DEMONS & WIZARDS (HANSI KURSCH)

Demons & Wizards е един от най-успешните проекти, създавани някога. Дело на две от големите имена в метъл сцената – Jon Schaffer (Iced Earth) и Hansi Kursch (Blind Guardian), той е безспорно доказателство за съществуването на групи-мечти. По повод най-новото им творение - "Touched By The Crimson King", имахме честта да разговаряме с Hansi и да му зададем най-актуалните въпроси около създаването на албума, както и обстановката и настроенията в лагера на Blind Guardian.


Наскоро излезе вторият албум на Demons & Wizards - “Touched By The Crimson King”. Можеш ли да ни разкажеш накратко за него и за това какво можем да очакваме?

Разбира се. Той представлява своеобразна еволюция спрямо дебюта ни. Съдържа всички негови качества, но успяхме да подобрим нивото на работата си. Първият албум беше много мрачен и напрегнат, но почти еднообразен, докато този със сигурност е много по-ярък и жив в сравнение с него. Притежава своя театрална обстановка, малко плашеща атмосфера, но не толкова тъмна както преди. От страна на разнообразието на песните, които съдържа, би трябвало да се хареса на всеки – всеки, който е фен на пауър метъла.

Промени ли се групата през годините от своя дебют до днес? Кои музиканти взеха участие в новия запис?

Demons & Wizards е проект, създаден от двама души и това сме Jon и аз, а за останалите музиканти можем да кажем, че са само сесийни. Направихме няколко промени, защото в първия албум работехме с Mark Prator на барабаните. Този път решихме да заложим на един хеви метъл барабанист - Bobby Jarzombek, който свърши великолепна работа за албума. Rubin Drake бе поканен да поеме 50% от бас партиите, а останалата част бе дело на Jon. Привлякохме Rubin, защото искахме да придадем едно по-мелодично и акустично звучене, напомнящо за 70-те и 80-те години на метъл музиката. Искахме да наблегнем на басовото звучене и затова поканихме именно него. Още от работата ни по първия албум сме заедно с Jim Morris на соло китарата. Освен това той продуцира албума и е един наистина великолепен китарист. Изключително много се радваме, че е с нас.

Можеш ли да ни разкажеш повече за концепцията на текстовете в новия албум. Чухме нещо за Стивън Кинг и “Тъмната кула”…

Текстовете като цяло са вдъхновени от фентъзи, но също така и от класическата литература. От реални истории, които малко или много трансформирах във въображаеми такива, също. Няколко от песните са свързани с поредицата “Тъмната кула” на Стивън Кинг и те са “The Gunslinger”, “Terror Train” и “Crimson King”. Когато започнахме записите по албума тъкмо четях финалните истории на книгата, които бяха публикувани в САЩ в края на миналата година. През това време трябваше да подготвя вокалните си партии, както и текстовете за песните и беше много лесно да фокусирам вниманието си върху тази тема. Признавам, че малко или много би била подходяща и за работата ми с Blind Guardian, но бях толкова погълнат от историята, че не можех да се съпротивлявам на желанието си да я включим още в този запис. Както споменах по-горе, някои от песните са вдъхновени от класическата литература. За пример мога да дам песните по “Портрета на Дориан Грей” на Оскар Уайлд, Моби Дик и “Вълшебникът от Оз” (“Wicked Witch”). Така че разнообразието на темите, засегнати в текстовете, е изключително голямо.

Как започна всичко? Как се появи проекта Demons & Wizards?

С Jon се сприятелихме в началото на 90-те. Направихме първото си общо турне през 1991-ва година и това е времето, от което поддържаме много близки взаимоотношения. Тогава за пръв път започнахме обсъжднето на общи музикални проекти, но те бяха свързани или с Blind Guardian, или с Iced Earth. Когато Jon ме посети през 1999-та, направихме един джемсешън в репетиционната на Blind Guardian и това беше моментът, в който усетихме наличието на връзка помежду ни, отнасяща се до създаването на песни. В рамките на 10 или 15 минути създадохме “My Last Sunrise”. Песен, която може да бъде чута в дебютния ни албум. Тогава за пръв път сериозно заговорихме за създаването на страничен проект, който в последствие се осъществи като Demons & Wizards.

Както сам спомена по-горе, с Jon работите в две от най-големите и обичани метъл банди. Смяташ ли, че такъв тип странични проекти могат да имат добро бъдеще?

Да, със сигурност ще имат такова, защото ние не гледаме на тази си работа като на страничен проект. Мисля, че всеки, който има възможността да чуе албума ни, би усетил страстта и отдадеността, които сме вложили в музиката на Demons & Wizards. То е малкото бебе или брат на Iced Earth и мисля, че има светло бъдеще като самостоятелна банда, а не просто като нечий страничен проект. За съжаление не успяваме да бъдем толкова активни с изпълненията си на сцена, защото групите ни са изключително ангажирани, но със сигурност знам, че след време ще издадем и трети албум на Demons & Wizards.

