ANTHRAX

За този брой на S.M.F. Magazine ни се удаде възможност да си поговорим и с легендарния китарист на Anthrax – Scott Ian. Поводът е горещият нов албум на бандата – "The Greater Of Two Evils", съдържащ записани наново класики на Anthrax от осемдесетте. Парчетата са подбрани от феновете чрез гласуване в официалния сайт на групата и дават възможност да чуем как звучи ранният Anthrax с вокалите на John Bush. Американските трашъри са по-заети от всякога, а останалото ще ни каже Scott…


1. Здрасти, Scott! Откъде се обаждаш?

Намирам се в офиса на Nuclear Blast в Германия.

2. Как върви турнето ви? Как реагира публиката на сетлиста ви?

О, чудесно. На турне сме от осемнадесет месеца - откакто излезе "We've Come For You All". Последните шоута бяха преди околи десетина дни. Добра обиколка направихме с този албум.

3. Радвам се да го чуя! Новото ви CD - "The Greater Of Two Evils", е като коледен подарък за феновете ви. Чия беше идеята да презапишете тези класически парчета?

Не помня, хаха! Хрумна ни да оставим феновете да решат за този албум, защото след всеки концерт хората говорят за това защо ме изсвирили тази песен, а не онази и т.н. Решихме да ги оставим да гласуват. Това беше съвсем демократично - решихме които песни изберат, тях да изсвирим. Така се роди идеята.

4. Какво беше чувството да изсвирите парчета като "Deathrider" и "Panic" отново след толкова дълго време?

Страхотно е, да знаеш! За мен беше най-забавно да свиря нещата от "FistfulOfMetal", защото като оставим настрана "Metal Thrashing Mad", която сме свирили много през годините, там имаше много парчета, които не бяхме правили от 1986-та насам! Когато направихме записите през януари, започнахме да свирим някои от тези песни на живо. Страхотно е да имаме "Deathrider" в сетлиста!

5. Как вървят продажбите на последния ви студиен албум - "We've Come For You All"?

О, чудесно! В Европа продаваме дори може би малко по-добре, отколкото когато издадохме "The Sound Of White Noise" преди повече от десет години. Последните осемнадесет месеца бяха наистина добри за бандата. Мисля, че направихме страхотен запис и публиката е съгласна с нас. Постигнахме наистина много през последната година и половина. Това ни кара да се чувстваме уверени като група.

6. Комфортно ли се чувствате с Nuclear Blast? От Anthrax имахте проблеми с лейбълите в миналото.

Да - отношенията ни са страхотни. Знам, че звучи като нещо много просто, но единственото, което някога сме искали от един лейбъл, е да си свърши работата, а Nuclear Blast определено се справят с това. Интересуваме се само от това когато издадем нов албум, хората да са наясно за това! Справят се много добре.

7. Scott, коя от старите песни, които презаписахте, ти допадна най-много да изсвириш?

"Panic".

8. Можеш ли да ми кажеш какви китари използва в студиото? Опитахте ли се да звучите по-различно, отколкото в албума "We've Come For You All"?

Записахме всичко на живо в студиото. Използвах една и съща китара за всички парчета. Настроихме техниката и свирихме по същия начин, по който го правим на концерт. Въобще не сме го обсъждали - единствената идея бе да изсвирим тези парчета като на живо.

9. Не мога да повярвам! Всичко звучи толкова отчетливо и чисто.

О, това е от доброто смесване, хахаха!

10. Scott, какво мислиш за възхода на траша, който наблюдаваме напоследък? Не само Anthrax, но също така Exodus и Megadeth издадоха убийствени нови албуми!!!

Не съм толкова добре запознат със случващото се с другите банди. Да го кажем така - ако искат да правят нови албуми, аз им пожелавам успех! Да правя музика е любимото ми нещо на този свят. Мисля, че е страхотно, когато една банда се завърне на сцената и започне отново да издава албуми. Ако това искат да правят, значи това трябва да правят и дано имат възможността за него. Разбира се, много се радвам, че банди като Megadeth и Exodus правят нови записи.

11. Ти си фен на татуировките, също като колегата ти Kerry King от Slayer. Кое е нещото, което най-много харесваш в тях?

