AGATHODAIMON

Германия не се слави особено с блек метъл сцената си, но на огромния й музикален пазар нямаше начин да не пробие поне една родна група в жанра. Най-много шум се вдигна около Agathodaimon и определено има защо. Групата демонстрира класа и самочувствие с всеки следващ албум, а с новия "Serpent’s Embrace" ни дава достатъчно добър повод да се свържем с китариста и вокалист Sathonys.


1. Новият ви албум - "Serpent's Embrace", вече е на пазара. Доволен ли си от крайния резултат?

- Да. Мога със сигурност да го заявя, защото в досегашните ни албуми винаги имаше нещо недоизкусурено, някакъв детайл, от който не бяхме съвсем доволни. Разбира се, винаги се намира по нещо, което ти се иска да промениш, след като завършеният албум се окаже в ръцете ти. Мисля, че новият ни албум донесе много удовлетворение на всички в бандата. Имахме някои промени в състава и беше нужно известно време, за да изградим стабилна връзка помежду си, но пак казвам - да, доволен съм.

2. В звученето ви има голямо развитие от дебютния ви запис "Blacken The Angel". Звукът ви по естествен начин ли се развиваше, или му повлияха и външни фактори?

- Надявам се развитието да е естествено, защото всичко в живота търпи промяна и не можеш винаги да си останеш същия. Всеки рано или късно се променя в положителна или отрицателна посока, а що се отнася до музиката, винаги сме се стремили да дадем всичко, на което сме способни. Разбира се, опитваме се да намерим свой стил, но музиката отразява и развитието ни като личности.

3. Има немалко немски блек метъл банди, но Agathodaimon лесно се откроява сред тях. Какво мислиш за настоящата немска блек сцена?

- Гледам на нея с малко смесени чувства, защото още когато дебютирахме, бяхме малко или много натикани в категорията "блек метъл". Никога не сме гледали на себе си като на чиста блек банда, въпреки че блек метълът беше основното ни влияние тогава и все още е важна част от музиката ни. Мисля, че начинът, по който много немски банди подхождат към блек метъла днес, е доста различен. Когато правехме първите си стъпки, започнахме с идеята да не бъдем тру, нито некро и т.н., а да изградим една общност и да се подкрепяме взаимно. Преди много години се занимавах с обмен на ленти и по това време беше страхотно да срещаш други хора и да се наслаждаваш на музиката. Днес много блек метъл банди си забиват нож в гърба едни на други, говорят глупости едни за други, а това е жалко. Разбира се, има и много примери за добри блек метъл банди в Германия, но мисля, че повечето хора тук възприемат блека прекалено сериозно.

4. Ясно… Нека се върнем на новия ви албум. Той концептуален ли е в текстово отношение?

- Всъщност не. По скоро бих казал, че следваме една концепция, отнасяща се до цялостния ни подход към текстовете. Същото е и с музиката. Не само един човек композира музиката, както и неколцина изготвят текстовете. Обикновено този, който напише музиката за дадена песен, или поне по-голямата част от нея, пише и текста към песента. Този път аз написах повече текстове от обикновено, а и имахме две гост-участия. Едното е на JulioMarino, който е професор по английски език в Португалия. Поддържаме контакт с него от много години; той има уникален стил и много богат речник - нещо, което е много трудно постижимо за някой, който не е отгледан с този език. Що се отнася до съдържанието на текстовете, мисля, че основната разлика между нас и много други банди е, че ние не се опитваме да разказваме история. Няма сюжет, но има определена визия, идея, скрита зад текстовете. Целта ни е да обогатяваме музиката чрез текстовете си, да създадем някакъв образ пред очите на слушателя, да подсилим общото впечатление от албума. Текстовете ни имат характерна атмосфера и добавят нещо към музиката. Опитваме се да сме поетични чрез внимателен подбор на думите, които използваме.

5. Този път има доста чисти вокали. Чия беше идеята за този вид пеене?