Концептуален албум ли е “Touched By The Crimson King”?

Не, не е. Има една тематична нишка свързваща няколко парчета с “Тъмната кула”. Освен това и самото заглавие и оформлението на обложката са вдъхновени от същата книга. Опитах се да пресъздам именно това и в песните. Останалите композиции имат различни текстове за това твърдя, че като цяло няма обща концепция на албума.

Оформлението на обложката на новият албум на Demons & Wizards е фантастично – поздравления! Каква е връзката и с албума и кой е нейният създател?

Обложката съдържа няколко елемента от песните в албума. Представя един от сюжетите в “Тъмната кула”, които съм имал предвид и при създаването на парчетата за него. Също така показва демона и магьосника, които по своята същност би трябвало да пресъздават Jon и мен. Направихме това, защото преценихме, че би могло да има добър ефект връщането и на нашите образи в историята. По този начин затворихме този цикъл.

В своеобразна изненада за албума се превърна кавърът “Immigrant Song” на Led Zeppelin. Защо избрахте точно нея?

Сама по себе си “Immigrant Song” е прекрасна песен, а моето и мнението на Jon винаги са се припокривали по въпроса за кавър версиите. Аз съм много голям фен на Led Zeppelin, докато Jon от своя страна не е чак толкова запален, но изключително много харесва тази песен. Изхождайки от факта, че когато правиш кавър версия нямаш много време за работа по нея в студиото, ние бяхме преценили, че тя ще остане като бонус парче или за лимитираното издание на албума, или за японската му версия. Но след като чухме резултата, бяхме изумени от разликите му с оригиналния аранжимент на песента. Там тя има голяма енергия, но ние направихме свой модерен вариант. Свалихме звука на инструментите три стъпки по-ниско и мисля че така получихме добро ново метъл звучене.

Каква ще бъде разликата между обикновения формат на новият ви диск и неговото лимитирано издание?

Ще съдържа един допълнителен диск, включващ 4 песни. Две от песните са с оригинални аранжименти, направени от мен и Jon, а имената им са “Lunar Lament” и “Spatial Architects”. Това са хеви метъл парчета с високо качество, но тъй като не бяхме на 100% доволни от резултата, решихме да не ги включим в нормалното издание на албума. В този диск има и бавна версия на “Wicked Witch”. Трябваше да направя вокалите за тази песен в дома си и тъй като по-погрешка бях записал вокалите си с различна от предвидената за нея скорост в един доста по-забавен вариант, се получиха много интересни аранжименти. Така реших, че би било жалко това парче да бъде изхвърлено и включихме и тази негова версия в лимитираното издание като бонус. Мисля, че ще се приеме добре, още повече, че аз самият харесвам много повече този неин вариант.

Как би описал стила на Demons & Wizards?

Той е една съвкупност от стиловете на Blind Guardian и Iced Earth, защото със сигурност всеки от нас прибавя от уменията, придобити в основните ни групи. Demons & Wizards е една независима банда, която носи в себе си духа на всеки един метъл музикант, който можете да си представите.

Трудно ли е да участваш едновременно в тези две банди?

Да, трудно е, защото човек трудно смогва с програмите на двете банди. Ето защо и реализацията на албум за Demons & Wizards отнема толкова много време.

Ти пое бас партиите в последния албум на Blind Guardian. Защо не опита отново тук, а и при живите ти изпълнения с тях?

Конкретно в работата ми с Blind Guardian, музиката ни стана прекалено сложна, за да могат да бъдат съчетавани бас партиите с пеенето. А от друга страна аз определено предпочитам да пея, пред това да свиря на баса. Според мен в Demons & Wizards Jon и Rubin са много по-добри басисти от мен, а и едва ли музиката ни би могла да бъде представена по-най добрия възможен начин, ако се наложеше аз да изпълнявам тези партии. Така или иначе, не съм правил това от доста години насам.

Само преди няколко месеца обяви пред феновете на Blind Guardian по целия свят, че Thomen напуска групата. Би ли разказал нещо повече за подробностите около решението му и това означава ли, че търсите негов заместник?

Да, това определено значи, че търсим човек, който да го замести. Все още сме в процес на премисляне, но имаме няколко доста обещаващи предложения. Мисля, че скоро ще направим своя избор. Има трима барабанисти – хора, с които сме работили, и един от тях със сигурност ще поеме длъжността. Thomen напусна групата, защото имаше прекалено много различия, предизвикани от музикални и лични съображения. Ето защо да продължим заедно беше невъзможно.

