FREEDOM CALL

С "Eternity" през 2002-ра младата надежда на немския хеви метъл – Freedom Call, сложи край на трилогията за Taragon и пое на двугодишно пътешествие по европейските сцени. Резултатът пристига сега под формата на концертна тава със заглавие "Live Invasion", събрала в едно най-силните парчета от репертоара на бандата и култовото EP "Taragon", превърнало се в колекционерска рядкост. Chris Bay се оказа приятен, спокоен и весел събеседник, с когото поговорихме за всичко, случващо се около Freedom Call напоследък.


Здравей, Chris! Как си тези дни?

Радвам се, че най-сетне се свързахме! Ами как да съм - зает както обикновено покрай Freedom Call. Давам интервюта, такива неща…

Наскоро беше издаден първият ви концертен албум - "Live Invasion". Записи от кои концерти използвахте за него?

Записахме три концерта в Германия - в Щутгарт, където подгрявахме за Blind Guardian, в Дюселдорф и в Мюнхен. Може би щяхме да включим и някои шоута от други страни, но избрахме тези с най-добър звук.

Колко дълго продължава обичайното турне на Freedom Call?

През последните две години изнесохме доста концерти, може би около стотина - всичко седем или осем турнета. Това ни е работата, все пак, а и сме щастливи, когато сме на път.

Кое беше най-силното ви турне?

Турнето ни със Saxon - те са мои идоли! Обичам много музиката им и когато разбрах, че ще свирим заедно, не можех да го повярвам! Удиви ме силата им на живо и енергията, с която забиваха - в това отношение само BlindGuardian могат да се сравняват с тях. Но всяко едно турне е ценно - трупаш впечатления, свириш пред хора, които знаят песните ти… Това е много радващо за всеки музикант.

Считаш ли, че дадена част от един лайв албум трябва да бъде презаписана в студио от бандата, ако концертното изпълнение не е на необходимото ниво?

О, не, не ми харесва подобна идея! Мисля, че студийните и концертните албуми са коренно различни. В един студиен албум даваш израз на преживяванията и чувствата, които си трупал през изминалата една, или две години. В студиото имаш възможност да изгладиш всичко по новия си албум и да обработиш звука както трябва, докато един концертен запис е просто уловен миг, който не се нуждае от никаква допълнителна украса. Лайв албумите са, за да показват какво могат групите на живо, как ги приема публиката и т.н. - предназначението им не е да са полирани до блясък.

Чудесно е, че решихте да включите EP-то "Taragon" в "Live Invasion"…

През 99-а година лейбълът ни взе решение "Taragon" да излезе само във Франция и Япония. Ние и тогава искахме да го издадем навсякъде, но едва сега ни се откри възможност за това. Получавахме тонове писма от фенове, които са искали да си купят EP-то, но не са могли да го открият никъде. Решихме, че моментът е подходящ да ги зарадваме с "Taragon" в добавка към "Live Invasion". Цената си остава същата, така че това е просто бонус за почитателите ни.

Наричат ви тру метъл, пауър метъл, мелодичен метъл, немски метъл и как ли още не… Къде поставяш FreedomCallсред всички тези определения?

Трудно е да се опише с две думи… Предполагам, че сме нещо средно между всички тези стилове. Не ми харесват специализирани понятия като "мелодичен спийд метъл" и подобни - за мен всичко това е просто рок музика, хаха!

Как гледаш на така наречените "супергрупи"? Питам, защото и FreedomCallчесто са наричани така…

Знам, знам… Лоши спомени имам, свързани с това, хаха. Етикетът "супергрупа" наистина не беше добра идея на лейбъла ни - такива определения не бива да се дават на кой да е само с рекламна цел. Бяхме неприятно изненадани, когато всички започнаха да ни наричат така - не може да си супергрупа, още преди да си издал дебютния си албум! Подобни титли оставят феновете и журналистите с погрешни впечатления. Не ми се иска хората да мислят за нас като за супергрупа.

Кога един концерт е добър, според теб?

