BEHEMOTH

Полската метъл сцена продължава да бълва качествени издания. Поредният прекрасен албум е на ветераните екстремисти Behemoth. Новият им албум, озаглавен "Demigod", с лекота попада в тройката на най-силните дет метъл творби за изминалата 2004-та година. С изключително любезното съдействие на пичовете от Regain Records, се свързахме с вокалиста, китарист и основател на групата Nergal!


1. Здравей, Nergal! Новият ви албум "Demigod" получи само положителни отзиви от медиите. Бандата развива ли се така, както би искал?

О, да, всичко върви по план. Развиваме се и като личности, и като музиканти, така че мога да заявя, че всичко е чудесно.

2. Когато през 99-та година се появи четвъртият ви албум - "Satanica", мнозина останаха удивени от звученето му. Мисля, че "Demigod" е както най-екстремният, така и най-техничният албум на Behemothдотук. Би ли се съгласил с това?

Да, разбира се, че подобряваме музикалните си възможности. Освен това смятам, че това е и най-бързият ни запис, заради песни като "Slaves Shall Serve" или "Xul". В музикален аспект по някакъв начин наистина доближава "Satanica", но от този албум досега развитието беше напълно естествено.

3. Nergal, все още ли считаш първите три албума на Behemoth за представителни за стила на бандата?

Не, разбира се. По това време бяхме деца. Не знаехме как да свирим на инструментите си, правехме малко репетиции. Този период все още е част от нашата история и от кариерата ни, така че никога няма да се отрека от него или нещо подобно. Това са добри албуми, с различен стил, наистина, но все пак екстремни. Това е нещо като двете страни на една монета...

4. Подписахте договор с бързо разрастващия се лейбъл RegainRecords, който издава още банди като Mardukи Overkill. Как решихте да се присъедините към Regain?

Ами, реших да подпишем с тях, защото имат много професионално отношение. Получихме предложения и от други лейбъли, но най-доброто беше на Regain. Тогава осъзнах, че специално за Европа това е най-добрият избор, който можем да направим. CenturyMediaвършат добра работа за нас в САЩ и мисля, че с тези два договора бъдещето на бандата изглежда добре.

5. Очевидно има някаква концепция, заложена в текстовете на песните в "Demigod". Би ли разкрил нещо в тази връзка?

Не обичам да обсъждам текстовете. Пиша текстове, които хората да могат да тълкуват както намерят за добре. Не виждам защо трябва да им правим анализ. Всеки може да помисли и да реши за себе си какво съм имал предвид. Искам да кажа, че бих могъл да опиша мястото и времето, по което са създадени текстовете и какво са означавали за нас, но мисля, че би трябвало всеки да ги тълкува самостоятелно.

6. Nergal, току-що гледах видеоклипа към парчето "Conquer All" - убийствен е! Кой е режисьор и най-вече, кое е красивото момиче в клипа?

О, тя е модел и я наехме специално за този видеоклип. Режисьор е една жена от Варшава. Интересно е, че досега не е правила метъл клипове, а само реклами и поп клипове. Ние, от своя страна, не искахме някакъв клиширан метълски клип. Исках да е направен професионално и я помолих да помогне. Мисля, че наистина изглежда много добре. Всичко е изготвено на аналогова лента - няма цифрови глупости и всичко е съвсем истинско.

7. Наистина е очевидно, че е дело на добър професионалист.

Да, точно това имам предвид.

8. В "Demigod" ми направи впечатление известно влияние от творбите на Nile, особено що се отнася до китарната работа. И ти ли се интересуваш от музиката на древен Египет?

Хмм. Да и не. Нямам никаква египетска музика в дома си. Разбира се, много харесвам Nileи мисля, че музиката им е велика, но трябва да си глух, за да кажеш, че звучим като тях. Има огромна разлика между двете банди. Всичко, което направих, бе да внеса малко ориенталски влияния. Хората са склонни да казват това, което каза ти, а то ме дразни, просто защото не е вярно, но, разбира се, всеки има право да каже каквото мисли. Аз работя по своя стил и върху собствените си китарни партии...

9. Просто ми се струва, че новият ви албум носи същата мистична атмосфера.

Да, но това, че харесвам Nile не означава, че мога да открадна музиката им. Ние имаме собствен стил и звучене.

10. Разбира се. Nergal, според мен ти много усъвършенства стила си на китарист през годините. Има ли нещо специално в техниката ти на свирене и в типа китари, които използваш?

Свиренето на китари Gibson много ми помогна да развия стила си през годините. Използвам също така и някои полски марки. Вероятно има и по-добри китари, но просто не ми се свири на тях. Същото е като с жените - можеш да спиш с която искаш, но ако не е хубава, просто няма да те възбуди. Не съм най-добрият китарист, но за сметка на това се скъсвам от свирене. Работя много и усещам, че се подобрявам с всеки следващ албум.

