GOREFEST

Всеки , който помни Gorefest, знае, че те бяха една от основните метъл групи в края на 90-те. В последните си два албума холандците успешно прокараха пътя на класическия рок сред непристъпните дет метъл дебри.


Всеки , който помни Gorefest, знае, че те бяха една от основните метъл групи в края на 90-те. В последните си два албума холандците успешно прокараха пътя на класическия рок сред непристъпните дет метъл дебри. Резултатът бе повече от успешен, но изглежда името на последния им албум - "Chapter 13", им изигра фатална шега. Просто така и не се появи негов наследник. В края на 1998-ма, няколко месеца след излизането на албума, групата обяви края си. През това време Жан-Крис /бас и вокали/, Ед /барабани/, Франк /китара/ и Боудуин /китара/ си намират различни занимания. Жан-Крис се включва като бас и фронтмен към синт-поп/ню уейв проекта Cold Pop Culture. Франк е жестоко разочарован от стеклите се обстоятелства и дори не докосва китара в продължение на няколко години, преди негови познати да го навият да им помогне в проекта The Hollow Man. Ед от своя страна започва да се занимава още по-сериозно с музика. Той става основен барабанист в проекта Ayreon. Помага на прогресив дивата Lana Lane в албума й "Secrets of Astrology" и дори удря палките, макар и да не си признава, в проекта Krezip(нещо като холандски вариант на група Мастило), които са едни от най-комерсиалните групи в Холандия. Боудуин решава да запълни времето си по най-добрия начин и завършва музикална консерватория с профил класическа китара. След известно време като преподавател по китара, той се събира отново с Ед Уарби и още няколко момчета създават групата Live and Dangerous. На първият им концерт идва и Франк Хратхоорн. Идеята за събирането на Gorefest вече не изглежда като мираж. Лятото на 2004-та довежда нещата до щастлив край. Причината - Nuclear Blast, или по-скоро желанието на лейбъла да преиздаде стария каталог плюс неизвестни досега демо записи и бонус парчета. Срещнали се след толкова много години, момчетата решават да се пробват отново. След участието си на Wacken тази година, групата влиза отново в студио, за да запише поредния си албум. Този път стилът е втвърден. След като новината за риюниъна бе разпространена, SMF се свърза с групата за кратко интервю.

Първо да ви приветстваме с добре дошли, след толкова години на очакване и надежди.

Благодаря ви много за чакането, ние също се радваме, че се завръщаме

Та, как изкарахте последните няколко години? Какво правихте през цялото това време?

Хм... доста скучно беше... ха-ха. Всеки от нас имаше своите по-малки или по-сериозни музикални забежки. Всеки се отнасяше сериозно към работата си, но събирането на Gorefest отново е това, което ни трябваше. Аз лично не вярвах, че ще се занимавам с музика отново, но ето, че се намерих с едни приятни момчета и създадохме група наречена The Hollow Men. Малко тежки китари... беше готино.

Някой от вас занимаваше ли се с някаква друга работа освен с музиката?

След раздялата всички останахме свързани по някакъв начин с музиката. Аз пробвах да се занимавам с компютри известно време и бях системен оператор, но скоро се отказах. Просто това не беше по моята част. Малко след това започнах да пия... ха-ха-ха.

Нека се върнем няколо години назад. Каква бе причината за раздялата?

Кладенецът започна да пресъхва, пък и ние започнахме да се виждаме все по-рядко. Също така бяхме много изтощени, което хич не беше добре. Просто по едно време бяхме спрели да функционираме като група. Преди това направихме едно турне с Judas Priest, което беше внушително изживяване за нас и се забавлявахме наистина. Странно как, но не успяхме да задържим доброто ниво и просто се разпаднахме.

А, каква е причината за риюниъна?

Те са няколко, но най важната е, че Жан-Крис и Боудуин изчистиха проблемите помежду си. Когато те се помириха, бе въпрос на седмици, ако не и на дни пак да се съберем като в доброто старо време. Всички се почувствахме добре след тази среща и се зачудихме дали не можем да се опитаме да направим нещо отново заедно. Така и така се бяхме разделили, нямаше нищо лошо да забием няколко стари парчета, просто за удоволствие.

Ако не се бяхте разделили тогава, какво мислиш щяхте да правите сега?

Може би щяхме да се разпадаме точно в този момент.... ха-ха-ха. Не. Раздялата бе неизбежна тогава. Ако не беше станало през 98-а, щеше да е през 99-а или 2001-а. Просто се бяхме изчерпали като група и аз се радвам, че тогава стана точно така. Сега ми е още по-хубаво, като се събираме отново.

През тези години поддържахте ли връзки помежду си?

Да, чувахме се от време на време, с изключение на Жан-Крис и Боудуин, които не си говореха доста време. Аз и Жан-Крис често се засичахме в кварталната кръчма на по бира и отвреме навреме посещавахме Ед в родния му град, където гледахме филми по цяла вечер.

Съжаляваш ли за раздялата?

Разбира се. Но както ти казах, тя беше неизбежна. В началото болеше много, но след няколко години започваш да виждаш нещата от друга гледна точка и започваш да оценяваш повече нещата, които имаш в момента. Тогава съжалението по отминалите неща изчезва.

