DIO

Ето че дойде ред и на големият Ronnie James Dio да гастролира на страниците на списание S.M.F.! Осъществихме това интервю с любезното съдействие на европейските издатели на DIO – SPV, а с може би най-обичания и уважаван рок певец за всички времена си поговорихме за новия му прекрасен албум "Master Of The Moon", отношенията му с Tony Iommi и Ritchie Blackmore, както и за това какво си спомня от концерта си в София от 1998-ма година! Приятно четене...


1. Здравей, Ronnie! Къде се намираш?

- В момента съм в Лос Анжелес.

2. Успя ли да си починеш след европейското турне?

- Всъщност не. Опитвам се, но след едно турне има страшно много неща за вършене, а започваме ново през октомври. Така че не можах да почина както трябва, но се чувствам добре.

3. Новият ти албум - "Master Of The Moon", е страхотен! Какво можеш да ни разкажеш за турнето в негова подкрепа?

- Останах много, много доволен, свирихме прекрасен сетлист. Мисля, че вмъкнахме в него някои добри изненади - особено с включването на "Gates Of Babylon", която хората не бяха чували от толкова години, а и нямаше да я чуят, ако не бяхме решили да я свирим.Сетлистът беше силен, а реакцията на публиката бе чудесна, защото бандата е много добра.Винаги се опитваме да изнасяме перфектни концерти, макар и не винаги да е възможно.Повече от доволен съм от турнето.

4. Звукът на новото CD е толкова мощен, че направо отнася главата на слушателя!Какво променихте по отношение на продукциятав сравнение със записите на "Killing The Dragon"?

- Е, мисля, че това също така до голяма степен зависи и от вида музика, койтоправиш. "Killing The Dragon" беше по-бързашки и веселрок'н'рол албум. "Master Of The Moon" има повече среднотемпови песни, както и по-големи парчета и повече аранжименти от предишния албум.Исках записът да звучи наистина тежко и обемно, донякъде по начина, по който звучеше "Dehumanizer". Просто трябва да знаеш какво искаш и да разполагаш с добър звуков инженер, който да разбира какво се опитваш да направиш.През последните пет години имам страхотенинженер, с чиято помощ постигам точно това, което искам. Мисля, че това е най-тежкият звук, който сме имали досега в DIO.

5. В "Killing The Dragon" се появи тенденцията текстовете ти да стават политически ангажирани.От друга страна, запазена марка на DIO винаги са били фантастичните текстове. Считаш ли за необходимо да изказваш мнението си по политически и социални въпроси в текстовете?

- По социални въпроси - да, по политически - не. Това беше случайно, особено що се отнася до политическото звучене на песента "The Man Who Would Be King". Когато започнах да пиша песента, исках тя да бъде за Ричард Лъвското сърце и войниците, с които е искал да превземе свещения за християните град Йерусалим. В един момент осъзнах, че тя може да се тълкува и като отнасяща се за Джордж Буш, който изпрати войници в Средния изток по същите погрешни причини. Така песента се превърна в политически лозунг, без дори да съм го искал. Със социалните изказвания всичко е наред, но политическите такива не вършат работа. Музикантите трябва да си останат музиканти, защото не мисля, че сме в състояние да променим света или да спрем някоя война. Единственото, което може да спре една война, са труповете, лежащи някъде в очакване да бъдат заровени. Пак казвам - не искам да показвам политическа ангажираност в песните си, макар като личност да имам свои политически възгледи и пристрастия. Мисля, че благодарение на всички ужасни неща, които се случваха по света, докато писах този албум, ми стана много по-ясно колко страдание и параноя са породени от тероризма и всички други трудности, с които се сблъскваме. Това придава цвят на албума и го прави по-социално ангажиран.

6. Ronnie, обложката е убийствена, както винаги. Доколко е важен имиджът в хеви метъла? Питам, защото обложките на всички албуми на DIOса произведения на изкуството.

- Най-важни в случая са стоките. Повечето хеви метъл банди продават много тениски, затова трябва да помислиш кое би изглеждало добре на една тениска. Не става въпрос просто за пари - ако някой ще носи нещо, свързано с теб, с албума ти или с каквато и да е твоя творба, тогава е важно то да изглежда добре. Обложката на този албум е дело на същия човек, който нарисува и тази на "Killing The Dragon" - AngeloSasso. Той е като моя инженер - може да тълкува чувствата ми. Мисля, че "Master Of The Moon" трябва да изглежда точно така - една доста страшна фигура, толкова силна, че да може да разпраши Луната. Обложките са важни за мен. Хеви метълът е известен с гротескния, дори готически вид на обложките на албуми и за мен е важно когато някой види такава обложка, на нея да няма изображение на банан, а картина, която да има нещо общо с музиката.

7. За съжаление, все още не съм чел текстовете към албума. Кой е Господарят на Луната все пак?