Много е лесно да ти отговоря - добрият концерт е този, след който хората, като се приберат у дома, си казват: "Беше страхотна вечер!" Нямаме за цел да показваме на феновете си колко велик китарист имаме, или колко високо мога да пея аз, или как Danе в състояние да разглоби от бой барабаните си… Важното е хората да си прекарат добре, като цяло да са доволни и на другата сутрин, спомняйки си преживяното, да си кажат: "Отново бих отишъл на техен концерт."

Трудно ли е за Daniel да свири и в двете групи - Gamma Ray и Freedom Call, особено когато сте на турне заедно?

Всъщност редовно се случва да правим съвместни концерти - една и съща агенция урежда шоутата на двете групи. На Danтогава му се налага да свири по три-четири часа почти без прекъсване, но за него не е проблем - млад и здрав човек е. Иначе той се старае да разпределя по равно времето си за студийните записи на GammaRayи на FreedomCall. Засега се справя.

След като издадохте толкова силен лайв албум, смятате ли да запишете и материал за концертно DVD?

О, да, бихме искали да имаме и DVD скоро! Много групи бълват DVD-та на конвейер, но ние държим на качеството. Освен това, по време на всяко турне записваме по нещо - има много забавни ситуации преди и по време на един концерт, които си струва да се видят. В момента, в който имаме финансовата възможност да извадим едно професионално направено DVD, ще го направим.

Разкажи ни нещо около създаването на трилогията за Taragon. Сагата базирана ли е върху действителността?

Да, определени части от историята са свързани с реалния живот. От самото начало бяхме решили приказката за Taragon да не е твърде обемиста и сложна - не сме писатели, все пак. Просто искахме "Stairway To Fairyland" да е добър албум, а историята беше жест към всички любители на фентъзито сред почитателите на пауър метъла. Музиката винаги е била на първо място за нас, но един албум печели много и от силна история. Освен мелодиите и самите текстове, в дебюта ни се промъкна и трети елемент - зараждащата се сага, която завършихме чак в "Eternity".

На кой му хрумна интродукцията на "Metal Invasion" да е на латински?

Идеята за това беше на Daniel. С него сме учили латински в училище, хаха, но той явно го помни по-добре от мен. Все пак беше много отдавна и за да уточни значението на някои думи, той се свърза със старата си учителка по латински, за да я пита кое е правилно да се каже и кое - не. Целта беше да добавим още нещо към атмосферата на песента.

Ето и един въпрос, който вълнува всички ваши фенове: Кога можем да очакваме новия албум на Freedom Call?

О, вече се задава на хоризонта! Миналата седмица приключихме с композирането на песните и смятаме да влезем в студио в края на юни. Тогава ще запишем първите барабани, както и основните китарни партии. Доколкото се договорихме с лейбъла си, албумът ще се появи по магазините през януари догодина. Преговаряме и с много организатори на концерти и планираме огромно европейско турне няколко седмици след издаването на албума.

Надявам се да ви видим и в България!

Аз също много бих искал да свирим у вас, но решението за това кои страни ще посетим до голяма степен не е наше. Все пак трябва някой да ни покани …

Кажи още нещо за предстоящия ви албум. Ще има ли нова сага, или нова музикална насока?

Сагата за Taragon е завършена, така че ще измислим нова история, която ще е малко по-различна. Няма да изоставим фентъзи мотивите, но ще се опитаме да ги съчетаем с повече елементи от реалността. Трудно е да експлоатираш все едни и същи теми… В музикално отношение не очаквайте изненади - ще продължим развитието си от "Eternity", но ще включим и всички нови идеи и преживявания, които натрупахме през последните две години.

Имате много позитивно и приповдигнато звучене. Кое ви вдъхновява да създавате такава музика?

Всички членове на Freedom Call са щастливи и оптимистични хора. Така че просто сме искрени - позитивизмът в музиката ни не е поза. Животът ми като музикант е много весел - записвам добра музика, обикалям много страни, срещам се с хубави хора. Не ми допадат групи, които правят депресивна музика, или от които лъха отрицателна енергия на сцената. Моята цел е да правя хората щастливи, да им дам някаква мотивация, да ги вдъхновявам. Излизайки на сцената, предаваме доброто настроение на публиката си.

