IRON SAVIOR

Piet Sielck е свирил с Helloween в ранните им дни, работил е с Blind Guardian и Gamma Ray, а през 1997-ма година сформира с Kai Hansen и Thomen Stauch бандата Iron Savior. Въпреки нароилите се напоследък стотици пауър банди, надпреварващи се за ниша в сцената, състави като Iron Savior са не по-малко значими и необходими за развитието на стила. Лидерът на групата и кръстник на немския хеви/пауър метъл – Piet Sielck, говори пред списание SMF за новата творба, за трите китари в една метъл група, за научната фантастика и всичко останало (без смисъла на живота).


Здрасти, Piet! Поздравления за чудесния нов албум на Iron Savior - "Battering Ram"! Албумът е по-кратък от предишния - нарочно ли го направихте такъв, или просто така се получи?

Благодаря. За продължителността - съзнателно направихме "Battering Ram" по-кратък. Не знам как е при теб, но за мен е трудно да не се разсейвам, когато слушам албум с продължителност от порядъка на 75 минути, да кажем. Колкото и да е високо нивото на музиката, рядко успявам да изтърпя до края толкова дълъг албум. "Battering Ram" не е твърде голям и свършва малко по-рано, отколкото слушателят очаква и се надява да свърши. Това го кара да си пусне албума още веднъж, хаха.

Мен ако питаш, качеството е по-важно от продължителността… "Condition Red", например, макар и доста дълъг, не беше никак скучен албум.

Да, съгласен съм. "Unification", който също много харесвам, също е от по-дългите ни творби… Този път искахме да създадем нещо солидно и въздействащо, което да те грабва от началото и да не те оставя чак до края.

Не променихте стила си през годините, но музиката ви си е все така интересна. Как го постигате?

Труден въпрос ми зададе… Винаги се опитвам да следвам собствения си вкус и чувствата си, когато става въпрос за музика. Създавам такъв хеви метъл, какъвто бих искал да слушам, претворявам разбиранията си за тази музика в албумите ни. Тъй като имам опит като продуцент, имам определени предпочитания за звука на китарите, барабаните и т.н. Правя ги такива, каквито човекът Pietхаресва, и от това в крайна сметка излиза албум на IronSavior.

С какво се занимаваше през двете години между издаването на "Condition Red" и на "Battering Ram"?

Изнесохме няколко концерта през 2002-ра по случай излизането на "Condition Red". Трябва да отбележа, че не беше достатъчно, но това ще се промени сега - ще има голямо турне в подкрепа на "Battering Ram". През 2003-та бях доста зает с другото си занимание - на продуцент.

Значи все още продуцираш метъл банди! С по-млади такива ли обичаш да работиш, или с утвърдени имена?

Предпочитам да работя с по-малки групи. Това се дължи на факта, че не обичам да пътувам много - семеен човек съм, имам жена и две деца и не ми се иска да стоя далеч от дома дълго време. Когато работиш с голяма банда, винаги продуцирането отнема много време и усилия. За по-малки състави не е проблем да идват при мен в Хамбург, за да работим тук.

Да се върнем на "Battering Ram". Обложката е много силна, предизвикваща въображението. Нещо специфично ли представлява?

И да, и не. Обложката иде да покаже, че макар и новият ни албум да не е концептуален, все още музиката ни е свързана с научната фантастика. Искахме изображението на този космически кораб да действа като удар, да носи енергия, и в крайна сметка да пасва на музиката и на заглавието.

Как се случи така, че взехте Yenz Leonhardt на баса?

Преди около година на всички ни от групата стана ясно, че не бихме искали отново да изживеем ситуацията, която имахме с Kai - в състава ни да има човек, който да е ангажиран и с друга банда. Решихме, че ще е по-добре Masterplanда не зависят от IronSavior, и обратното. Затова се сбогувахме с Janи се подготвихме за прослушване. Yenz беше първият, който се яви и, фактически - последният. Thomasго познаваше от доста години, но аз никога не го бях срещал. Та Yenz дойде в репетиционната ни и щом започнахме да свирим заедно, веднага почувствахме, че много добре си пасваме с него. След тази първа репетиция му казахме: "Ти си човекът, няма да търсим други басисти."