11. Някои те обвиняват, че използваш твърде много специални ефекти, когато записваш вокалите си. Вярно ли е това?

Не съм използвал никакви ефекти в студиото. Използвах само няколко слоя вокали, но това е всичко.

12. Значи въпросът е приключен. Искам да те попитам за отношенията ви с момчетата от Vader. Познавате ли ги и приятели ли сте?

Да, разбира се. Всички тези слухове за съперничество и прочие просто не са верни. Приятели сме и много се уважаваме.

13. Радвам се да го чуя. Все още ли свирите на живо песни от ранните албуми?

О, да. Когато сме на турне, свирим песни както от 1994-та, така и от 2004-та. Това е част от историята ни, част от бандата ни и никога не сме отричали този факт.

14. Интересно. Чудех се как ли звучат старите ви парчета, изпълнени в новия ви стил.

Е, звучат малко по-различно. По-съвременно, ако мога така да кажа.Но определено свирим разнообразни песни на концертите си.

15. Кои албуми те впечатлиха през 2004-та година?

Мисля, ченовият Mastodon е много добър. Дебютът на Velvet Revolver е може би албумът на годината за мен.

16. Това е интересно, защото новият албум на Mastodon е и сред моите любими албуми за 2004-та.

О, страхотно, човече! Когато го слушаш за пръв път, забелязваш, че това не е комерсиален тип музика, но същевременно е много добре рекламирана и се говори доста за бандата.Тази група навярно ще е следващото голямо нещо в метъла.Впечатлиха ме още новите неща на Marduk и Watain от Швеция - знаеш ли ги?

17. Да, Watain получиха много добро ревю в Terrorizer, доколкото помня.

Хм, точно така! Като цяло, групите на нашия лейбълиздадоха много добри албуми. Знам, че звучи като реклама, но е напълно вярно.Не бих искал да съм към лейбъл, който издава скапани банди като Mortification.

18. Ха! Nergal, кои са петте ти любими групи за всички времена?

Morbid Angel, защото са най-важната дет метъл банда и защото на тях до голяма степен дължа посвещението си в метъла, Slayer, Depeche Mode, Iron Maiden и може би Black Sabbath. Твърде трудно е; мога да продължа до безкрай, но нека бъдат тези пет.

19.Какви са плановете ви за турнета? Къде ще свирите тази пролет?

Плановете ни са да концертираме до смърт!

20. Хаха!

Ако си поглеждал сайта ни, знаеш какво имам предвид.Искаме да работим здраво, нямаме време да се отпускаме.Готови сме да приемем и най-тежките условия - работа без почивка, пътуване и свирене на метъла на смъртта! Това е част от задълженията ни - все някой трябва да го направи, хаха! Ще свирим във Великобритания иЕвропа, послев Полша, Русия и накрая отново в САЩ. След това се връщаме през юни, за да участваме на няколко фестивала, а през септември ще свирим в САЩ, Полша и няколко други държави, като Австралия, може би.

21. Звучи добре

Да, макар някои да го намират за отегчително, аз обичам това и никога няма да го отрека.

22. Nergal, Полша вече е част от Европейския съюз. Това ще има ли положителен ефект върху метъл сцената в страната?

Все още няма особен ефект, но ще видим след няколко години. Разликата не е голяма. Много хора все още не говорят свободно на английски и това е най-голямата бариера, която пречи да се реализираме навън.Разбира се, ако отидеш в чужбина и купиш една китара, пак можеш да изнасяш концерти, но това вече сме го правели. Това можеше спокойно да се прави през последните 15 години, нямаше проблем. Дори ние сме доказателство за това. Най-големите пречки са манталитетъти мързелът ни. Просто трябва да работиш здраво и да не се спираш пред нищо.

23. Е, Nergal, много ти благодаря, че се обади на списанието ни. Какво би искал да кажеш в заключение?

Ами, все още не сме свирили в България…

24. За жалост!

Да, основната причина е в това, че няма много банди, които да идват у вас и винаги е рисковано да отидеш на място, което почти никой не познава.Въпреки това, ние обикновено се стремим да свирим точно на такива места, така че трябва да посетим България, хаха!!!

25.Nergal, можеш да говориш с приятелите ти от Vader, защото те изнесоха страхотно шоу в София миналото лято.

Точно така. Наскоро получих предложение от същия организатор, който направи концерта на Vader у вас и вече приехме. Сега тръгваме на турнето и в близко бъдеще, ако ни остане време, обещаваме да ви посетим! Ще направим шоуто, а после ще слезем в тълпата, ще се срещнем с всички вас, ще си направим снимки, ще раздадем автографи - всичко, което поискате. Ще бъдем в България, можеш да го обявиш! Надявам се да стане възможно най-скоро. Ще направим за вас най-добрия концерт, на който сме способни!

<!-- /print -->

Обратно към списък статии, интервюта »