DARKANE

Darkane се завръщат с нов албум след тригодишно мълчание от тяхна страна. За фактите около новия им албум "Layers Of Lies" (ревю можете да прочетете в съответната рубрика на списанието), причините за дългичката пауза и още какво ли не, имах възможността да поговоря с барабаниста на бандата Peter Wildoer. Приятно четене.


Здравей, Peter. Къде се намираш сега?

В момента съм вкъщи, защото решихме да не ходим до Германия, за да правим интервютата. Трябваше да си взимаме отпуска от работа и подобни неща, затова решихме да даваме интервютата от вкъщи.

Звучи по-удобно.

Да, определено ни е по-лесно така, отколкото да се разкарваме до Германия за 5 дни, като правим по 25 интервюта на ден.

Какво мислиш, че сте успели да постигнете с "Layers Of Lies", което не ви се отдало в предишните албуми?

Всичките ни албуми досега са отражение на това, което сме били в дадения момент. Не сме се замисляли специално какво да правим този път. Имаме спонтанен подход към писането на музиката. Но това, в което мисля, че този път достигнахме по-добро ниво, са вокалите. Аз лично съм много доволен от вокалите в този албум. И съм доволен от разнообразието. Имаме бързи песни, бавни песни, някои по-тежки моменти. Разнообразието в музикално отношение е това, от което съм най-доволен.

Каква беше причината за тази дълга пауза между този и предишния албум?

Имах проблеми с китката, защото свирих прекалено много на барабани. Имах големи проблеми с ръцете и имаше един период от около година и половина, през който не можех въобще да свиря. Не можех въобще да си движа ръцете. Всъщност трябваше да сме издали албума преди около година и половина, но не можахме да го запишем заради проблемите ми с китката.

Този път сами сте продуцирали албума. Беше ли по лесно и каква е разликата от начина на работа с продуцент?

Определено беше по-лесно. А и е различно. Всъщност трябваше да работим отново с Daniel (Bergstrand, работил и с Meshuggah и In Flames, бел. авт.), който щеше да помогне за записването на барабаните и вокалните партии, но заради проблемите ми с китката се забавихме с около година и половина и решихме да си го продуцираме сами този път. Сега имаме наше собствено студио, което построихме през времето, когато не можех да свиря. И беше по-добре този път, защото го направихме така, както ние искахме. Не, че Danielнякога се е опитвал да ни налага някакво различно мнение, но искахме този път да имаме малко по-траш метъл звучене, а и имахме конкретни идеи за това как да звучи албума. А и можехме да го запишем в нашето собствено студио, без никакъв натиск отвън. Имахме на разположение всичкото време, което ни е нужно.

Коя е любимата ти песен от "Layers Of Lies"?

Бих казал, че в момента е "Secondary Effects". Може би е защото заснехме клип за това парче и ми се наложи да го чуя сигурно по двеста пъти на ден през последните няколко седмици. Всъщност май знам тази песен най-добре заради това. Харесва ми много и последната песен от албума - "The Creation Insane". Малко е по-различна, но много ми харесва.

Току-що имах възможност да гледам клипа на "Secondary Effects". Каква е идеята зад клипа?

Ха-ха! Не става много ясно като го гледаш, нали? Доста странен клип се получи, според мен. Идеята е главно, че момичето не може да различи кое е ралност и кое не. Това е всъщност и темата на заглавната песен "Layers Of Lies". Видеото е нещо като връзка между "Secondary Effects" и заглавното парче. Аз лично не схванах клипа първия път, като го гледах, но определено изглежда добре. Добре е заснет и е с добро качество. А и е запомнящ се.

Четох, че текстът на заглавното парче от албума е инспириран от филма „Матрицата"...

Да, това е така. Аз написах текста на това парче, както и на няколко други. Доста съм впечатлен от филмите от тази трилогия. Харесва ми концепцията за това, че не можеш да определиш кое е реално и кое - не. Да се събудиш и да се окаже, че реалността, която си познавал досега, е една компютърна, икуствена реалност. А тази, в която си се събудил, също може да не е истинската реалност. Това е и идеята на клипа ни. А и това е идеята на филмите за Матрицата. Аз бях особено впечатлен от първия филм, когато ни представиха тази концепция отначало.

Сега гледам обложката на новия ви албум. Върнали сте старото си лого от "Rusted Angel" и "Insanity". Има ли някаква причина за това?

Всъщност ние никога не бяхме мислили да сменяме логото, но когато Tomas (Ewerhard, рисувал е обложки на Hypocricy, Catamenia и Threshold. бел. авт.) прави обложката на "Expanding Senses", той не мислеше, че старото лого отива на този албум и затова нарисува онова. Аз лично повече харесвах старото, но наистина може би то не се връзваше с оформлението на "Expanding Senses", но сега няма причина да не се върнем към него. А и изглежда доста метълско, според мен.

Самата обложка е доста странна за пореден път...

