Cause For Alarm", "One Voice" и "Something's Gotta Give". Занимаваме ви с тях по случай новият им албум "Another Voice", който излиза този ноември, чрез Nuclear Blast, с които те наскоро подписаха договор. Ревюто на албума можете да прочетете в настоящия брой. Надявам се това интервю, дадено от фронтмена на бандата Roger Miret специално за списание SMF, да ви хареса.


Здравей, Roger! Как си?

Добре съм.

Поздравления за новия албум. Много се радвам да чуя олдскуул банда, която още има свежи идеи. Бих казал, че това е най-якият хардкор албум от няколко години насам.

Трябва да се съглася. Все пак това си е моят албум. Но определено е най-добрият хардкор, който аз съм чувал напоследък.

Много ме зарадва препратката към "One Voice" в последната песен.

Радвам се, че си забелязал.

Продукцията е доста добра. С кого работихте по албума?

Албумът е записан в Planet Z Studios в Масачузетс. Това е същото място, където и Hatebreed записаха последния си албум. Продуцира го Jamey Jasta от Hatebreed. Получи се доста добре.

Jamey Jasta пее и в една от песните в албума.

Jamey пее в песента "Peace". Когато албумът излезе, на диска ще има клип към песента. Как я пеем аз и Jamey.

Има ли други гости в албума?

Да, има. В първата песен, която се казва "Still Here", пее Karl, който трябва да ви е познат от Earth Crisis. В парчето "Another Voice" пее Scott от една банда, която се казва Terror. Те са доста известни сега. Тези, заедно с Jamey, са тримата гост вокалисти в албума.

Agnostic Front са може би единствената банда, оцеляла от самото начало на хардкор движението до сега. Защо мислиш, че се разпаднаха другите класически банди?

Ами... не знам, честно казано. Може би, как се казва... са надраснали това да се занимават с хардкор. Нали се сещаш - докато са тийнейджъри са пълни с енергия и се занимават с това, после просто нямат време. Според мен, те просто не са вярвали в хардкора както ние. За мен това винаги е било много повече от музика. Това си е моят начин на живот, всичко, в което вярвам. А от друга страна, някои от групите още са си тук. Murphy's Law... Sick Of It All, въпреки че са от по-новото поколение. Madball още са тук, Biohazard също... Има си банди още.

Madball свириха тук преди около година. Дали ще е възможно и вие да наминете?

С удоволствие, ако можем. Моето положение е малко по-сложно, защото не съм гражданин на САЩ. Аз съм от Куба. За мен е трудно да си извадя виза и да ходя до различни страни. Наистина бих искал да дойда до България. Аз бих отишъл навсякъде, но просто тия гадни закони за визите няма да ми позволят...

Какво мислиш за хардкор сцената в днешно време? Има доста банди, предимно метълкор, които са много известни в момента. Мислиш ли, че това е добро за сцената?

Докато правят това, в което вярват и подкрепят сцената и са напълно искрени, е добре за бандите да стават по-известни. Когато бандата стане известна, повече хора ще идват на концертите, но само малка част от тях ще останат, когато всичко отшуми. Малко е двустранно, но според мен, колкото по-голямо ставa нашето движение, толкова по-добре.

Понеже повечето от тези нови фенове са метъли, кораджиите не ги приемат. Четох из Интернет за няколко случая когато са ставали боеве, защото хардкор феновете са смятали новодошлите за натрапници. Все едно ги ограбват от тяхната сцена. Какво мислиш за това?

Не знам каква част от това е вярно. Но ако е вярно, аз съм против. Не виждам защо човек трябва да идва на хардкор концерти, за да се бие. Хората по принцип идват на концертите, за да слушат посланието и да се забавляват. Също има и една таква връзка между хората... Ние сме единни. Винаги има повече хора, които да се бият срещу тези, които са против нашата сцена. И никой не е идеален. Може да си метъл, който ходи на хардкор концерти и да си мислиш "Тази музика ми харесва много. Защо да не си отрежа косата"... но всъщност на никой не му пука дали си с дълга коса. Не се раждаш хардкор. Трябва да помниш откъде идваш. Защото сега си готин хардкор фен, но помниш ли къде беше преди три години, примерно? Трябва да се вгледаш в себе си.

