FOZZY

Ако не знаете (нали ние затова сме тук – да ви информираме), Fozzy е групата на световноизвестния борец от американските шоу-серии World Wrestling Entertainment (WWE) – Chris Jericho и на бившия китарист на Stuck Mojo – Rich Ward. Новият им албум "All That Remains" излиза на 17-ти януари и е първият с изцяло авторски материал. Предчувстваме, че Fozzy ще е следващото голямо име, излязло от щатската метъл сцена, затова вижте какво ни каза самият Chris Jericho!


1. Здравей, Chris! Откъде се обаждаш?

Обаждам от място някъде между Тенеси и Алабама. Ако връзката се разпадне, ще ти звънна пак, защото това е район със слаб обхват. Бих се преместил на място с по-добра връзка, но не искам да ти губя времето, като ме чакаш.

2. OK, Chris, няма проблеми, в момента те чувам отлично. И така, поздравления за новия ви албум, който е първият, включващ изцяло авторски материал - нали така?

Да, точно така е. Само преди да продължим, да те попитам - къде се намираш в момента?

3. В България.

О, България - прекрасно. Е, това е третият ни запис, но е първият изцяло с авторски парчета, така че в много отношения можем да говорим за него като за нашия дебют.

4. Кажи ни нещо повече за композирането на музиката. Трудно ли беше да измислите десет авторски парчета, при положение, че с Fozzyправехте предимно кавъри досега?

Ами, въобще не беше трудно. Затова и решихме да започнем да издаваме свои неща - защото непрекъснато работим по добри песни. В предишния ни албум наред с кавърите имаше и авторски парчета. Много хора ми казваха: "О, това звучи страхотно, наистина искаме да чуем повече оригинална ваша музика". И така, решихме, че това е най-добрата посока, в която бандата да продължи да се развива, да си спечели име и повече фенове. Не беше трудно. Всъщност написахме много песни, но подбрахме десетте най-силни, за да покажем, че сме достатъчно добри.

5. В "AllThatRemains" участват доста големи музиканти. Разкажи нещо за тези гости и за парчетата, в които свирят...

Във Fozzy винаги сме искали да привлечем най-добрите музиканти. Момчетата от бандата имат доста приятели, с които са записвали различни неща през годините. ZakkWyldeвинаги е бил голям наш приятел и фен на бандата. Той свири едно соло в "Wanderlust". Точно това соло е едно от най-добрите, които е свирил от години, според мен. Всъщност любимото ми соло на Zakk винаги е било това, което прави в "Desire" от албума "No More Tears" на Ozzy, от 1991-ва. Marty Friedmanе приятел на продуцента ни - Rick Beato. Той му изпратил парчето "Born Of Anger" и Martyго чул, докато бил в Япония. Martyхаресал много песента и последното соло в нея е негово. MarcTremontiот Creed и Alter Bridge също е голям фен на Fozzy и ни попита дали би могъл да изсвири нещо в новия ни албум. По същото време бяхме в студиото - той дойде и записа едно страхотно соло за песента "The Way I Am".

6. Доколкото разбирам, участието на MartyFriedman, например, не е било планирано - просто се е случило…

По една случайност се оказа, че продуцентът ни е бил на едно турне на Megadeth в началото на 90-те. Та така, той реши, че трябва да се опитаме да привлечем Marty да направи някое соло в албума. Да, не беше точно планирано, защото вече бяхме в студиото и всичко беше завършено за няколко седмици.

7.OK, Chris, всички знаем, че си ангажиран и с World Wrestling Entertainment. Трудно ли е да си кечист и метъл певец едновременно?

Е, много хора сметнаха, че Fozzy с Chris Jericho на вокали звучи доста интересно, докато други си казаха "какъв певец може да е някакъвкечист???". Мисля, че всеки може да бъде себе си по много различни начини.Това е начинът да покажем какво можем и всеки, който ни е чул, много ни е харесал.Що се отнася до концертите, има много прилики между това да участваш в WWE и да изнасяш шоу с Fozzy. Винаги се стремя публиката да е доволна и в залата да кипи от енергия, независимо дали свирим пред 10 или 10,000 души. Това е същият вид енергия, какъвто се създава и при WWE. В това отношение имам доста опит и се чувствам страхотно, свирейки на живо с Fozzy.

8. Според мен, това определено ви осигурява популярност в САЩ, но може би не е от такова значениеза европейските фенове.

