CEMETARY

Здравей, Mathias! Откъде се обаждаш? Звъня от офиса на лейбъла в Швеция.


Здравей, Mathias!Откъде се обаждаш?

Звъня от офиса на лейбъла в Швеция.

И как е времето там? В България е доста студено.

Ами… сега точно вали. За няколко дни беше хубаво, но сега вали. Аз бях цял ден вътре, за да миксирам, така че всъщност няма особено значение.

Новият албум на Cemetaryще е готов скоро. Той ще се нарича "Phantasma". Първо искам да ти се извиня, Mathias, защото още не съм имал възможност да го чуя. Ние все още не сме получили промо диска.

Е, той все още не е завършен, така че няма проблем.

Няма значение, можеш ли да ни кажеш, дали си напълно доволен от това, което сте постигнали до този момент с работата си по албума?

Да, аз бях на турне, пътувайки през много страни, на различни континенти - САЩ, Китай, Скандинавските страни... Мисля, че е наистина готин албум и съм доволен от получилото се.

Знам, че "Phantasma" е композиран и записван в продължение на четири години в различни страни, така че ще можеш ли да разкажеш повече за процеса на създаване на този албум?

Ами, вече изминаха петнайсет години откато аз започнах със Cemetary. Продуцирал съм доста групи, който работят в студио. Постепенно се уморих от това и продадох студиото. Беше време да започна нещо съвсем различно, така че тръгнах по света. Планът ми не беше точно да запиша албум, но аз не съм правил нищо друго през живта си, така че се появи този албум.

Разбирам. Mathias, мислиш ли, че Cemetary извършва естествена музикална еволюция? Как би описал стила на твоята група сега, петнадесет години след началото?

Мисля, че при Cemetary всеки албум е последен, затова всеки нов такъв е доста свеж. Този албум е доста психеделичен и мрачен в сравнение с предходния, който бе бърз и агресивен. Новият е по-скоро дуум албум, по-сатанински... Просто по-мрачен от преди.

Доколкото разбрах, е по-скоро мрачно-готически ориентиран, отколкото да е завръщане към дет метъл годините?

Не, не и готически. Смятам, че тази дума е твърде често използвана от другите групи, само и само за да продават повече, като разчитат на думата "готически", която не е точна. Групи, които са изцяло готически, като нас, са ParadiseLost, Tiamat и MyDyingBride. Ние нямаме нищо общо с такива, които претендират да бъдат готически. Cemetaryне е готическа група, тя е по-мрачна, нещо от рода на Danzig, The Doors, Black Sabbath и такива неща.

Разбирам накъде биеш....

Ние не смесваме опера с нашите си простотии, нали разбираш, ха-ха-ха! Ние искаме да сме по-агресивни от това.

Твоят дебютен диск "AnEvilShadeofGray" все още се смята за дет класика. Какво мислиш лично ти за това сега, повече от десетилетие по-късно?

Ами... Първият албум винаги си е първи... Какво да кажа... нещо като първо дете. Не е най-доброто, което имаш, но се радваш, че го има. Мисля, че направихме много страхотни неща в него и беше добро начало.

Mathias, ти твърдиш, че това не е най-добрият ти албум, но ако попиташ дет феновете на ранната шведска сцена, те определено ще кажат, че е най-добрият. Какво би им отговорил?

Да, както каза, всичко зависи от това кого ще попиташ. Ако попиташ майка ми, тя ще ти даде различен отговор, ха-ха! Ти питаш за това, което искаш да знаеш, нали тъй? Доволен съм, че поне на някого е любим албум. Ако още някой освен мен го харесва, това е страхотно.

Следващият ми въпрос е за възраждането на дет метъл сцената в Швеция, което наблюдаваме напоследък. Знаеш, чеGrave се събраха и имат страхотен нов албум, Dismember са по-силни от всякога, а Entombed са доста енергични. Има даже някои нови групи от класа, като Bloodshed и Chaosbreed. Какво мислиш за възхода на дет метъла не само по-света, но и в родната ти страна?