Blind Guardian организираха един от най-страхотните метъл фестивали преди няколко години...

О, определено бе така.

Можем ли да очакваме негово продължение?

Да, със сигурност ще има втори подобен фестивал. Предпочитам да го направим през 2007-ма, защото албумът ни ще излезе през идната година. По този повод е почти сигурно, че ще направим голямо турне до края на 2006-та или началото на 2007-ма година. И когато приключим с него, би било страхотна възможност да организираме втори такъв фестивал.

Както и ти спомена, в момента работите върху материал за новия албум на Blind Guardian. Можем ли да научим нещо повече за него и кога можем да го очакваме?

Можете да го очаквате в първата половина на 2006-та година. Би трябвало скоро да започнем записите по него, но преди това трябва да решим въпроса с това кой ще заеме мястото на Thomen зад барабаните. Charlie Bauerfeind, който ще продуцира албума, ще се присъедини към нас идната седмица и ще работим върху материала следващите шест месеца. В музикално отношение предстои една еволюция спрямо направеното от нас в последните ни три албума, но ще съдържа всички качества, които ни правят бандата, която сме. Ще има доста изненадващи елементи, но не и копия на неща, вече направени от нас в миналото. Ще бъде доста многообразен и интересен, много страстен албум.

Кога и как започна всичко, свързано с музиката, за теб?

За да изпееш едно нещо, трябва да имаш много страст и желание. Когато бях малко хлапе, започнах да пея, но никога не съм смятал, че нещата могат да станат сериозни, преди да се запозная с Andre през 1984-та. Свирех на ритъм китара в една банда, а той ме попита дали е възможно да се присъединя към неговата група, защото търсеше басист и вокалист. Тогава смених китарата с вокалите и през времето, когато търсех своя стил, наблягах на свиренето на бас. Това продължи първите 4 или 5 години. Ситуацията изведнъж се промени и реших да се отдам на пеенето и писането на песни.

Има ли специална техника, която да помага при изграждането на вокалните ти партии?

Една част от това, което притежавам, е дар от Бог, а другите 50% се дължат на много упоритото репетиране и уроци. Все още уча с помощта на учител по класическо пеене. По този начин се образува една съвкупност от умения, но понякога, когато се занимаваш с метъл музициране, трябва да забравиш за своите уроци. Чувството, което влагаш при изпяването, има много по-голяма важност, отколкото това да контролираш постоянно гласа си. За повечето партии трябва просто да бъдеш в добра форма.

Кой са твоите пет любими групи?

Deep Purple, Queen, Metallica, Genesis и Iron Maiden.

Hansi, ти си музикант с повече от двадесетгодишен опит на сцената зад гърба си. Би ли могъл да кажеш, че черпеше вдъхновение от някого в самото начало? А в наши дни има ли такива хора?

В началото бяхме вдъхновени от групи като Metallica, Helloween и Iron Maiden. И сега те продължават да имат своето влияние, наравно с Queen и Deep Purple, но ние се съсредоточихме върху изграждането на свой собствен стил. Разбира се, и сега слушаме музика и тя има своето влияние върху нас. От своя страна и животът, който живеем, дава отражението си върху музиката, която свирим. Не сме група, която се опитва да звучи като някого.

Какво е мнението ти за съвременната метъл сцена? Имаш ли своя собствена гледна точка за бъдещото й развитие?

Метъл сцената е в период на известна стагнация. Музиката, групите като цяло са започнали да се повтарят – не могат да измислят нещо ново. Всеки път, когато се появява нова звезда, обаче, се въвеждат и нови елементи, които ме радват. В днешно време дет метълът е пример, който показва една еволюция в създаването на метъл музика, различаваща се от традиционния модел.

Вашите фенове тук в България мечтаят от години за концерт на Blind Guardian или поне на Demons & Wizards. Можем ли да очакваме ваше шоу тук, на което да ви покажем колко много сме и колко много ви обичаме?

Ще имаме тази възможност с Blind Guardian през следващата година, защото знам, че нашият разпространител осъществява връзка с организатори в България. Наистина няма да се изненадам ако за първи път свирим в България идната година. Трудно е в момента да си го представя, защото не предвиждаме никакви концерти в близките месеци, но съм оптимистично настроен, когато това е за първи път в дадена държава и мисля, че вероятността да стане с Blind Guardian е голяма.

Е, Hansi, последни думи към нашите читатели?

Очаквайте ни в България следващата година. Благодаря ви за подкрепата. Вие сте доказали вашата отдаденост към Blind Guardian и искрено ви благодаря за нея. Надявам се да се видим догодина!

Голяма чест бе да разговаряме! Желая ви успех във всичко!

Удоволствието бе мое!

Обратно към списък статии, интервюта »