ASIA

В началото на 80-те години на миналия век четири от светилата в прогресив рока - Steve Howe, Carl Palmer, John Wetton и Geoff Downes, обединяват усилия в суперпроект, наречен Asia. С времето бандата претърпява редица метаморфози, като единствен от оригиналния състав остава клавиристът Geoff Downes. След напускането на емблематичния John Wetton, основна заслуга за формирането на новото лице на Asia има вокалистът и басист John Payne. След издаването на грандиозния "Aura" през 2001-ва, постоянните промени в състава са вече история и групата е по-задружна от когато и да било. Сега четиримата се завръщат с една от най-хомогенните си и класически издържани творби – "Silent Nation", подробности около която разкри John Payne.


Здравей, John, как си?

Много, много добре! Преди малко обърнах няколко питиета и съм в отлично настроение, хаха. Тук, в Лос Анжелес, в момента е чудесно.

Поздравления за чудесния ви нов албум!

Благодаря ти! Доста тежък труд хвърлихме по този албум, но работата все пак беше приятна. Напоследък много слушам "Silent Nation". На човек винаги му се иска да надмине предишните си творби с всеки нов запис, да създаде нещо ново и вълнуващо. Доколко сме успели да направим това, слушателите ще преценят, но лично аз съм много доволен от новия ни албум.

Разкажи ни нещо за създаването на "Silent Nation". Как се появи на бял свят албумът?

Определено този път нещата се получиха по-лесно, отколкото с "Aura", който беше една наистина огромна творба. Сега нямаше допълнителни музиканти, всичко записахме сами и поради това "Silent Nation" е един истински албум на групата Asia. В началото, преди още да влезем в студиото, седнахме заедно и обсъдихме идеите си за новия албум. Решихме да бъде плод на едно колективно усилие - нещо, което не беше ставало от години. От много време насам Aisa приличаше повече на проект на Geoff и мен, отколкото на истинска банда. Мисля, че със "Silent Nation" това се промени. Заедно за няколко месеца написахме 50-60 песни, от които избрахме десет за албума. Имахме много ясна представа за това как искаме да звучи новата ни творба и в крайна сметка реализирахме идеите си.

Както ти спомена, в миналия ви албум участваха много известни гост-музиканти, докато сега няма такива. Защо се отказахте да каните гости?

Винаги сме работили с гост-музиканти - Pat Thrall, Al Pitrelli, Greg Hart… Така е, още откакто се присъединих към Asia. Проблемът е там, че когато в един албум включиш много участия на гости, това прави материалът много по-труден за изсвирване на живо. Освен това, по този начин музиката малко или много се отдалечава от това, което си искал да чуеш първоначално. "Aura" беше много повече проект, отколкото истински албум на Asia. Не ме разбирай неправилно, много съм доволен от "Aura" и се радвам, че имахме възможността да работим с всички тези прекрасни музиканти, но този път решихме да направим всичко сами и да работим задружно, като група.

"Aura" беше сравнително експериментален албум, докато "Silent Nation" се доближава повече до класическото звучене на Asia. Ти как би сравнил двата албума?

Всичко тръгна оттам, че преместих студиото си от Уелс в Щатите. Всеки ден през изминалата година, когато отивах с колата си на работа в студиото, слушах радиостанции, излъчващи класически рок. В Кралството човек няма възможност да слуша подобни неща по радиото - там просто не излъчват такъв рок. Може да се каже, че се върнах към корените си, към групи като Yes, Led Zeppelin, Rushи т.н. Това влияние се усеща в "Silent Nation". Също така се опитахме да уловим духа от ранните албуми на Asia. Все още считам "Aura" за един прекрасен албум, но той е по-разпускащ, по-спокоен, включващ доста джаз елементи и прочие. В контраст, "Silent Nation" е един образцов, стегнат рок албум.

Текстовете в "Aura" като цяло носеха чувството за една духовна извисеност… Какви теми разглеждате в новия си албум?

Да, мисля, че си прав - в "Aura" наистина бяхме наблегнали на духовния аспект в посланията ни. В "Silent Nation" задаваме повече въпроси. Питаме се какво правят хората с живота си, какво се случва по света, какво подтиква политиците към определени действия, защо човечеството унищожава природните ресурси и т.н. Също изказваме убеждението си, че във всяка страна има голям процент хора, които всъщност нямат глас. Те нямат мнение по разните въпроси, не се интересуват от случващото се около тях и не се опитват да променят нищо. Ние сме против това; смятаме, че всеки човек като личност трябва да има своя позиция и да я изказва. Това е концепцията на албума ни, накратко.

Какво ще включва DVD-то в специалното издание на "Silent Nation"?

То ще съдържа нещо като документален филм с продължителност от около 25 минути, отразяващ записите на новия ни албум. В него ще има предимно кадри от студиото, показващи как е създаден "Silent Nation". Освен това ще има и актуална секция с интервюта.