- Вината вероятно е моя, хаха! Направих малко чисти вокали на последния ни албум - "ChapterIII" и тогава не бях сигурен дали решението ми е добро или не, защото не съм изключителен вокалист. Същевременно се опитвах да тренирам гласа си възможно най-много. Когато изпълнявахме песните с чисти вокали на живо, получавахме много добър отзив от публиката и това ми вдъхна увереност за новия албум. Друга важна предпоставка за наличието на чисти вокали в "Serpent'sEmbrace" е това, че имаме нов басист, който е и много добър вокалист. Докато моят глас е малко мек и готик ориентиран, неговият е по-остър, повече хеви метъл. В някои от парчетата изпълняваме вокалите заедно, той пее сам в последната песен - "Feelings", а аз - в "Serpent'sEmbrace". Доволни сме и отзвукът е доста добър.

6. Наистина, звучи страхотно. Мисля, че идеята е добра, защото много развива звученето ви. Често ви сравняват с Cradle Of Filth. Какво мислиш за тези сравнения? Cradle Of Filth повлияли ли са ви?

- Не мисля, че сравнението е добро, защото всъщност няма никаква връзка между двете банди. Ние дори нямаме вампирски текстове. По времето, когато възникнаха тези сравнения, хората вероятно са били впечатлени от името на бившия ни румънски вокалист - VladDracul. Той е роден в Румъния и това беше само отдаване на почит към една историческа личност, а не към героя, измислен от Брам Стоукър. Също така имахме различна визия от CradleOfFilth, различно оформление на албумите, различен подход към текстовете. Уважавам тази група много. Имахме шанс да свирим на живо с тях и ги харесвам, особено ранните им неща, но днес не виждам много прилики между нас и тях.

7. Има много театрални, оркестрирани пасажи в музиката ви, особено в откриващото парче на новия ви албум. Мислиш ли, че екстремният метъл трябва да е театрален и да набляга на визии?

- Мисля, че това е въпрос на личен вкус. Аз много харесвам епичните неща. Мисля, че хеви метълът винаги е бил нещо повече от това да си стъпил здраво на земята. Не знам как да го обясня, но това е свързано и с корените на блек метъла. Опитваме се да добавим тази театрална атмосфера, за да направим песните си по-дълбоки. За нас е необходимо да имаме мрачен елемент в музиката си, но и не искаме да сме като много банди, които се въртят по радиата.

8. Това е четвъртият ви албум за Nuclear Blast и доколкото виждам, винаги сте получавали много подкрепа от страна на лейбъла. Какво можеш да ни кажеш за сътрудничеството ви с Nuclear Blast?

- През 1996-а година, когато обмисляхме предложенията на различни лейбъли, бях учуден да разбера, че един мой стар приятел е започнал работа в NuclearBlast. Бях много щастлив, че той хареса албума ни. Той каза, че го е пуснал на шефа си, който го харесал също. От самото начало общуването с Nuclear Blast беше чудесно. Имаше и други лейбъли, проявяващи интерес към нас, но стигнеше ли се до преговори, нещата се проточваха със седмици. NuclearBlastни отправиха добро предложение, проведохме кратки преговори и всичко си дойде на мястото. Работата ни с тях досега е много по-добра от тази, която наблюдавам в други лейбъли. През годините имах възможността да се срещна с всички хора, работещи в NuclearBlast, и дори сам започнах да работя там. Мисля, че това е най-добрият лейбъл за този тип музика и съм доволен от избора, който направихме тогава.

9. Радвам се да го чуя! Би ли ми казал кои са петте ти любими банди?

- О, това е трудно. Бих могъл да изредя двадесет… Мисля, че най-влиятелната банда, бандата, която ме въведе в метъла, е IronMaiden. Celtic Frost също са много важни за мен. Що се отнася до блек метъла, ще спомена Emperor и Samael, а за разнообразие - AliceInChains.

10. Благодаря ти. За финал, какво крие бъдещето за Agathodaimon? Ще концертирате ли тази година?

- Разбира се, бихме искали да свирим на живо. Обикновено провеждаме много шоута през уикендите, но основният ни проблем е, че е трудно да се организираме за турне. Не сме професионални музиканти, не се издържаме от музиката си и затова ни се налага да търсим някакъв прозорец в другите си задължения, който да ни позволи да проведем турне. Обикновено някоя банда ни предлага да я придружим на турнето й и вокалистът ни казва: "Не мога, имам много важна работа, която не мога да напусна", или пък някой учи през това време и т.н. Ще се опитаме да реализираме това, дори ако трябва да е в края на годината или в началото на 2005-а. Би било отлично.

 

Обратно към списък статии, интервюта »