Вероятно не съм аз човека, когото трябва да попиташ. Не знам много за тези неща. Писнало ми е от дет метъл сцената и от хорато в нея, защото те са сбирщина от малки момиченца, които искат да си движат устните. Не хората от старата школа, а тези, които дойдоха след това. Започнах да слушам друга музика и да се мотая с други, сериозни хора, а не с разни женствени групи, като Beseech… Като оставим това настрана, мисля, че е страхотно, докато музиката е хубава. Аз харесвам старите дет неща като Carcass, Unleashed, Bolt Thrower- все готини работи. Ако днес искам да слушам дет метъл, бих си пуснал "Realm of Chaos" на приятелчетата от Bolt Thrower! Те ще унищожат всичко…. И ако пуснеш Slayer, Terrorizer, или ранните Morbid Angel, те ще разбият всички. Днес те звучат свежи както винаги. Ако те пуснат нов и при това готин албум, това ще бъде страхотно.

Напълно съм съгласен с теб.

Правя нова група с няколко приятели, които предпочитат да останат безименни, защото може да са известни в някои среди. Правим нещо, наречено Coma Legion,и то е наистина брутално. Комбинираме някои наистина брутални, агресивни, мръсни, ужасяващи метъл неща и истински мрачни индустриални звуци - нещо, което би ужасило банди като Evanescence и подобни романтични боклуци.

Уау! Това е интересна информация, Mathias! Кой лейбъл ще го издаде?

Има няколко лейбъла, които се заинтересуваха, но не желаем да избързваме, защото чакахме дълго, за да направим албума. Ние искахме да се убедим, че е толкова противен и брутален, че е труден за хората да го слушат, ха-ха! Искаме да го изпипаме, преди да го дадем на някого. Ще се нарича "The Signs of Slaughter" и мисля, че името казва всичко.

Да. Нямам търпение да го чуя. Mathias, разкажи нещо повече за работата ти като продуцент. Има ли интересни групи, които си продуцирал напоследък?

Ами, аз бях в почивка твърде дълго. Работих с други музиканти, като звукоинженер и звуково програмиране на синтезатори, със софтуер за правене на музика и всякакви видове немузикални простотии. Вероятно метълите щяха да ми запалят къщата, ако знаеха с какво се занимавам, ха-ха! Намерих начин да използам някои наистина тежки техно неща, които карат хората да казват: "О-о-о, не. Ти правиш техно, това са електронни глупости, а не метъл." Обаче ако сложиш това на сериозна музика, като Square Pusher или Aphex Twin и го пуснеш, да речем, към два през нощта, хората ще повярват, че Сатаната идва за техните задници! Много по-брутално е от групи като In Flames или Hammerfall - всички тези момчета с гелосани коси и гласове като Bonnie Tyler, разбираш ли!?Хората ми разправят тъпотии, само защотоизползвам техно неща, но тези тъпотии биха издухали Helloween, например.

Ходиш ли редовно на концерти на други групи в Швеция?

Не, изобщо, защото няма нищо интересно, което да се види. Последния път, когато ходих на концерт, гледах Black Sabbath.

Какво правиш през свободното си време тогава?

Нямам такова, ха-ха! Играя много видео игри, това правя.

Наистина? И коя ти е любима?

Сега ли? Ами, може би "Beyond Good and Evil" - много я харесвам.

Ще бъде интересно на феновете в България да знаят това.

Да, аз харесвам игри с много насилие.

Мога да разбера защо, ха-ха! Смяташ ли да правиш турне като подгряваща група след новия диск?

Вероятно не. Смятаме да тръгнем през Европа в малки метъл клубове с наше собствено озвучаване. Ще свирим каквото ни харесва - само аз и феновете, ще завъртим по няколко парчета от старите и по някои нови. Ще бъде по-скоро като DJ-ска работа, повече парти, отколкото концерт. Предпочитаме да сме в малки клубове с по 200 човека и да видим всички пияни и щастливи, и да посвирим шумна, гадна и брутална музика на добра уредба.