Съставът на Asia е непроменен вече четири години. Поправи ме, ако греша, но това като че ли е най-дългият период без смяна на някой музикант в досегашната история на бандата. Предполагам, че вече добре сте се сработили?

О, разбира се. Много се надявам завбъдеще да няма сътресения в групата и да не се налагат промени, защото в момента много сме се сприятелили и се разбираме отлично. Това отношение между членовете на една група е наистина важно, защото музикантите в повечето банди, с които сме свирили на живо, не могат да се понасят един друг. Това пречи и на творческия процес, да не говорим, че е неприятно за самите хора в бандата. Ние в Asiaсме просто четирима приятели. С Geoff съм заедно вече десет… не, всъщност почти четиринадесет години. Мисля, че съставът ще се запази в този си вид още много дълго време.

Радвам се. Кажи ми сега, защо се отказахте от идеята заглавията на албумите ви да започват и да завършват с буквата A?

Промяната дойде главно заради обложката на новия ни албум, но ще започна с малко предистория. Работното заглавие на албума отначало беше "Arcana", което идва от думата arcane (от английски - мистериозен, тайнствен, б.а.). Всъщност беше доста добра идея за заглавие, но после ни хрумнаха доста по-подходящи имена. От известно време ставаше все по-трудно да измисляме нова дума, започваща и завършваща с А, която да е подходяща за заглавие на албум. С Geoffси казахме: "Правим това от толкова дълго време, трябва да го променим." И така, гледайки обложка, решихме да изберем заглавие, което наистина да й подхожда и да подхожда на посланието на целия албум. Първо ни хрумна "Raging Silence", но бързо се сетихме, че Uriah Heep вече имат албум с това заглавие. После се сетихме за Silent Nation и след като внимателно проверихме дали името не е вече използвано от друга група, го избрахме окончателно.

Смятате ли да проведете турне в подкрепа на албума?

Да, ще изнесем доста концерти до края на тази година. Ще започнем с турне в Щатите, след което ще свирим в Англия. Около Коледа ще си дадем кратка почивка и в началото на 2005-а, може би през февруари, започваме обиколка на Европа.

Пишете ли музика, докато сте на турне?

Аз винаги нося една акустична китара със себе си, както и един лаптоп. Съвременният софтуер е много удобен - с негова помощ можеш да запишеш на момента това, което ти хрумне, а после да го обработваш както си поискаш. Непрекъснато композирам, както и Geoff. Няма значение дали съм у дома или на път с бандата - непрекъснато ми хрумват разни идеи за песни.

Мислил ли си да запишеш солов албум?

Да, това е вариант, който съм обмислял. Аз съм вокалист и басист на Asia, като участвам и в продуцирането на групата, така че до голяма степен съм оставил отпечатък върху звученето на бандата. Ако реша да издам солов материал, ще трябва да е нещо коренно различно от това, което правя в Asia. Много хора ме питат дали ще направя солов албум и явно феновете на Asiaго искат, но първо трябва да открия подходяща насока за музиката в него. Мислил съм преди време да издам един оперен албум, комбиниращ влияния от класическата музика и рока, но това си остана само идея.

Според теб, какво е влиянието на Asia върху съвременната музика?

Твърде слабо, бих казал. В момента радиостанциите, да не говорим за телевизионните канали, излъчват предимно денс музика или блудкав мейнстрийм поп. Това все пак е разбираемо, младите се нуждаят от някакви идоли и медиите им ги създават. Лошото е, че по този начин музиката се превръща в аналог на ресторант за бързо хранене. Влиянието на групи като Aisa и Yes се усеща все по-слабо напоследък. Хубаво е, че има банди като DreamTheaterи Spock'sBeard, които продължават традициите в прогресив рока и същевременно го развиват, но ми се струва, че и те не получават нужното внимание. Онзи ден четох някъде, че лейбълите плащали на радиостанции в Америка рекламно време, през което да излъчват групите им… Отвратително.

Съгласен съм. Нека те попитам друго: кои басисти и вокалисти са оказали най-голямо влияние за формирането на стила ти?

Що се отнася до басистите, винаги споменавам JeffBerlin. Свиренето му не е изключително сложно, но е много оригинално и богато, за което го харесвам. Интересът ми към пеенето бе събуден от NatKingCole, когато бях още дете. После продължих с големите черни певци - Marvin Gaye, Sam Cooke и др. След това преминах на вълна рок и най-любимият ми вокалист до днес си остава Paul Rodgers. Преди няколко години имах възможност да бъда на турне с него и трябва да кажа, че гласът му е по-добър от всякога!

Какво да очакваме от Asia през 2005-а година? Концертен албум, нова студийна творба…?

Засега ще се опитаме да популяризираме всячески новия си албум - интервюта, концерти и т.н. Около Коледа ще започнем композирането на нов материал, за да можем да издадем нов албум до края на 2005-а. Тези паузи между последните ни няколко записа бяха твърде големи. Сега работим като истинска банда за пръв път от много време насам и имаме много енергия, която да вложим в бъдещите си творби.

Обратно към списък статии, интервюта »