Като се обърнеш назад, кой ти е любимият албум на Gorefest?

Той е връзката между "False" и "Chapter 13". И с двата ме свързват страхотни спомени. И двата ги записахме с ентусиазъм, който така и нямахме по време на другите записи. Мисля, че има добри парчета и в другите албуми, но тези двата все още ги слушам с голямо удоволствие.

Би ли ни разкрил в какви посоки ще се развива музиката в новия албум? Дали той ще е логичното продължение на "Soul Survivor" и "Chapter 13"?

Логичното продължение на "Soul Survivor" e "Chapter 13". А логичното продължение на "Chapter 13" трябваше да е някъде през 99-а. Но тогава не се случи и сега, 6 години по-късно, ние се чувстваме, както през 92-ра. Пак сме ние, но малко поостарели и в състояние да правим истински метъл.

Имате ли някакви идеи за заглавие на албума?

Все още никакви. Все пак заглавието е най-малкото нещо, което ни вълнува в момента. Прекалено заети сме да пишем нови песни.

Някакви идеи за имена на парчета?

Всъщност Жан-Крис пише текстовете на песните. Предполагам, че вече е измислил нещо... ха-ха... Само че трябва да го питаме него.

Би ли описал стилa на Gorefest в момента?

Да, той е доста твърд. (Истинските думи на Франк бяха - heavy shit). Доста по-тежък, отколкото на последните три албума, всъщност. На места звучи като нещо средно между албумите "False" и "Chapter 13", но е доста по-бърз. Ед здраво се труди над касите... ха-ха. След цели 12 години, отново блъска яко по барабаните. Има дори блек метъл акорди тук-таме. Дори имам няколко сола, след като не съм свирил такива през последните 12 години.

Как се почуствахте на Динамо след толкова много години?

На Динамо беше много яко. Времето се прецака, но лайфът беше под две огромни шатри, които ни пазиха от дъжда и в края на краищата никой не се намокри. Реакцията на публиката беше много по-добра, отколкото очаквахме и се получи един наистина як концерт. След това отидохме да гледаме Obituary, след толкова много години, което беше страхотно.

Ще експериментирате ли със звука отново, както в последните два албума?

Ха-ха. Не знам, човече. Може би да, може би не. То не става от само себе си. Всичко се случва по време на репетициите. В момента сме доста "твърдо" настроени, така че едва ли ще експериментираме много, но дори във "False" направихме неочаквани неща, така че кой знае...

Какво мислиш за метъл сцената в момента. Мислиш ли, че тази музика излиза с нова сила напред?

Нямам идея. Не мисля, че метълът се е променил толкова много през последните години. Сега слушам банди като Trivium и Killswitch Engage и не мисля, че те правят нещо по-различно от това, което правеха другите банди в края на 80-те и 90-те. Което е добре, бързам да добавя. Поне откакто аз слушам метъл, не виждам голяма разлика. Не знам за никаква "нова сила", тъй като метълът винаги си е бил музика с яки китари, мощни барабани и убийствени рифове... и всички тези неща ги чувам и при новите банди.

Кои млади групи ти правят впечатление?

Не бих ги нарекъл млади групи, но всичко, което правят Devin Townsend. "Alien" - албумът е жесток. Групи като Enslaved и Zyklon наистина се справят добре... Иначе си падам по банди като Leviathan, Xasthur, Arch Enemy, Killswitch Engage, Anaal Nathrakh, The Project Hate, Aborted, Nile, Mastodon, последният албум на Neurosis е направо убиец. Разбира се, има и стотици банди извън метъла, които ми харесват. Засега няма дефицит на музика ... ха-ха.

А някакви нови групи, които не можеш да понасяш?

Като оставим настрана нещата, намиращи се в топ 40, например, май няма. Но няма как да знам, защото не искам да прекарам малкото време, което ми е останало на земята, в слушане на разни отегчителни групички... хаха.

Можеш ли да обещаеш, че няма да се разпаднете през следващите десет години?

Всъщност прощалното ни турне започва веднага след Wacken Open Air... ха-ха. Не. Шегувам се. Нищо не мога да обещая. Ще продължим, докато можем и докато това ни радва и забавлява. Може да е само година, може да са пет, никой не знае. Всичко, което мога да кажа сега е, че се забваляваме много и гледаме напред. Искаме да запишем един наистина добър и тежък албум. След това ще видим.

Кога можем да очакваме албума или първия сингъл?

Незнам дали въобще ще има сингъл, но все пак ви препоръчвам да се навъртате около музикалния ви магазин през есента. Ще имате възможността да се сдобиете с новите неща някъде по това време.

Някакви планове за турне?

Надявам се. Като завършим новия албум в края на 2005-та, ще помислим по въпроса, но ние самите нямаме търпение да хванем отново пътя.

Преди да се разделите не успяхте да дойдете в България. Надявам се сега да успеете.

Да-а-а. Така и не дойдохме. Сигурно не е била на картата тогава, предполагам. (А-а-а , моля моля... беше си там - бел.ред). Ние също се надяваме да дойдем и да свирим при вас. Просто не оставяйте на мира местния ви промоутър и кой знае... можем да се видим скоро.

Сайт: www.gorefest.nl

Обратно към списък статии, интервюта »