Как реши да се занимаваш с музика?

На около седем години започнах да свиря на китара - тогава тя беше по-голяма от мен самия, хаха! На десет просвирих и на пиано. Родителите ми много ме насърчаваха и решението да стана музикант не беше трудно. По-късно започнах и да пея, и ето ме днес!

Какво мислиш за следните няколко групи:

Rhapsody - Свирили сме няколко пъти заедно. Много ми харесва музиката им, защото е толкова епична и симфонична, а като добавим и тези бързи барабани… Въобще, големи музиканти са. Все пак, по мое мнение, в песните им има твърде много информация за единица време и не толкова основни структури. Въпреки това ми допадат.

Angra - Старите Angra с Andre Matos много ми харесваха. Andre е фантастичен вокалист, има много специален глас, уникален е. Способен съм да го различа сред стотици пауър метъл вокалисти. Останалите от състава също са отлични музиканти, с тях проведохме първото си турне…

Blind Guardian - О, те не правят просто музика - албумите им са като мини-опери. Музиката им е много голяма и сложна. Hansi има характерно звучене, което не може да се сбърка. Blind Guardian са много силна банда, с фантастична музика и също така много смислени текстове. Професионалисти са от всяка гледна точка.

Hammer Fall - Имат много добри песни, които лесно влизат в съзнанието и остават там дълго. Излязат ли на сцената с тези кожени дрехи, направо може да се нарисува комикс около тях, хаха…

Edguy - Те са ми много близки приятели, особено Tobi и Jens. Млада банда с голям талант и силна мотивация. Имат реална възможност да се превърнат в метълвеличия.

Gamma Ray - Също много добри приятели. Прекрасни песни и нечовешки концертни изпълнения! Когато вземат Michael Kiske за вокал, ще станат най-великата съвременна хеви метъл банда!

Freedom Call - Добър певец, хаха… Интересна музика, добри са и на живо. Стъпка по стъпка хората започват да възприемат Freedom Call като сериозна група. В идните години ще градим стила си така, че слушателят още от първите акорди да може да каже: "Ей! Това парче със сигурност е на Freedom Call!"

Как виждаш бъдещето на пауър метъла, да кажем след десет години?

И аз често си задавам сам този въпрос… Сред много хора битува мнението, че хеви метълът е в криза и т.н. Няма такова нещо! Все още има активна ъндърграунд сцена, от която непрекъснато излизат талантливи банди. Метълът винаги е имал сериозни и верни фенове и благодарение на тяхната подкрепа се е задържал и до днес. Мелодичният метъл има светло бъдеще, според мен.

Какво е мнението ти за трибют албумите?

Зависи от бандата, на която се правят кавъри. Има смисъл от такъв албум в чест на Queen или Led Zeppelin, или някоя друга банда от такъв ранг. Важно е и музикантите, които свирят в подобни албуми, да са фенове на бандата, а не просто да следват нарежданията на лейбъла си… През 2001-ва участвахме в "Keepers Of Jericho" в чест на Helloween, имаме и още няколко кавъра, но завбъдеще не мисля да записваме повече такива.

Що за човек е Chris Bay?

Доста зает човек е, поне напоследък, хаха. Като характер е търпелив, жизнерадостен. Опитвам се да живея живота си, както намеря за добре. През лятото трудно работя - по това време предпочитам да съм сред природата. Обичам спорта - практикувам планинско колоездене, тичам за здраве и т.н. Имам един Mercedes Benz на 32 години, който непрекъснато реставрирам…

Последни думи?

Благодаря ти за интервюто - за пръв път говоря с български журналист и се радвам, че сме известни у вас. Чуйте "Live Invasion" и очаквайте новия ни дългосвирещ албум! Надяваме се, че един ден ще можем да ви посетим!

Любими групи:

Iron Maiden

Judas Priest

Helloween

Saxon

Deep Purple

 

Обратно към списък статии, интервюта »