Да, определено. Направи я един тип на име Fredrik Odman. Един приятел дойде на работа един ден и ми каза, че е видял творбите на този човек в една галерия за изкуство и ми каза да разгледам уебсайта му. Като го видях, реших, че това е наистина идеалният материал за Darkane. За този албум нямахме някаква идея какво да сложим на обложката, за разлика от предишните, когато бяхме горе-долу наясно какво искаме, но като видях тази снимка, реших веднага. Харесва ми как се получи обложката като цяло - с много отделни детайли, напомня ми на обложка на IronMaiden. Въпреки че е компютърно обработвана, всичко, освен планетите отляво, си е всъщност истинска снимка.

Какви са отзивите за новия албум от пресата досега?

Доста са позитивни, засега. Почти на всички им харесва. Може би съм говорил само с няколко хора, които не мислят, че е силен албум. Доста хора казват, че е най-добрият ни албум досега. И това ме радва. Надявам се този албум да ни осигури още няколко турнета, например. Но определено реакцията засега е доста позитивна.

Какви са очакванията ти за този албум?

Надявам се да продадем повече бройки и да можем да тръгнем на голямо европейско турне този път. Досега сме свирили само във Франция, Германия, Италия, Холандия и Белгия и не сме ходили другаде. Искрено се надяваме да продадем достатъчно, за да можем да посетим и други държави в Европа, а и после да отидем на турне в САЩ, евентуално.

Надявам се да наминете и през Източна Европа.

Всъщност бяхме на едно турне в Полша с поляците Behemoth. Това беше едно много яко турне, всъщност. А и хората са много по-ентусиазирани, защото не се случват толкова много концерти там и не са презадоволени. Надяваме се да наминем и в България някой ден.

Тук хората вероятно ще са по-ентусиазирани и от в Полша...

Надявам се да е така. Сега ще се обадя в офиса на NuclearBlast и ще им кажа да ни запишат една дата в България. Ха-ха! Но сериозно - зависими сме твърде много в това отношение. Не сме достатъчно голяма банда, за да сме хедлайнъри и затова ни трябва голяма банда, която да отиде някъде и ние да сме им съпорт. Работим доста усилено за уреждането на турне в момента, но нямаме нищо потвърдено засега. Трябва да изчакаме да излезе албумът и да видим как ще се продава и каква ще бъде реакцията от феновете. Надяваме се да се продава добре и да можем да свирим на живо в нови страни.

Какво мислиш за метъл сцената в момента? Фен ли си на някоя от по-новите банди?

Доста ми е трудно да следя сцената, защото си имам сериозна работа, която ми отнема доста време, а и съм зает с няколко различни музикални проекта в момента. Естествено, получвам промота и дискове от доста компании, но сигурно съм от онзи олдскуул тип хора, които си слушат старите любими банди. Но наистина се радвам, когато се появи някоя нова готина банда. Напоследък слушам много новия албум на Meshuggah. Не е никак лесен за разбиране. Аз съм им фен още от "ContradicitonsCollapse", а и ги познавам от доста време. Албумът е много силен, но не е лесно зарибяващ. Мисля, че така стоят нещата и с Darkane - музиката е трудна за възприемане, но като те грабне веднъж, те държи наистина. Можеш да го слушаш с месеци и пак да откриваш нови неща при всяко слушане. Не сме от онези банди, при които е достатъчно да изслушаш албума всднъж и да започнеш да разпознаваш песните веднага. Запознат съм и с тези нови американски метълкор банди, които вкарват доста от шведските мелодични елементи, като някои от тези банди ми харесват. Обаче не се интересувам особено много от сцената в момента.

Какво мислиш за ситуацията с mp3-ките?

Зависи. Специално за Darkaneмисля, че досега е било доста полезно. Това ни помага да стигнем до доста по-голяма аудитория от слушатели. А и около 20% от хората, които свалят албума, после го купуват, което за нас е добре. За по-неизвестни банди като нас това е нещо, което може да помогне. Мисля, че като цяло е добро за сцената. Специално метълите обичат да купуват албумите, които харесват, за да си имат и обложката и книжката с текстовете. А и знаят, че сцената зависи от тях и ако не купуват албуми, вече няма да имаме такава силна сцена.

Кои са петте ти любими банди?

Труден въпрос. Винаги е трудно да се каже, но в момента бих казал, че се кефя най-много на Meshuggah. Cynicсъщо са една от най-любимите ми банди за всички времена. DarkAngel. Death на Chuck Schuldiner също е една от любимите ми банди. Бих казал и Motley Crue, защото напоследък слушам много едноименния им албум от 94-та и мисля, че е адски добър. Ще ходя да ги гледам на концерт следващата събота.

Би ли казал нещо за финал на нашите читатели?

Да. Обикновенно това са финалните ми думи - ако свалите албума и ви хареса, идете и си го купете. Ако го купите, продваме повече албуми и ще можем да дойдем да свирим и във вашата страна. Така, че моля ви - ако ви харесва, си го купете. Това са последните ми думи към читателите ви.

<!-- /print -->

Обратно към списък статии, интервюта »