Аааа... хаха! О, не знам - харесва ми оформлението им, харесва ми как изглеждат. Знам, че е много елементарен отговор, но просто ми харесва как стоят върху тялото ми. Не им отдавам някакво по-дълбоко значение - просто ми допада гледката.

12. Още ли си правиш нови татуировки?

Последната, която си направих, беше преди около година. Не си ги правя много често. Обикновено ми отнема доста време да измисля някаква идея. Не че непрекъснато мисля за това, но веднъж на няколко години ми хрумва по някоя нова идея за татуировка. Така че със сигурност мога да заявя, че ще си направя още такива, хаха!

13. Scott, след като "The Greater Of Two Evils" е завръщане към миналото, мога ли да те попитам какви са отношенията ти с Neil Turbin, Joey Belladonna и Danny Lilker?

Е, с Neil и Joey не съм разговарял от години. С Danny Lilker определено имам контакти, защото с него работихме в S.O.D. С Danny все още съм приятел, това е.

14. Scott, известният сериал "Женени с деца" сега се излъчва по един български телевизионен канал. Кажи нещо за вашата поява в един от епизодите! Как се случи?

Продуцентът на "Женени с деца" се свърза с нашия мениджър и попита дали бихме искали да участваме в тази серия, защото в сценария имало банда. Проявихме интерес, защото бяхме фенове на сериала. Това беше през 1992-ра година. Много харесвахме телевизионното шоу и с радост участвахме - беше велико преживяване. Трябваше да сме там цяла седмица. В този тип сериали, в понеделник работиш по част от сценария, във вторник - по друга част, после репетираш. Работиш през цялата седмица и чак в петък започват снимките. Беше удивително да сме там заедно с актьорите и да сме част от нещо подобно. Не бяхме правили такова нещо дотогава. Всички се държаха чудесно с нас и се забавлявахме много. Накрая едва не ги попитахме "може ли да го направим пак?" - хаха! Искахме да сме там всяка седмица! Това е едно от най-страхотните неща, които са ми се случвали, откакто имам банда.

15. Смяташ ли да участваш в проекти извън Anthrax?

Нямам такива планове на този етап. Бях много зает с Anthrax през последните три години и краят не се виждаше. Догодина ще работим по нов албум и, разбира се, ще направим ново турне. Не вярвам да имаме възможност за нещо странично.

16. Имате ли вече идеи за следващия албум? Кога да го очакваме?

Не, още е много рано. Ще се съберем през януари и ще започнем да пишем песните. Никога не знаем колко време ще ни отнеме и затова не си поставяме срокове. Засега сме доволни, че извадихме един зверски добър запис и още не мога да ти кажа как ще звучи следващият.

17. Какво се случи със S.O.D.? За какво беше тази война между теб и Billy Milano?

А, нямаше никаква война! Една война се води от две страни. Аз не съм участвал.

18. Възможно ли е двамата да работите отново заедно?

Кой знае? Не бих се надявал, но никога не казвам никога, така че…

19. OK, Scott, миналата година от Anthrax бяхте в България, но заради ужасното време шоуто беше отменено. Съществува ли възможност да се върнете скоро в София?

Надяваме се. Да знаеш, беше много разочароващо. Навярно бях по-разочарован дори от феновете. Пътувахме много, за да направим този концерт, а когато майката природа реши да не ни позволи да го направим - беше много шибано! Разбираш ме - идваш и трябва да разочароваш толкова много хора. За пръв път бяхме при вас и беше отвратително, че стигнахме чак дотам, а не проведохме шоуто. Повярвай ми, България е на върха на списъка ни с места, на които искаме да се върнем, защото чувстваме, че трябва да се реваншираме на феновете, които дойдоха, за да видят Anthrax! Искаме да свирим у вас!

20. Радвам се, че го казваш! Наистина очаквам да ви видя на живо у нас. Много ти благодаря за интервюто, Scott! За мен беше удоволствие да разговарям с теб. Какво би искал да кажеш в заключение?

Ами, същото, което вече казах. Щастливи сме, че приятелите ни в България не са ни забравили, защото ние не сме забравили България и ще се върнем!!!

Обратно към списък статии, интервюта »