INFERNAL MAJESTY

В този брой ви представяме една група с легендарен статус в траш метъл средите. Канадците Infernal Majesty се завръщат с нов албум след няколкогодишна пауза и отново поразяват с безумно техничния си и екстремен стил. Китаристът на групата Kenny бе така добър да отговори на въпросите ни за митичния албум "None Shall Defy", изключително продуктивната канадска метъл сцена, както и за несъстоялия се концерт на Infernal Majesty в София!


1. Привет, момчета! Кажете нещо за състава на бандата в момента! Всичко ли е наред в лагера на InfernalMajesty?

Поздрави от Ада, Стояне! Настоящият състав е непроменен от 2001-ва година насам, като трима от нас са първоначални членове на групата - Steve Terror на китара, Chris Bailey на вокали и аз на китара. Двамата най-нови членове са барабанистът Kris Deboer и басистът Eric Dubreuil. Нещата между нас се развиват отлично и смятам, че това е най-силният състав, който сме имали до момента.

2. Вече имате нов албум, озаглавен "One Who Points to Death". Защо имаше толкова дълга пауза между издаването на този албуми предишния - "Unholier than Thou", който се появи преди цели шест години?

Защото сме едни мързеливци… не, шегувам се.След като издадохме "Unholier Than Thou", направихме това, което правят повечето банди в такъв случай - проведохме турне към албума, а след като се върнахме от него, решихме, че ни е необходима промяна. Трябваше да открием барабанист и басист, а както хората знаят, такива се намират най-трудно.Освен това се преместихме във Ванкувър, Канада, което също беше сериозна промяна за нас.Нещата опираха и до пари. Steve Terror и аз плащахме за всички записи, което ни излизаше доста солено, тъй като нямахме подкрепата на някой лейбъл.Наистина искахме да извадим по-рано новия албум, но забавянето беше неизбежно. Трябваше сами да плащаме за обложката и оформлението, а и се налагаше да мастерираме песните, преди да ги издадем.След като сключихме договор за разпространение в Северна Америка с Galy Records, подписахме с Black Lotus, така че трябваше да се дооформят някои юридически въпроси, преди да можем да издадем албума чрез тях.

3. Новото CD звучи още по-агресивно от предходното. Нарочно ли търсехте тозисуров, мръсен звук?

Да... Слушаме доста такива коментари, но всъщност не желаем да сме в позицията да свирим само траш - стремим се да опитваме нови неща. Ако всички ги харесаме - чудесно, но така или иначе, мразим да ни поставят в категории. Отделяме много време на песните си и всички влагаме по нещо в тях - ако някои от тях иматдет метъл привкус, така да бъде.

4. "One Who Points to Death" се издава в Европа от Black Lotus Records. Как се случи така, че подписахте с тях?

Има една компания, която се грижи за мениджмънта на бандата и работи доста здраво за нас. Първо подписахме с GalyRecordsза Северна Америка. Мениджърите ни (RustyAxeManagement) сметнаха, че това би бил добър ход, имайки предвид, че в миналото получавахме невероятни предложения, които така и не се осъществяваха. Искахме да си запазим правата върху албума, в случай, че нещата не потръгнат. В GalyRecordsзнаеха, че искаме друг лейбъл с по-добро разпространение за Европа и останалата част от света, затова и подписахме с Black Lotus. Мениджърите ни се свързаха с тях и макар да имахме и други предложения, Black Lotus изглеждаха лейбълът, способен най-много да помогне на Infernal Majesty.

5. Преди няколко месеца плъзна слух, че Infernal Majesty ще свирят на живо в България. Всъщност, имаше дата за София дори в официалния ви сайт! Какво се случи в крайна сметка?

Да... Този концерт трябваше да се състои, но докато бяхме на канадското си турне, установихме, че работните ни визи за някои страни няма да са готови навреме за концертите. Нямахме голям избор - наложи се да отменим тези дати, защото би ни струвало много пари да не сме на турне непрекъснато.

6. Легендарният ви дебютен албум "None Shall Defy" беше преиздаден през 1996-а от Displeased Records, но си е все така труден за откриване. Смятате ли да го издадете за трети път?