- Всъщност, "Master Of The Moon" е песен за истинския живот. Един мой приятел има петнадесетгодишен син, който преживява всички ужасни неща, които преживяват петнадесетгодишните - казват му какво да прави, а той не желае да го прави и се бунтува. Видях какво преживява и реших да напиша нещо за него. В песента се казва "Ако се обърнеш и погледнеш към слънцето, можем да те направим като всеки друг, който познаваш". Това хлапе не иска да бъде като останалите, то иска да е себе си. Ако хората непрекъснато ти казват, че слънцето е толкова важно, това би трябвало да значи, че мракът доста ги плаши. Имаме контраста между слънцето и луната, а те ти казват, че не си господар на нищо, защото не смятат за важно това, че живееш в различен свят. И така, той се превръща в Господар на Луната.

8. Е, Ronnie - какво стана със звяра Murray? Много фенове с нетърпение очакват завръщането на тази легендарна фигура върху обложката на някой от албумите ти.

- О, това ще стане. Той ще се завърне, просто моментът за това все още не е настъпил. Той не се вписваше в представата ми за "Master Of The Moon". В "Holy Diver" и "The Last In Line" се вписваше идеално, а в "Sacred Heart" го заменихме с дракон. Оттогава до сега се е появявал само на обложката на "Dream Evil". Другите ни албуми имаха заглавия, които не отговаряха на персоната му, но в даден момент той ще се завърне.

9. Радвам се да го чуя! Четох в Интернет, че ще се появят играчки DIO, свързани с теб и Murray, разбира се. Чия беше тази идея? Sanctuary Records Group ли го предложиха?

- Не, всъщност нищо не знаех за това, докато някой не ми показа страницата, оповестяваща, че ще имаекшън фигурки на Ronnie Dio. Това няма нищо общо с мениджмънта ни или със Sanctuary. Нямам представа откъде произлиза тази идея, но е много интересна - никога не съм се възприемал като екшън герой, хаха! Ще трябва да проуча нещата.

10. Ха! OK, какви са настоящите ти отношения с Tony Iommi от Black Sabbath? Има ли вероятност двамата да работите отново заедно?

- С Tony не съм разговарял откакто напуснах Sabbath след турнето към "Dehumanizer", така че нямам идея какво става с Tony. Доколкото знам, той още свири с Black Sabbath, а в това аз нямам желание да участвам. Нямам планове да работя с Tony; смятам да продължа с DIO възможно най-дълго. Както казах, с Tony не общуваме. Винаги съм го харесвал, а и е брилянтен китарист. В групата винаги сме се разбирали и нямаме личен конфликт.Просто така се случи, че изобщо не разговаряме.

11. Колкото и да обичам бандата DIO, съжалявам да чуя това, защото според мен "Dehumanizer" е най-силният албум на Black Sabbath.

- Е, и според мен беше велик албум и мисля, че добре постъпихме, като записахме него, а не втори "Heaven And Hell", какъвто всички очакваха.Искахме да направим нещо различно. Тогава бях много доволен от албума и все още смятам, че е твърде подценяван.Тези хораимаха различни идеи за това какво искат да постигнат и явно беше важно за тяхда върнат Ozzy в Black Sabbath. Имаха страхотна възможност и я провалиха.

12. Ами Ritchie Blackmore? Преди известно време бяха плъзнали доста упорити слухове за реюниън на Rainbow. Какво се случи?

- Това беше предиоколо шест години. Предложиха ни да изнесем един концерт в Токио, който да бъде записан и издаденна DVD. Но всичко се разпадна поради разногласия между мениджърите и лейбъла и в един момент Ritchie си имаше Blackmore's Night, а аз се върнах в DIO към това, с което обичах да се занимавам. Имах възможността по това време, имах времето и може би щях да го направя, но нещата просто не сработиха. Сега вече наистина нямам нито време, нито желание.

13. С DIO вече имаш издадени две DVD-та - "Evil Or Divine" и "Sacred Heart". Има ли планове за ново DVD или за лайв албум?

- Ще преиздадем някои стари видеоматериали на DVD- мисля, че са от турнето към "Last In Line". Не знам кога ще се случи, но ще включвамного кадри от минали концерти, които хората не са виждали досега.За лайв албум съм мислил, но последният беше не много отдавна, а и едно DVD е равносилно на албум, така че не мисля, че има нужда да издаваме такъв в момента.

14. Ronnie, няколко седмици преди да получим промо записа на "Master Of The Moon",чух странен слух за гостуванена Bruce Dickinson в албума. Имаше ли подобна идея?

- Това е съвсем отделен проект. Става въпрос за благотворителен проект, наречен от мен "Children Of The Night". Ако помниш проекта "Hear 'n' Aid" от 1985-а, форматът сега е същият - певци и китаристи участват в една дълга песен, а много банди изпращат неиздаван материал, с който да попълним албума.Ще преиздадем видеото на "Hear 'n' Aid" на CD, защото досега не е правено. Един от хората, с които говорих за този проект и чието съгласие получих, беше Bruce, така че става въпрос не за моят албум, а за благотворителен такъв.