Именно! Свирихме на един фестивал в Германия преди две години и никой не знаеше кой съм.Знаеха само за бандата Fozzy и се наслаждаваха на изпълнението ни, което беше чудесно.Това е много важно. Очевидно, има хора, които се интересуват от групата заради връзката с кеча и това е добре, но трябва да сме сигурни, че материалът, който издаваме, е силен, че песните са добри и че свирим добре, за да накараме феноветеда ни слушат отново и отново. За мен е от еднакво значение дари хората харесват бандата заради мен или заради самата музика.

9."All That Remains" е много разнообразен албум с доста влияния. Звучи едновременно класически и модерно. Откъде черпихте вдъхновение за този запис?

Звученето на Fozzy е много тежко, с много мелодии и различни китарни хармонии. Имаме доста влияния от Pantera, Metallica, Tool, както и от групи като Journey, Boston и Bad Company. Харесвам мелодиите на вокалите и начинът, по който се комбинират с китарите. Повлияни сме и от двойнокитарните хармонии на Iron Maiden. Влияят ни както тежки, така и мелодични неща. Много голямо внимание обръщаме на вокалите. Държим мелодията да изпъква.

10. Албумът има убийствена обложка! Как ви хрумна?

- О, търсехме подходяща обложка и се натъкнахме на такава на сайта на един художник. Там имаше няколко рисунки, които ни харесаха, и се свързахме с него. Избрахме идеалната картина - всичко, което остава след смъртта, са костите и прахта, които се виждат на обложката. Обложките са нещо много важно за мен. Знаеш, че Iron Maiden имат най-добрите обложки - винаги съм ги свързвал с това. При Fozzy, искам да съм сигурен, че обложката пасва на музиката в албума.

11. Прав си, разбира се. Смятате ли да заснемете клипове към някои песни от новия албум?

Да, вече заснехме клип към песента "Enemy". Направихме го миналия месец в Сан Диего, така че когато албумът се появи на 17-ти януари, видеоклипът също ще е готов за излъчване.

12. Страхотно!

Всичката информация можете да откриете на адрес www.fozzyrock.com.

13. Какво мислиш за тази откачена престрелка по време на концерта на Damageplanнеотдавна? Познаваше ли DimebagDarrel?

Dime беше приятел на Fozzy и всъщност Rich Wardе бил на турне с Dimebag, заедно със Stuck Mojo. Dime също така беше много добър приятел на Zakk Wylde. Винаги се е ползвал с изключително уважение в нашата банда. Това е една брутална загуба и фактът, че се случи 24 години след убийството на John Lennon, е много тъжен. Всеки говори за това колко велик китарист беше Dimebag, но по-важното е, че той беше и велик човек - много скромен и много мил. Той е последният, на когото трябваше да се случи това, защото беше толкова добър! Ще ни липсва много, а огромният му китарен принос ще живее вечно. Той е един от най-великите инструменталисти на всички времена - това е извън всякакво съмнение!

14. В този ред на мисли, не става ли опасно за бандите да свирят на живо?

Е, това е като другите неща в живота - може да те блъсне кола, докато пресичаш улицата, но това значи ли, че никога не бива да я пресичаш? Това е нещо, което не се е случвало никога досега в историята на рока - някой да бъде застрелян на сцената! Надявам се това да не се отрази на концертните прояви, защото е трудно да свириш, когато няма публика. Това е отвратително - да сложат детектор за метал и да претърсват хората. От друга страна, няма как да сме сигурни, че няма да се случи отново...

15. Chris, кои метъл албуми ти направиха най-силно впечатление през 2004-та година?

О, албумът на Damageplanе много добър... хм… не мога да се сетя за друго в момента…

16. Exodus, например?

Да, техният албум не беше лош, но за мен най-добър си остава този на Damageplan. Иначе помня, че последният на Dream Theater- "Train Of Thought", беше чудесен, но той е от 2003-та.

17. Кои са петте ти любими банди?

DIO, Metallica, Iron Maiden, Dream Theater, Helloween.

18. Благодаря за интервюто, Chris! Какво би казал в заключение?

Благодаря на всички фенове на Fozzy и Chris Jericho. Ако не сте слушали бандата, чуйте "All That Remains". Гарантираме ви приятна изненада. Надяваме се завбъдеще да имаме възможност да посетимБългария!

19. Пожелавам ти всичко най-добро с бандата, Chris!

Благодаря ти. Как се казваше списанието ви?

20.S.M.F. Magazine.

О, страхотно! Sick motherfuckers! Много ти благодаря, пожелавам ти хубав ден!

<!-- /print -->

Обратно към списък статии, интервюта »