Това е велика идея. Кажи ни нещо за музикантите, които са въвлечени в създаването на новия албум. Има ли други пълноправни членове, освен теб?

Не. Аз съм сам и единствен, ха-ха! За записите бях сам, като изключим някои приятели, които помагаха тук и там, но направих нещата предимно сам, както обикновенно.

Cemetary е една от малкото групи, които останаха лоялни към лейбъла Black Mark. Разкажи ни за вашите взаимоотношения.

Аз познавам човека откакто бях на седемнадесет. Той ми е като баща, разбираш ли. Това е нормално, когато работиш заедно с някого толкова дълго. Въпреки доброто и лошото, ние сме тук и правим това, което правим. Когато остаряваш, това е много важно. Работя с много различни лейбъли и хубавото на шефа ми е, че ме оставя да правя каквото искам и че разбира, че единственият начин да го свърша правилно, е като ме остави да правя каквото искам. Ако се опитваш да ми казваш какво да правя, то единственото, което ще правя, е да се опитвам да те вбесявам.

Да, много е важно, че получаваш необходимото внимание от лейбъла си. Ако подпишеш с по-голям, например Nuclear Blast, едва ли ще го получаваш.

Cemetary направи албум за Century Media и нещата бяха доста объркани. Имаше твърде много хора, които ми казваха какво да правя, но съжалявам, никой не може да го прави. Не съм такъв човек.

Днес прочетох мнение на фен в Интернет. Той сравнява Lake Of Tears и Cemetary. Казва, че двата стила много си приличат. Ти какво мислиш?

Какво да кажа? Продуцирал съм някои от албумите на Lake Of Tears. Те са най-добрите ми приятели. Ние се познаваме още от деца, заедно сме учили и израстнали. То е като да сравняваш Entombed и Dismember. Трудно е за мен и Dani, защото това не е първият път, когато се казват такива неща. Донякъде си приличаме, но не мисля, че това е лошо. Правим това, което правим, и тое добро. Ако твърдиш, че се опитват да ни имитират, това не е вярно. Ние сме доста различни като характери с Dani - имаме едно сърце, но различни умове.

Да не е нещо като взаимно влияние?

Не влияние, а уважение. Ние сме добри приятели, много говорим и неща от сорта. Ако си познавал някого през половината от живота си, разбира се, че ще ти е повлиял.

Харесваш ли футбол?

Не много. Няма ме по спорта.

Питам, защото Швеция и България са в една група за Евро 2004.

А, да, но аз вероятно ще съм прекалено зает с видео игрите - няма да има никакъв футбол там, ха-ха!

Добре, какво да очакваме от Cemetary завбъдеще?

Ще има албум - "Phantasma". След това ще изчакаме няколко месеца и ще има и нов. Той ще е досто по-различен. Този е бавен, мрачен, а следващият ще е различен. Това е, което знам засега. Ще работя върху Coma Legionи някои други неща с други хора, така че ще бъде натоварена година.

Значи всеки ще пуска по два албума тази година. W.A.S.P. ще го направят първи, а след това и Cemetary…

Да, вероятно е добра година за пускане на нови записи. Ще видим.

Накрая, Mathias, какво би искал да е твоето лично послание към феновете ти не само в България, но и по света?

Е, добре. На хората, които са все още с мен и се интересуват от това какво правя, искам да кажа: "Благодаря!" Наистина е готино, че хората израстнаха заедно с мен и моите щури приключения из музиката. Искам да им благодаря, че не приеха тази гърчава, насочена към имиджа музика и ми отдадоха своето внимание. Дължа ви своя живот. Благодаря ви.

<!-- /print -->

Обратно към списък статии, интервюта »