Защо се отказа от идеята за три китари в Iron Savior?

О, все още имаме трима китаристи, но само на концертите. Свирим ли на живо, Uwe Lulis от Rebellion ни помага като трети китарист. Що се отнася до студийните ни творби, там само Joachim и аз се справяме прилично. Поне така си мисля, хаха. Но на живо да имаш трима китаристи на сцената е страхотно.

По този начин сигурно ти е и по-лесно да се съсредоточиш върху вокалите…

Абсолютно! Има определени инструментални пасажи в музиката ни, които са предвидени за три китари, а и това придава много повече енергия на едно представление. Все пак, на места ми е трудно хем да свиря, хем да пея. Така че когато искам, мога просто да спра да свиря, а другите двама пак се справят с музиката. Обикновено аз свиря рифовете и партиите по време на припевите.

Можем ли да очакваме концертен албум от вас в близко бъдеще? Все пак вече имате пет дългосвирещи записа…

В момента не мислим точно за това. За да запише една група лайв албум или DVD, тя трябва да изчака подходящия момент за това. Не искам просто да запишем шоуто си в някой клуб и да издадем DVD ей така, за спорта. Надявам се в идната година да имаме добра възможност за такъв запис. Не е малко вероятно да издадем концертен албум, но все още нямаме конкретни планове.

Напускането на Kai Hansen не се отрази по никакъв начин на звученето на Iron Savior. Все пак, не съжаляваш ли понякога, че той вече не е част от бандата?

Ако трябва да съм честен, не съжалявам. Доста ми олекна, след като заедно взехме решението Kai да ни остави. В началото присъствието му в състава много ни помогна - без него дебютът ни едва ли щеше да привлече толкова внимание и да се приеме толкова добре. Но непрекъснато ми се налагаше да обяснявам разни неща на хората - защо Kai не е с нас на турнетата, защо пише по една-две песни на албум и т.н. Това не беше добре за Iron Savior. След като той напусна, се притеснявах как публиката ще приеме първия ни албум без негово участие - "Condition Red". За щастие интересът към нас не намаля, а стана тъкмо обратното.

Когато издадохте дебюта си през 97-ма, предполагаше ли, че този тип метъл впоследствие ще набере толкова сила?

Когато записахме първия си албум, аз все още бях предимно продуцент. Основах Iron Savior, защото исках да докажа на себе си, че мога да бъда и добър музикант. Всичко стана от само себе си - албумът беше записан и издаден, започнахме да изнасяме концерти… Не очаквах да имам такъв успех с IronSavior, но се радвам, че се случи. Ще ми се да вярвам, че сме допринесли с нещо за развитието на сцената.

Кои от новите немски банди цениш най-много?

Определено Edguy - те силно изпъкват на фона на останалите. Не че са преоткрили хеви метъла или нещо такова, но имат уникално звучене и собствен начин да правят музиката си.

Ти си ветеран в метъл средите. През твоите очи, как се промени сцената от 80-те насам? Развива ли се, или запада, според теб?

Слушам метъл от много години и като го погледна в по-общ план, бих казал, че в тази музика се редуват силни и слаби периоди. 80-те несъмнено бяха период на изумителен подем, с Новата вълна на британския хеви метъл, с траша и т.н. По-късно, до средата на 90-те, пазарът беше залят от доста посредствени групи, които много хора наричаха метъл. От пет-шест години насам сцената търпи сериозен подем. Според мен днес има много млади банди, чиито албуми след десетина години ще бъдат смятани за класики по същия начин, по който сега се считат за класически творбите на Maiden. Хеви метълът се утвърди като класическо течение в музиката - можем да го сравним с блуса, например. Той съществува от стотици години и сигурно ще продължи да съществува още много дълго време. Същото мога да кажа и за метъл музиката.

