DREAM EVIL

Dream Evil, освен заглавие на един класически албум на DIO, е и името на новата голяма надежда на европейския хеви метъл. След един от най-силните дебюти на метъл група през последните десет години в лицето на "Dragonslayer" и достойното му продължение, озаглавено "Evilized", петимата убийци на дракони отново са тук с третия си дългосвирещ удар – "The Book Of Heavy Metal". За новия албум, историята на бандата и развитието на хеви метъл сцената разказа басистът Peter Stalfors.


Здравей, тук е Peter от Dream Evil!

Здрасти, Peter! Поздравления за новия ви албум - "The Book Of Heavy Metal"! Доста гръмко заглавие, не мислиш ли? Каква е историята зад него?

Всъщност Fredrik измисли заглавието - то е нещо като майтап. Все едно създаваме ръководство за това как да се прави добър хеви метъл, хаха! Не че възприемаме твърде сериозно тази идея, но поне звучи добре… В албума има всичко, необходимо за една добра хеви метъл тава - интересни композиции, страхотно пеене и свирене, запленяващи мелодии. Мисля, че заглавието пасва добре на музикалното съдържание на албума.

DreamEvil е все още доста млада банда, така че би ли разказал с няколко думи как и кога се събрахте?

Всичко запозна през 99-а година, когато на Fredrikму хрумна да сформира нова мелодична метъл банда - това е негова отколешна мечта. До този момент имал няколко парчета в демо вариант, които бил разпратил до лейбълите. Някои проявили интерес и му отговорили да прати още песни. Така се зароди Dream Evil - Fredrik познаваше Niklas от работата си с него по албумите на HammerFall, а последният пък от своя страна ме доведе да свиря на бас. С Niklas бяхме свирили преди известно време в една кавър банда - The Jerico Brothers, и се познавахме добре. Скоро се присъединиха Gusи Snowy и набързо записахме "Dragonslayer", по-голямата част от който беше измислена отпреди доста време. Нямахме особени проблеми с намирането на лейбъл - благодарение на доброто име на Fredrikполучихме доста предложения, от които най-много ни допадна това на Century Media. Оттам нататък знаете какво следва…

Изглежда, че в "The Book Of Heavy Metal" сте се насочили предимно към среднотемпови композиции. Защо решихте да смените подхода от предишните си два албума?

Когато влязохме в студиото за записите на новия ни албум, имахме готови доста парчета - някои доста бързи, други - по-бавни. Напредвайки в работата си, установихме, че най-добрите от новите ни песни са тъкмо среднотемповите, затова и включихме предимно такива в "The Book Of Heavy Metal." Решихме този път да заложим на по-тежкото звучене, а не толкова на скоростта.

Явно в Dream Evil сте доста съзидателни композитори, след като успявате да правите по един албум всяка година. Смятате ли да продължите тази традиция?

Хубавото при нас е, че и петимата пишем песни за групата! По този начин лесно събираме достатъчно силен материал за нов албум всяка година. В интерес на истината, "Dragonslayer" беше напълно завършен почти година преди издаването си, така че можехме да оползотворим това време, композирайки нова музика. Всеки от нас има различни влияния и това придава разнообразие на композициите ни.

Трудно ли беше за Fredrik да продуцира собствената си банда?

О, мисля, че вече свиква с това, хаха! След като записахме "Dragonslayer", той ни каза, че това е било едно от най-големите предизвикателства в цялата му кариера. Трудно е да бъдеш критичен към собствените си творби. Дори преди да запишем "Evilized" обсъждахме варианта дали да не вземем друг продуцент, но в крайна сметка решихме, че Fredrik би се справил най-добре с работата. Мисля, че тогава беше доста притеснен за крайния резултат, но след "Evilized" като че ли се поотпусна и това вече не е проблем за него.

Спомена, че всички пишете музика в групата, но как стои въпросът с текстовете?

За дебютния ни албум повечето текстове бяха дело на Fredrik - личи си общата идея в повечето песни, макар и останалите да допринесоха с по нещо. В "The Book Of Heavy Metal" всички написахме по няколко текста - беше до голяма степен колективно усилие. Така смятаме да продължим и завбъдеще.

Кой измисли името на бандата? Със сигурност има връзка с легендарния албум на Dio…

Докато записвахме "Dragonslayer", все още нямахме име. За момент бяхме решили групата да носи името на дебюта ни, но от лейбъла никак не харесаха идеята. Fredrik дълго се рови из имена на песни и албуми и накрая предложи Dream Evil за име на групата. Съгласихме се, че идеята е добра и името звучи страхотно, пък и всички сме фенове на Dio. От Century Media също го одобриха.

Издържате ли се с музиката си? За Fredrik е ясно - той работи предимно като продуцент, но как е с останалите от състава?

Snowy и Gus се издържат от музиката, не работят друго. Особено Gus, който има още три-четири проекта, освен Dream Evil… Аз и Niklas имаме странични занимания през времето, когато не сме заети с Dream Evil.

Планирате ли да издадете концертен албум или DVD в близко бъдеще?

Обсъждали сме го доста пъти, но засега нямаме такива планове. Ще запишем материал от турнето, което предстои, и ако ни хареса - защо да не издадем концертна тава… Ако ли не - не бързаме заникъде, ще изчакаме турнето към следващия ни албум.

Ако можеше да избереш група, с която да свирите на живо, коя би била тя?

О, Iron Maiden, разбира се! Или пък Judas Priest… Това са велики банди. Също така бих се радвал да свирим и с групата на Ronnie James Dio.

Често ви сравняват с Hammer Fall. Според мен между двете групи няма много прилики, но все пак, как те карат да се чувстваш такива съпоставяния?

Идваме от един град с Hammer Fall, продуцирал ни е един и същи човеки като тях свирим мелодичен хеви метъл - с това се изчерпват общите неща. Не знам защо хората имат навика да сравняват групи, свирещи в един стил, когато те толкова се различават като звучене. Това не се случва само с нас и Hammer Fall - всеки сравнява еди-коя-си хеви банда с Blind Guardian, или с Edguy, дори да не си приличат ни най-малко. Това, че две групи свирят хеви метъл, въобще не означава, че звучат сходно! Това е един разнообразен стил, който непрекъснато се развива, колкото и да го отричат някои.

Можем ли да се надяваме да ви видим в България? Ще свирите в Гърция по време на предстоящото си турне…

Все още нямаме точна програма за концертите, но искрено се надявам да свирим у вас. В момента преговаряме с организатори от различни страни и не съм съвсем наясно кога точно бихме имали подходяща възможност да ви посетим.

Любими групи:

Iron Maiden

Judas Priest

Accept

Queensryche

Soundgarden

Обратно към списък статии, интервюта »