Всъщност нямаме никакъв контрол върху тези неща. Roadrunner Records държат правата върху албума, а Displeased Records купиха лиценз от тях. Помолихме ги да ни позволят да откупим правата, но до момента не са ни го позволили.

7. Канада има една много, много силна траш метъл сцена. Какви са отношенията ви с банди като Annihilator, Exciter, Anvil, Razor…?

Да, познаваме всички тях и сме свирили заедно. Наскоро свирихме с Razor и Exciter в Торонто, където прекарахме страхотно - нали този град някога беше наш дом. Дори е възможно да сме на съвместно турне с Anvil догодина.

8. Как гледаш на съвременната траш сцена? Чуваш ли талантливи млади банди в стила?

Мисля, че сцената е наред... Би могла да си възвърне някогашното величие. Погледни Slayer -те сега са по-големи, отколкото са били въобще някога. Знам, че винаги ще има пазар за метъл музиката и тя никога няма да си отиде. Погледни всички стари банди, които вадят албуми в момента!Всичко това ми говори, че все още има силно желание да се прави траш. Все още предпочитам стари неща като Slayer и Death, но една група, която наистина харесвам, е Divinity от Канада - тези пичове са велики!

9. Запазена марка на бандата ти са сложните и технични китарни партии. Смяташ ли китарните сола за съществена част от едно тежко парче? Какво би казал за така наречените "нео метъл" банди, които изобщо не свирят сола?

Ако песента го изисква, разбира се, че солото е важна част. Всяка песен има начало, средна част и финал, с няколко допълнителни пасажи, хвърлени сред всичко останало. Steve и аз прекарваме доста време, композирайки песните. С него сме заедно от толкова време, че знаем добре какво харесва и какво не харесва другият. Пишем такива парчета, каквито бихме свирили с удоволствие и след десет години. Няма смисъл да пишеш нещо, което не би свирил на живо. Колкото до така наречения нео метъл, наистина не давам и пет пари за него.

10. Кои са петте ти любими банди за всички времена?

Slayer, Mercyful Fate, Kreator, Death, Iron Maiden.

11. Всички знаем, че текстовете ви са силно антирелигиозни и сатанински. Те важна част ли са от Infernal Majesty?

Считаш ли, че бихте могли да пишете и социални текстове в даден етап от кариерата ви? Разбира се… Текстовете са също толкова важни, колкото и музиката. Винаги търсим интересни теми, но обикновено всичко се върти околотъмната страна на нещатаи около истории от миналото. В новия ни албум една-две песни сигурно ще се занимават със ставащото в момента по света, но тепърва предстои да решим дали ще ги включим.

12. Някои фенове на албума ви "None Shall Defy" ви обвиняват за това, че последните два записа са твърде дет метъл ориентирани.Какво би им казал?

Е, поне несе уплашихме, за разлика от много други банди. Знаем, че не всички ще останат доволни от това, което правим, но се гордеем с всяка една песен, която сме записали. Макар да се придържаме към корените си доколкото можем, знаем, че няма смисъл да записваме "None Shall Defy" отново и отново, тъй като много бързо ще стане отегчително.

13. Планирате ли да проведете турне в Европа скоро? Като оставим настрана интервютата, какво ще направите в подкрепа на албума?

Да... В момента пренасрочваме турнето си за януари 2005-а. Това е най-добрият начин да помогнем на самите нас и на "One Who Points To Death", но пък интервютата са най-добрият начин да достигнем нови фенове, които не са чували за нас досега.

14. Благодаря ти за отговорите. Какво би добавил в заключение? В България има много фенове на Infernal Majesty!

Благодаря... Искаме да благодарим на всеки, който ни е подкрепял през годините. Не мислете, че в скоро време ще слезем от сцената, защото няма да го направим! Надяваме се скоро да се срещнем с българските метъли. Ако някой от вас иска да научи повече за Infernal Majesty, нека посети сайта ни - www.infernalmajesty.com и там ще открие последната информация за нас.

Обратно към списък статии, интервюта »