Доволен ли си от продажбите ви в момента?

Продаваме прилично, но кой ли не би желал да продава повече… Винаги може повече, хаха! Ситуацията на пазара от известно време не е никак розова, но ние сме позитивно настроени.

Разправи за текстовете в новия албум. Доста по-различни са от тези, които са запазена марка на IronSavior.

Текстовете са доста съществена част от албумите на Iron Savior. В предишните албуми се занимавахме предимно с научнофантастични концепции, които невинаги бяха ясни за доста от слушателите. В "Battering Ram" няма някаква история, няма фабула. Текстовете са по-отворени към други теми. Почувствах се някак облекчен, че не ми се налага да пея за космически кораби повече. Не ме разбирай погрешно, аз все още много си падам по подобни неща, но има далеч по-разнообразни теми, които можеш да засегнеш. Отваряш прозореца си и навън те чака целият свят, с цялото си богатство, което би могъл да прехвърлиш в текст на една песен... Текстовете в "Battering Ram" са нещо, което лесно се разбира и с което е лесно да се идентифицираш. Ако погледнеш песни като "Protector" или "Titans Of Our Time" от предишния ни албум - това са страхотни парчета и е истинско удоволствие да ги свири човек на живо. Феновете винаги реагират силно на тях, но забелязвам, че има и такива, които са доста объркани от текстовете и се чудят за какво по дяволите иде реч… Вземи "Breakthe Curse" от новия ни албум - дори да не си чел текста, бързо схващаш смисъла. Или пък "Heavy Metal Powered Man", "Battering Ram" и т.н.

Откъде идва тази твоя страст по фантастичното?

Трудно ми е да ти кажа… Пораснах с научната фантастика, това е любимата ми литература. Също така гледах Star Trek и бях много запленен от тези истории за непознати светове и същества. С фентъзито ситуацията е подобна - в тези стилове винаги има оставено много място за въображението на самия читател, всичко е възможно. Винаги ме е занимавала идеята за бъдещето - човек няма как да знае какво ще му донесе то…

Какви са хобитата ти?

Намирам се в щастливо положение - работата ми за мен е и хоби. Обожавам да се занимавам с музика, макар да отнема повечето ми време… Обичам да карам ски, което за съжаление няма как да правя в Хамбург и затова ходя на планина веднъж годишно. Сърфингът също ми е слабост - в морето, не в интернет, хаха. Не съм особено спортен тип, но имам едно колело и непрекъснато се движа с него из града.

Какво мислиш за неотдавнашния реюниън на Judas Priest?

Мисля, че се задават велики концерти от тях, това е сигурно. Нов албум все още няма и сигурно ще свирят предимно стари неща… Не вярвам да включат в програмата си много от "Demolition" и "Jugulator", нито пък песни от соловия период на Rob. Очаквам новия им албум със смесени чувства, защото никак не ми допаднаха последните им два албума. "Crucible" също не е сред любимите ми заглавия, така че съм леко скептичен. Въпреки това се надявам да сътворят нещо смазващо, макар и очакванията ми да не са толкова високи. Дано изненадат приятно всички ни.

Напълно ли си доволен от стила на Iron Savior? Не си ли мечтаеш тайно да сформираш някоя грайнд или гор дет банда?

Хахаха, не, за нищо на света! Харесва ми това, което правя сега, това е моето разбиране за метъла. Приемам съществуването на такава музика и уважавам чуждия вкус, но попрището ми е другаде. Всъщност като се замисля, стига това да се котира добре, какво ми пречи да се пробвам в стила, хаха…

Любими групи:

Judas Priest


Iron Maiden


AC/DC


Van Halen


Rainbow

Обратно към списък статии, интервюта »