Много хора започнаха да наричат Hatebreed "комерсиални", след като станаха голямо име. Мислиш ли, че има истина в това?

Hatebreed не са комерсиална банда. Просто това, което правят, е много успешно. Но това не ги прави комерсиални. Те пишат албумите си и песните си искрено и от сърце. Освен това са доста близко свързани с хардкор сцената. Те са добри приятели с всички в сцената, а и правят много за нея. Не е техен проблем, че много хора ги харесват. А овсен това, чрез Hatebreed хората откриват и Agnostic Front и хардкор сцената като цяло. Също така са готини, земни пичове... Всъшност точно това е най-тъпото нещо в хардкора: когато една банда стане малко по-успешна и започнат да ги слушат повече хора, самата сцена им обръща гръб. Защо го правят, по дяволите? Защо обръщат гръб на нещо, което е толкова истинско, нещо което те прави това, което си? Това са нашите банди, нашата сцена, защо й обръщате гръб?

Какво мислиш за ситуацията в Америка сега? Имам предвид войната в Ирак, изборите и прочие?

Аз съм против войната в Ирак. Не мисля, че трябва да сме там. Не мисля, че трябва американците да се вживяват в ролята на световна полиция. Аз не симпатизирам на Буш. Аз не го харесвам въобще. Мисля, че е маниак... но всъщност и Кери не е особено по-добър...

Питам те, защото на обложката на албума има войници и освен това ми се стори, че някои от песните засягат подобни теми...

Това с войниците е, защото... ние харесваме подобни снимки. Повечето от обложките ни са с разни военни мотиви. Този албум е повече за хардкор сцената. Ние сме хардкор войници и нашият глас ще се чуе. Това е посланието всъщност. По-скоро сме насочени към социалната политика, отколкото към световната. И все пак има една песен, която докосва тази тема. Това e "Peace". Песента е за войната днес. Но тя по-скоро е за истината, че не могат всички да са съгласни. Всички са изпълнени с омраза. И е било така години наред, хиляди години... Но, нали... аз не съм съгласен с войната, особено с тази в Ирак. Не че мисля, че Садам е светец. И той е маниак и чудовище. Но тези оръжия за масово унищожение така и не бяха намерени, а много хора умряха. Просто нещата стоят така.

Един фен ме помоли да те попитам това: Как точно би категоризирал стила на Agnostic Front? Пънк или хардкор?

Ние сме си Ню Йорк Хардкор банда. Корените ни са в пънка. Ние започнахме като пънк банда. Тогава това си беше нашият собствен уникален пънк стил, който после прерастна в това, което сега наричаме хардкор. Но тогава това си беше просто агресивен пънк. Agnostic Front сме си точно Ню Йорк Хардкор банда...

Кои са петте ти любими групи?

The Clash, Sex Pistols, Agnostic Front, заради "Victim In Pain", Madball... не знам. Има толкова много яки банди.

Кой е любимият ти албум на твоята банда?

Аз имам три най-любими албума на Agnostic Front. В момента най ми харесва "Another Voice". Мисля също, че "Victim In Pain" е велик албум. След това е "One Voice", a след него - "Riot Riot Upstart"... но в момента мисля, че най-добрият албум е последният - "Another Voice".

Има ли нещо, което искаш да кажеш за финал?

Благодаря ви за всичко. Благодаря за подкрепата, благодаря за интервютата. Благодаря на всички, които са слушали и подкрепяли Agnostic Front през годините. Това е нашият живот, не е нещо, за което четем, или нещо, за което просто си говорим. Хардкорът е нашият лайфстайл, ние сме се занимавали с това много години. Посетете нашия сайт http://angosticfront.com, вижте новините, разпишете се в книгата за гости, кажете "здрасти". Идвайте по концертите. Това е!

Обратно към списък статии, интервюта »