15. Разбирам. Очакваме крайния резултат. Името Ronnie James Dio винаги е било емблема за рок певците. След като гласът ти е символ на хеви метъла, е интересно да разберем кои са любимите ти вокалисти?

- Трудно е да сравнявам, защото сравнявайки другите с мен, се оказва, че не са много толкова уникалните вокалисти, по същия начин, по който няма много хора, толкова уникални, колкото Rob Halford. Мисля, че Rob е велик и това, което прави, е велико. Лично за мен Glenn Hughes винаги е бил най-добрият вокалист, който съм чувал. Много харесвам Chris Cornell, той е голям певец. Има и още неколцина, Bruce също е страхотен - това са някои от хората, които са на моето ниво.

16. Ronnie, какво е мнението ти за ъндърграунд метъл стилове катоблек метъл и грайндкор?

- Е, просто това е нещо, което не бих правил. Никога като музикантне ме е привличала идеята да създавам такава музика. Мисля, че всичко е чудесно за тези, които харесват тези стилове, както и за тези, които ги свирят.Нямам проблем с която и да е музикакато такава, след като идеята й е да идва от сърцето и душата, но точно тези стилове не са тип музика, с която съм израснал и каквато бих искал да правя. Предпочитам да ги оставя на хората, които ги умеят най-добре.

17. Мнозина се чудят как си успял да запазиш гласа си толкова силен през годините.Каква е тайната ти?

- Най-голямата тайна е техниката. Мисля, че трябва да знаеш как точно да вършиш нещата с таланта, с който разполагаш - аз знам как да го използвам.Имах късмета да започна много млад като тромпетист и се научих как да дишам правилно, което по-късно ми помогна в пеенето.Развивайки техниката си, разбрах кое е добро за мен и кое не е, какъв е диапазонът ми, къде би трябвало да се задържам и къде - не.Непрекъснатата работа те прави по-добър.Колкото повече пееш и колкото по-правилно пееш, толкова по-силен става гласът ти.Във всичко това има и голяма доза умствена нагласа. Трябва да имаш желание да пееш непрекъснато и да го правиш на високо ниво. Поставих си много високи стандартии се старая всяка вечер да съм перфектен.Никога не съм, разбира се, но поне се опитвам. Ясните цели и техниката ми помогнахада достигна това високо ниво.

18. Какво ще ни разкажеш за неотдавнашното шоу, което направихте като хедлайнерина Wacken Open Air? Какво е усещането да оглавиш най-големия метъл фестивал вЕвропа?

- О, беше велико! Имах късмет за това, че през целия си живот съм оглавявал фестивали с Rainbow, със Sabbath и с DIO. Всеки път е специално, когато свиришпред толкова много хора, особено пред такава страхотна публика, в която хората са дошли от къде ли не- това е хубавото на Wacken. Това не е просто един обикновен немски фестивал, нито обикновен испански фестивал- това е фестивал, който посещават хора от всички краища на Европа.Точно на тази вечер получих награда за цялостна кариера, връчена ми от Joey De Mayo, което много ме зарадва. Връчиха ми я Joey, който е мой приятел от дълго време, и всичкионези хора, коитопожелаха да сторят товаза някой, който вероятно не го заслужава. Беше един прекрасен ден - велик фестивал, в който се радвам, че участвахме.

19. Четох, че някакъв лейбъл ще издадеконцертно DVD на RAINBOW от класическите годинис теб. Възможно ли е дасе появи подобно издание с материал от турнето към "Dehumanizer" на Black Sabbath?

- Би било чудесно, ако се случи. Не знам дали нещо от това турне е заснемано, поне аз не съм виждал кадри от негодо днес. Сигурен съм, че някой има нещо записано, както и чевинаги ще се намери някой, който да иска да изкара пари от това, така че е възможно. Макар и да не съм виждал записи от точно това турне, съм убеден, че има такива някъде.

20. Сигурно има някой и друг буутлег

- Да, със сигурност има и това е OK - няма проблем.

21. Мога ли да те попитам кои са петте ти любими банди за всички времена?

- Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC и... да кажем Jimmy Hendrix.

22. Ronnie, благодаря ти много за този разговор!За мен беше истинска чест да говоря с теб. Какво е посланието ти към българските фенове?Още помнимконцерта ти в София от турнето към "Angry Machines"!

- О, всеки път съжалявам, когато ви подминаваме. Шоуто, което направихме в България, беше наистина велико!Беше просто брилянтно - видях записа от него и бях удивен. Обичам да се срещам с хора, а българите састрахотни - запазили са музиката жива много дълго времеи винаги съм разочарован, когато правим турне и не ви посещаваме. Това лято ще свирим на фестивала "Bang Your Head" и съм сигурен, че ще посетим България, Полша, Румъния, Чехия, Югославия и всички други прекрасни места, където сме били преди.С голямо нетърпение чакам да посетя София отново, защото концертът при вас беше наистина величествен и запомнящ се, както за бандата, така и за публиката! Надявам се да се видим в България догодина!

<!-- /print -->

Обратно към списък статии, интервюта »