LAKE OF TEARS

Ето, че имаме шанс и повод да си поговорим с една от легендите на европейската дарк и готик метъл сцена. Daniel, член на невероятно талантливите шведи Lake Of Tears, ни разказа някои интересни подробности около новия им, много силен албум "Black Brick Road", както и за това какво се случва около групата напоследък. Въпреки, че звучеше малко уморен, той се оказа крайно приятен събеседник...


1. Здравей, Daniel! Новият ви албум е просто убийствен! Малцина очакваха такова мощно завръщане от LakeOfTears. Как се чувстваш сега, след като албумът е готов?

- Трудно ми е да ти кажа… чувството е хубаво. Винаги се чувстваш добре, когато завършиш такава творба - записите и всичко останало. Много сме доволни от този албум. Никога не можем да сме напълно доволни, но мисля, че свършихме добра работа.

2. "Black Brick Road" според мен е един от най-силните ви албуми. Съгласен ли си, че той е завръщане към мрачния стил на "Headstones", например?

- И да, и не. Ако някой го възприема по този начин, тогава вероятно е прав сам за себе си. Не сме се стремили да се завръщаме към някакъв определен стил, нито да постигнем въпросното мрачно звучене - нищо такова. Просто направихме парчетата такива, каквито ни хрумнаха и не мислихме за нищо друго.

3. Разбирам. Сега имате ново лого, нов лейбъл - Sanctuary Records и със сигурност много нова енергия. Какво точно се случи в периода между издаването на "The Neonai" и "Black Brick Road"?

- Бяхме спрели да свирим заедно през 1999-а, точно след албума "Forever Autumn". Така мина доста време без никакво свирене, но дойде един момент, в който решихме да опитаме отново. Бяхме се разпръснали по различни градове и всеки от нас бе уредил по свой начин живота си. Свързахме се пак един с друг и се събрахме, снабдихме се с оборудване, изсвирихме няколко стари парчета и се почувствахме чудесно. За нас да свирим заедно е нещо много хубаво - така се лекуваме душевно в известен смисъл. Много е вълнуващо.

4. Как стана така, че подписахте със Sanctuary Records?

- Ами, получихме e-mailот представител на лейбъла, след което обсъдихме нещата помежду си и стигнахме до съгласие. Срещнахме се с хората от Sanctuary, които се оказаха много свестни и бързо се споразумяхме. Беше нещо съвсем естествено.

5. Това е чудесно. Мисля, че най-после ще получите подкрепата и вниманието, които заслужавате. Новият албум на Lake Of Tears е сигурен знак, че готик метълът е все още жив и е в отлична форма. Каква според теб беше причината групи като Paradise Lost и Crematory да променят стила си преди няколко години? Дори Lake Of Tears бяха поизоставили класическото си готик звучене за известно време.

- О, това е много труден въпрос. Всеки ден ни се случват какви ли не неща. В продължение на няколко години човек може да се промени по много начини. Според мен промяната е нещо необходимо; тя е нужна, за да не се затваряш в рамките на една и съща личност, ако чувстваш желание да правиш нещо ново. За други банди не ми се говори - нека правят каквото правят. Самите ние чакаме песните да дойдат при нас. Начинът, по който представяме дадена песен зависи много от това как за пръв път се появихме на музикалната сцена, как се научихме да свирим и т.н. В началото слушахме доста дет метъл и това ни накара да си купим китари и барабани и да създадем група! Чакаме музиката сама да дойде при нас и когато това стане, не мислим за други неща.

6. Daniel, какво можеш да ми кажеш за текстовете на новите парчета? Има ли някаква концепция зад тях?

- Албумът не е концептуален в смисъла на това да има някаква история за конкретно събитие или нещо подобно, но всички текстове са обединени от обща идея, защото в крайна сметка идват от едно и също място, рожба са на едно съзнание и едни преживявания. Има връзка между тях, макар да не разказват история.

7. Значи отделните песни в албума не са непосредствено свързани?

- Технически погледнато, не са свързани, но тъй като източникът им е един и същ, имат обща тема, макар и понякога да е трудно да се опише с какво точно се занимават.

8. Разбирам. А как смятате да подкрепите албума? Имам предвид, ще изнасяте ли концерти тази година?

- Нямаме конкретни планове за турнета, но да се надяваме, че ще можем да изнесем няколко концерта. Би било забавно. Свирихме на няколко фестивала тази година и навярно ще участваме на още няколко. Трябва да изчакаме и да видим какви възможности ще се открият. Зависи от много неща.

9. Daniel, любимата ми песен на новото CDе "Dystopia". Коя е вокалистката там?

- Името й е Christinaи се свързахме с нея с помощта на продуцента ни за този албум. Точно в тази песен искахме да експериментираме, затова се свързахме с нея и пробвахме. Това беше едно от парчетата, в които искахме тя да пее.

10. Най-широко признатият ви и известен албум е "Headstones". Ако не е тайна, колко копия сте продали от него?

- О, нямам представа. Не знаем много за тези неща. С BlackMarkне знаехме почти нищо.

11. Срамота…

- Обърни се към Black Mark по този въпрос.

12. Странно е, че не сте наясно с цифрите. Питам, защото ми е интересно от парична гледна точка дали сте в състояние да се издържате от това, което печелите като група?

- Не, не е възможно. Не печелим кой знае колко от бандата. От предишния ни лейбъл не получавахме пари за нищо - това е положението.

13. Daniel, нека ти задам един последен въпрос. Кои са петте ти любими групи за всички времена?

- За всички времена? Бих казал Pink Floyd, Black Sabbath, Metallica… О, много е трудно - има толкова много добри банди. OK - The Beatles и Uriah Heep.

14. Daniel, разговорът с теб беше много приятен, благодаря ти, че се обади за нашето списание. Би ли искал да кажеш нещо в заключение?

- О, тези заключения винаги са толкова трудни…

15. Хаха!

- Така де - какво бих могъл да кажа? Хубаво е, когато хората оценят това, което правим в албуми като този. Искам да благодаря на хората, които слушат и се наслаждават на музиката ни. Някои от тях ни пращат писма и е-mail-и и за нас е прекрасно, че имаме някаква роля в живота на всеки от тях. По този начин и те някак си имат роля в нашия живот.

Обратно към списък статии, интервюта »